Ukraina vinner informationskriget med humor och känslor

FÖRSVARSMAKTEN. I dag släpptes Totalförsvarets forskningsinstitut – FOI:s rapport ”Ukrainas Informationsfront”. Rapporten är beställd av Försvarsmakten och visar att Ukraina på ett effektivt sätt använt alla de verktyg som finns i dagens medievärld och producerat innehåll som berört och engagerat både den egna befolkningen och en internationell publik.

Ukraina vinner informationskriget med humor och känslor och de har använt humor, sarkasm och känslor. Här en bild med den brittiska försvarsministern Ben Wallace tillsammans med ukrainska soldater. Foto: Ben Birchall

I inledningen av Rysslands anfallskrig mot Ukraina initierade Försvarsmakten en studie för att följa hur informationskriget bedrevs. Rapporten som släpptes i dag har analyserat Ukrainas kommunikationsinsatser – allt från sociala medieinlägg till officiella tal och mediakampanjer – från fyra olika källor: regeringen, militären, media och civilsamhället.

Betydelsen av informationsmiljön som en del av den moderna krigföringen ökar. Det är viktigt för Försvarsmakten att ständigt utveckla våra förmågor utifrån de omständigheter som råder, så det är ett angeläget område att studera, säger Anna Yngman, Försvarsmaktens ställföreträdande kommunikationsdirektör.

Rysslands eskalering i februari förra året var en brytpunkt för svensk och europeisk säkerhet. Ryssland har valt att med alla tillgängliga medel, inklusive militär makt, försöka ändra Europas gränser.

Information har varit en uttrycklig del av Ukrainas krigföring och här har de varit mycket framgångsrika. De har använt allt från humor, sarkasm och känslor till memes och trollningstekniker. Den politiska ledningen har snabbt hakat på trender inom kommunikation och sociala medier för att förstärka sitt budskap och nå ut till rätt publik.

De slutsatser som rapporten drar baserar sig på de unika förutsättningar som Ukraina har relativt Ryssland. Men det finns ett antal grundläggande principer som är betydelsefulla även för andra aktörer. Nu har vi fått bekräftelse på att det är relevanta områden i en skarp krigssituation och vi har många intressanta vinklar att titta vidare på, säger Anna Yngman.

Rapporten och mer information finns på FOI:s webbplats 

-Pettersson säger att oavsett hur kriget går så har redan Ryssland förlorat ekonomiskt, militärt och moraliskt och det behövs ingen humor för att inse…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Ukraina vinner informationskriget med humor och känslor

Kommentera