Beridna högvaktens hjälmar under granskning

TRADITIONER. Frågan om beridna högvaktens hjälmar är tillräckligt säkra, hamnar nu hos Arbetsmiljöverket. Det är facket Försvarsförbundet som vill veta om paradhjälmarna, som används vid vaktparader och baseras på en modell från 1800-talet, ger tillräckligt skydd eller om det krävs en riktig ridhjälm, rapporterar Sveriges Radio.

Det har hänt att hjälmar fallit i marken och blivit deformerade, och det har väckt frågor om hur effektiv den är som skydd.

Livgardets dragoner på Stockholms gator. Foto Marcus Åhlén/Försvarsmakten

Ståtliga hästar och ridande musiker och dragoner som paraderar genom Stockholms innerstad på väg till det kungliga slottet för vaktbyte är en månghundraåriga historia i Stockholm. Att sätta vanliga ridhjälmar på dragonerna låter hemskt.

-Pettersson minns när Riksdagens öppnande var pampigt med en styrka i Karl XI:s drabantuniform fram till 1974 deltog i riksdagens högtidliga öppnande. Försvarsmakten i paraduniformer borde vara självklart när Riksdagen öppnar. Vi behöver traditioner och lite prakt.

Drabanternas marsch då de stampar hårt i golvet och Karl XI:s uniform är också iögonfallande, med den trekantig svarta hatten med uppvikt brätte och de svarta kragstövlarna med sporrar.

Drabantvakten finns kvar, även om de inte varit med vid riksdagens öppnande sedan 1974. Det är en paradstyrka inom det svenska Livgardet med uppgift att vara den svenske monarkens, och gästande statsöverhuvuds, ceremoniella livvakt. Drabanterna räknar sin historia tillbaka till Gustav Vasa och 1500-talet. De bildades som liv- och slottsvakt men omvandlades till kavalleriförband och deltog exempelvis i striderna vid Lützen och Poltava.

Rör inte de traditioner vi har kvar och inför de gamla igen.

Drabanter i Karl XI:s drabantuniform deltog fram till 1974 i riksdagens högtidliga öppnande. Bild: Försvarsmakten

-Petterssons farmor städade i Riksdagshuset, jag antar hon var en hederlig kvinna för hon hade egen nyckel, jag var med några gånger och kan inte minnas att det fanns några vakter, men det är nya tider.

”Flottans defileringsmarsch” – Marinens musikkår. Försvarets musikkårer har också hotats men några finns kvar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Beridna högvaktens hjälmar under granskning

 1. Detta är ju sån dynga asp! Vänster för fram som i princip bara har avsikten att stoppa den regeringsmakt. Som har för avsikt att skydda Sverige från arbetslöshet och inflation!!
  Enklast lägg ned högvakten . Hela spektaklet kostar ju pengar !!! Lika dant med andra idioter som vill känna på röd gröna smörjan som exempellägg ned Sverige radio och dra inpress stöd med mera !! Det är inte heller fel att sätt dessa knarkhandlare till jihadister i arbetet ! Eocg inte i dessa barn fängelse med konstiga bokstavs förkortningar !
  Vi behöver mindre droger i sver inte mer

  4
  3
 2. Sverige blir fjantigare för varje dag.
  Gångtrafikanter ska väl snart ha hjälm och krockkuddeväst.
  ”Det är farligt att leva, man kan faktiskt dö.”

  26
  • Det absolut farligaste du kan företa dig är att födas. Dödstalen är 100%.

   12
 3. En otrooligt VIKTIG FRÅGA!

  Moder Svea håller på att ätas upp av invasivt och kriminellt pack – och DETTA är en oro..?!!?

  29
  1
 4. Normalt sett, nu vet jag inte hur de svenska hjälmarna är designade, ska det vara en stålhjälm/ hätta med ett läderöverdrag och en stålspik för att avvärja hugg ovanifrån i den designen.

  12
  1

Kommentera