Ryskt specialfartyg fångat på bild strax före sabotagen

NORD STREAM. I september förra året fotograferade Danmarks försvarsmakt det ryska specialfartyget SS-750 i närheten av platsen där Nord Stream-ledningarna exploderade. Det bekräftar danska försvaret enligt tidningen Information.

Ryska marinens SS-750 med miniubåt

SS-750 är specialiserad på undervattensoperationer och har en AS-26 Priz miniubåt ombord, en omständighet som betonas av den svenske underrättelseexperten Joakim von Braun. – Det är otroligt intressant. SS-750 är konstruerad just för undervattensoperationer, säger han till Information.

Dokumentationen gjordes fyra dagar innan explosionerna inträffade. Svenska åklagare har slagit fast att ledningarna utsattes för sabotage men det är inte känt vem som ligger bakom.

En dansk patrullbåt tog 26 bilder av fartyget öster om Bornholm den 22 september förra året.

SS-750 är specialiserat på undervattensoperationer och har en AS-26 Priz miniubåt ombord.

Uppgifter har tidigare gjort gällande att det danska försvaret har 112 bilder av ryska fartyg i området, men detta är första gången som försvaret bekräftar att det är just SS-750 som har dokumenterats. Det är ännu inte känt vad de övriga 86 bilderna föreställer.

SS-750 lämnade Kaliningrad med avslagna transpondrar några dagar innan, men det har varit flera ryska fartyg i området vid tidpunkten för sabotaget.

-Pettersson säger att det går mycket rykten, men någon officiell utredning är inte färdig ännu.

Den 85-årige amerikanen Seymour Hersh har på sin egen kanal, utan redaktör, pekat ut Norge och USA som ansvariga för Nord stream-sabotaget. Uppgifterna byggde på en enda anonym källa som Hersh inte vill namnge. Trots det har de citerats av en lång rad redaktioner världen över: Expressen, The Times, Svenska Dagbladet, Washington Post, Aftonbladet och Reuters med flera. Genomslaget var enormt. Andra medier lät bli, eller faktagranskade som i Norge.

Norska medier har radat upp felen som helt sänker Seymor Hersh publicering: som att påstådda fartyg och flygplan inte ens var i närheten av platser som Hersh beskrivit. Påståendet att Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg redan under Vietnamkriget skulle ha varit en CIA-tillgång faller på sin egen orimlighet. Stoltenberg var 16 år året då kriget slutade.

Ännu mer uppmärksamhet fick New York Times publicering om att anonyma källor pekade ut en fristående ukrainsk grupp, också det utan några konkreta bevis.

Hersh och New York Times anonyma uppgifter kan lika gärna komma från Ryssland som från någon annan.

En annan bisarr koppling görs av Putintroll och andra mindre begåvade. – Om Ryssland invaderar … så kommer det inte längre att finnas någon Nord Stream 2. Vi kommer se till att stoppa det, säger sa USA:s president Joe Biden i videoklipp från den 7 februari 2022, där många menar att Biden och USA skulle ha något att göra med sabotaget av Nord Stream 1 och 2. Joe Bidens uttalande om Nord Stream syftar på ekonomiska och politiska åtgärder – och inte att han uttryckligen menar att man ska förstöra gasledningarna.

Ryssland vill att vi ska tveka på vad som är sant och inte. Vladimir Putin och den ryska krigföringen är totalt hänsynslös. Det ligger i Putins intresse att försöka få några att tro att USA vill förstöra för vänner och allierade i Nordeuropa.

Putin ändrar lagar för att kunna sitta kvar, han ljuger regelbundet, han fängslar och mördar politiska motståndare även utomlands, Ryssland spionerar och saboterar, Ryssland startar till och med krig som de inte kallar krig för att uppnå Putins mål.

Skulle inte en sådan person kunna spränga Nord stream som ändå inte levererade någon gas för att skjuta skulden på någon annan?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Ryskt specialfartyg fångat på bild strax före sabotagen

 1. Jag har lite svårt att tro på detta ryssarna hoppades på ett kort krig och sedan skulle allt tids nog normaliseras till stor del . .

  Det låter inte logiskt att ryssen skulle förstöra en så inkomstbringande ledning . . Låter konstigt 🤔

  3
  13
  • Om du vet hur affärskontrakt fungerar är det väldigt logiskt varför “en händelse utanför Gazproms kontroll” gjorde gasleveranser till EU omöjliga.

   12
   2
 2. Mysteriet tätnar.
  Ryska specialfartyg med utrustning som FAKTISKT kan operera på det djupet åker utan transponder (livsfarligt eftersom andra fartyg då löper stor risk att kollidera med dem) till platsen i fråga och sedan säger det PANG vid rören.

  14
  3
 3. I kategorin spekulationer så har det inte talats mycket den norska gasledningen Baltic Pipe, den som levererar gas till Tysklands granne Polen. Efter 20 års byggtid så öppnades gasledningen den 27 september 2022. Om datumet känns bekant så sprängdes Nordstream dagen innan, den 26 september 2022.
  Ett närmast overkligt vältajmat öppnande av Baltic Pipe.

  4
  13
  • Varför tror du jag påpekade att Norge var en av dem som stod att tjäna mest på att rören sprängdes kort efter attentatet?

   Jag menar, det tillhör normal norskt affärsförfarande att spränga konkurrenterna när man öppnar sin egna rörelse. Det sprängs kontor, butiker och köpcenters flera gånger per dag i Norge.

   10
   2
   • Jaha, att dom är dom så aggressiva i Norge….

    Annars skulle man kunna ledas att tro att ett stort land i väst som inte missar något tillfälle att pseudo-kriga mot ryssen tar till lämpliga åtgärder att stoppa all möjlighet till rysk gasexport, speciellt till de länder som inte till 100% respekterar sanktionerna mot Ryssland.

    I andra nyheter så visade det sej att Tyskland fortsatte importera rysk gas trots aktiva sanktioner mot rysk gas. Det blev dock ett snabbt slut på det.

    Enbart spekulation. Det går att spinna teorier åt alla håll, vilket många inte accepterar.

    4
    11
 4. Ja det är väldigt intressant att Putin pojkar åker omkring med båtar med u båtar just där den nesliga olyckan hände ?? Kan det vara så att det är en spinn off effekt av den svenska vodkan ? Den som inte längre fick levereras till Putins pojkar?

  11
  3
 5. Och silla hon är i havet med torsk och makrill. Hon tar en sup när hon vill. Det är fredag.

  • Detta är en ny variant av det tyska påståendet om att ukrainska civila i en hyrd 27 fots segelbåt utförde sprängning på ca 80 meters djup med 600 kilo sprängämnen i en precitionssprängning !

   De absolut flesta vet inte hur jäkla massiv denna inkapslade gasledning är , den ska tåla skeppsankare utan problem och kunna bestå under lång tid !

   Tro aldrig för en sekund att ledningarna bara är nakna rör som ligger på botten !

   4
   6
 6. Vilka kan lita på krigsförbrytaren Putin, högsta hönset för en terroriststat. Specialite: Bomba civila mål, icke sällan kvinnor och barn.

  35
  13
  • Varför låter danskarna en sådan här nyhet vänta minst ett halvår innan den kommer i offentligheten verkar ganska vrickat i sig. Det denna nyhet som många andra borde ju ge oss till oss direkt. Alla som det fanns i området strax efter explosionen strax före explosionen borde ju ha kunnat ge väldigt mycket bevis material redan

   20
   52
   • Björn, det finns garanterat mer uppgifter som inte är offentliga. Det är vrickat att berätta allt man vet innan utredningen är klar.

    Varför har inte ryssarna berättat att SS-750 lämnade Kaliningrad några dagar innan med avslagna transpondrar så de inte gick att följa på AIS?

    Varför har inte Ryssland offentliggjord sin utredning?

    17
    4
   • @Tovaritsch Bjorn.
    Information is given on a need to know basis and you didn’t need to know.

    13
    3
   • Logiskt kan man tycka att en sådan nyhet skulle spridas skyndsamt för att undvika alla påståenden och anklagelser till andra !

    Denna extremt senfärdiga nyhet får mig bara att tro mer på att NATO sprängde då Tyska regeringen blev uppmanad av folket att öppna kranarna igen !

    USA vågade inte lita på Tyskland ! (?)

    Att Biden innan sabotage själv sade att ledningen kunde sprängas gör inte saken bättre !

    4
    24

Kommentera