30.000 kopplas till våldsdåd – fler än poliserna

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Omkring 30.000 personer är kopplade till skjutningar och sprängningar runt om i landet och det är fler än antalet poliser, säger rikspolischef Anders Thornberg i Sveiges Radio Ekots lördagsintervju.30 000 individer och vi är 22 600 poliser, säger han. – Vi är inte tillräckligt många.

Enligt Thornberg är läget ”synnerligen allvarligt” med brottslighet som infiltrerar och korrumperar såväl näringsliv som offentlighet. Samtidigt menar han att kraftsamlingar i bland annat Stockholm ger goda resultat.

Sverige har mest dödligt skjutvapenvåld i Europa och är det enda landet som har en ökande trend av skjutningar. Förra året sköts 61 människor ihjäl i Sverige.
Gärningsmännen blir yngre och yngre, sprängningarna ökar och det har blivit vanligare att gängen ger sig på anhöriga till sina fiender. Bara cirka en fjärdedel av de dödliga våldsbrotten i en kriminell miljö klaras upp. Kan Polisen vända utvecklingen med den grova brottsligheten?  

Nyligen har Riksrevisionen granskat hur Polismyndigheten använder sig av särskilda händelser för att bekämpa grov kriminalitet. Insatserna kan göra mer skada än nytta om de pågår under en längre tid, är slutsatsen. Riksrevisionen har också kommit fram till att polisen blivit sämre på att klara upp så kallade mängdbrott, som stöld, skadegörelse, bedrägeri, misshandel.

I årets statsbudget fick Polismyndigheten 37 miljarder kronor. Sedan 2018 har anslagen till polisen ökat med över 50 procent.

-Pettersson säger att antalet anställda på polismyndigheten är 35.000 varav c:a 13.000 civilanställda som ska avlasta poliserna så dessa drygt 22000 poliser ska kunna jaga kriminella, men polismyndigheten verkar vara dysfunktionell som så många andra myndigheter i Sverige.

Av de påstått 30.000 grovt kriminella som ägnar sig åt skjutningar och bomber så har minst 90 procent utländsk bakgrund så i stället för att öka antalet poliser borde vi minska antalet kriminella.

-Pettersson säger att mångkulturen är spännande och berikande och sätter spår i statistiken, särskilt oroande är att andra och tredje generationen inte verkar bättre…

Antal skjutna till döds nedan, från 2014 är min privata statistik, där endast gängrelaterade mord med skjutvapen är med, det har varit några fler skjutvapenmord som inte är kopplade till gängkriminalitet, dom är inte medräknade. Minst 90 procent sedan 2015 är invandrare. 2014 och tidigare är alla skjutna enligt officiell statistik.

 • 2023: 11 st (takten halverad jämfört med 2022)
 • 2022: 58 st, det var rekord. Utöver dessa har några skjutits som inte är gängrelaterade. Totalt har 64 skjutits till döds. Vilket är rekord och sex gånger fler än övriga Norden tillsammans.
 • 2021: 45 st tangerat rekord.
 • 2020: 43 st
 • 2019: 41 st
 • 2018: 45 st
 • 2017: 43 st
 • 2016: 28 st
 • 2015: 28 st
 • 2014: Stefan Löfven (S) vinner valet och lovar bekämpa den grova brottsligheten med hjälp av justitieminister Morgan Johansson (S).
 • 2010–14: 14 st sammanlagt
 • 2005–09: 9 st sammanlagt
 • 2000–04: 8 st sammanlagt
 • 1995–99: 7 st sammanlagt
 • 1990–94: 4 st sammanlagt

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “30.000 kopplas till våldsdåd – fler än poliserna

 1. Byt ut Thornberg, och tillsätt en riktig polisledning som inte svamlar om än det ena och än det andra. Utvisa kriminella utan pardon till mottagarlandet, vill inte den kriminelle eller mottagarlandet ta emot dem, så dra in biståndet och lägg pengarna på polisen och tullen.
  PK-ismen har dragit sitt mörka skynke över landet, journalister/kändisar/tyckonomer som sitter i sina elfenbenstorn och vet ingenting om hur det är utanför Stockholms murar. De smyger som katter runt het gröt, och vågar inte uttala sig om rådande tillstånd. Bah!

  Jag bor på en liten ort där det börjar smyga sig in knarkförsäljning, bränder, mordförsök och där vi redan har en NoGo-zon förbehållet den nya adeln huserar och härjar.

  11
 2. Delvis har väl Polisen samma dilemma som barnmorskorna. Det sysslar inte med vad de anställdes till. Utslaget på alla anställda barnmorskor förlöser de ( om jag minns rätt ) 2 barn i månaden. Felet är att de är så upptagna med andra sysslor. Jag gissar att Polisen delvis lider av samma problem de är för upptagna av andra saker än de är anställda för. Men i huvudsak tror jag att vår vildsinta import av dysfunktionella och kriminella orsakat det mesta av samhällskriminaliteten och våldet.

 3. När rättsväsendet börjar lägga mer omsorg och resurser på brottsoffer än på brottslingarna är man på rätt väg kan jag tro. Den enklaste åtgärden att komma in på rätt väg är att utvisa alla brottslingar när det är möjligt. Sverige ska heller inte ta in människor, som inte tas emot av sina hemländer vid ev. utvisning, inte kan identifiera sig eller har gjort brott i sina hemländer och flyr rättvisan.

  20
 4. Om Thornberg inte vet eller förstår varför det ser ut som det gör kan jag förklara det för honom….Nu tror jag att han egentligen både vet och förstår men i pk Sverige får man inte säga sanningen.Han ryker nog från sin post om han skulle öppna munnen och vara ärlig…Heder åt alla Poliser och utredare som orkar hålla på och harva i dyngan varje dag och inte kastar in handduken och lämnar denna skuta som det är så svårt att få på rätt köl igen…

  21
 5. Varför Sverige har så många kriminella gäng beror naturligtvis på, att våra folkvalda har importerat flest kriminella i EU.

  29
  1
 6. Stifta undantagslagar för gängkriminella. Upprätta styrkor med elitsoldater som har domarekompetens/befogenheter. Se till att få bort denna ohyra från vårt land. Verkställ!

  23
  1
   • Varför utnyttjar inte polisen det “väldskapital” de enligt lag har rätt att utnyttja? Tydligen ska de knäböja för buset och öppet hotas med våldtäkter mot sina föräldrar och barn eller blir bespottade? Varför inte sluta med denna “pissnisseaktivitet” – använd våld för tusan och tag hjälp av militären om arbetsbördan blir för stor!. Med den sistnämnda hjälpen är ni fler än “buset”. Resurser finns – men vi har för klent bestyckade politiker?

    16
 7. https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/sorry-fler-fritidsgardar-loser-inte-kriminaliteten-/

  Och det gör INTE rikspolischefen ANDERS THORNBERG heller!!!

  MATS LÖFVING beskrev verkligheten innan han tog sitt eget liv!!!

  Hur flat klarar regeringen av att vara??? Allah vet varför kriminaliteten rusar.

  De socio kulturella skillnaderna där det i invällarens hemland är helt OK att våldta och råna gör det omöjligt att anpassa dem till ett liv i väst Europa.

  MIGRATIONEN MÅSTE STOPPAS!!

  (SD20%) gör INGET! (M) försöker mörklägga problemen och de övriga vill ha hit sina toy boys. Att Sverige går under skiter de i!

  Och Fascist Ryssland gnuggar händerna då de ser förfallet i Sverige. Efter inbördeskriget blir det fritt fram för dem.

  14
  3
 8. Att spela dum och inte lotsas om varför Sverige har stora kriminella problem hjälper
  knappast upp situationen mot den ständigt ökande brottsligheten, men politiskt korrekt
  var det?

  27
  1
 9. Råd till polisen. Skjut av en större mängd av dessa så fort tillfälle ges. Var inte så duktiga på att gripa dem levande. De har gjort sitt val och ert jobb är att skydda samhället.

  24
  2
  • Synnerligen allvarligt! Jo tack! Vi har ju fått hörs att så här har alltid Svensken gjort. Sånt här är ju sånt som vi förstått innan

   12
   1
 10. Den som inte ens klarar av att identifiera problemet, kommer ej heller att lösa detsamma. Thornberg ; Du själv är en effekt av ditt eget mantra : “Du befinner dig på fel plats vid fel tillfälle”.

  22
  1
  • AVGÅ!

   Och flumma bort till det 60-tal, du tror fortfarande råder!

   Kanske inte platsen var fel, men åtminstone tidsintervallet!

   12
   1
 11. Varför inte använda den tänkta insatsstyrkan som ska till Sudan att rensa träsket i Sverige?

  33
  2
 12. Vore på sin plats med en riktig specificering hur många är ursvenska respektive utlänningar ??
  Den typen av statistik ogillas av många partier ex.. Miljöpartiet Vänsterpartiet och Centerpartiet.
  Varför ? Jo . Man vill inte se sanningen i vitögat.
  Svenskarna har rätt att se sanningen, vad vissa partier ställt till med och dessutom vill fortsätta ställa till med.
  Vissa lär sig aldrig tydligen.

  28
 13. Ingen förklaring varför så många kriminella gäng?
  Lätt att bli rik genom rån och annan brottslighet. Låga och ibland absurda straff. Fängelsevistelse liknande hotellvistelse. Framträda i TV och radio och annat mys pys.

  25
 14. Så länge pajaspolisen och pajaspolitikerna inte vågar säga varför just Sverige har så många kriminella gäng, så kommer problemen aldrig att lösas utan gängen kan härja fritt….

  33
  2
  • Så Anders Thornberg tror på jämställdhet mellan poliser och kriminella?

   Det gör då inte jag!

   Är det därför det ser ut som det gör med våldet i samhället, för att Anders Thornberg har denna syn!

   Jag tror snarare på en NOLLVISION!

   DETTA BORDE VARA MÅLET MAN STRÄVAR EFTER!

   Hade man haft det från 60-talet och framåt, och gjorts vad som krävts, för att ha en chans nå dit, hade vi kanske lyckats!

   NOLLVISION, innebär att det inte finns den jämställdhet, Anders Thornberg eftersträvar, eftersom det heller inte finns nån ojämställdhet, eftersom dessa i det optimala läget, skulle vara lika med noll, i DET PERFEKTA SAMHÄLLET, som borde vara målet! Och att ALLT skulle göras som krävdes, för att nå dit, VAD DET ÄN VAR!

   19
   1

Kommentera