Egyptisk kritik mot att en svart person spelar Kleopatra

RASISM. Kleopatra född 69 f.Kr., död 12 augusti 30 f.Kr. var drottning av det ptolemeiska Egyptiska riket (ett hellenistiskt rike uppkallat efter Alexander den stores general Ptolemaios) och den sista härskaren som tillhörde det ptolemeiska kungahuset. Tillsammans med Julius Caesar hade hon sonen Ptolemaios XV, kallad Caesarion, född år 47 f.Kr. Hon fick också tre barn med Marcus Antonius, varav ett var Kleopatra Selene II.

Kleopatra var den sista farao och det har varit vissa problem i fråga om hennes liv. Även om de flesta tecken pekar på hennes etnicitet som grekisk, finns det de som tror att hon var av svart afrikanskt ursprung, även om det finns få bevis på detta.

Netflix kommande dramadokumentär om Kleopatra ska spelas av den brittiska Adele James, som delvis har afrikanskt ursprung. I Egypten, där Kleopatra var drottning mellan år 51 och 30 före vår tideräkning, har det väckt starka reaktioner.

Adele James spelar Kleopatra på Netflix

Att en svart kvinna spelar Kleopatra i Netflix kommande dokumentärdrama har väckt starka känslor i Egypten. Klagomål för att förhindra att serien visas har lämnats in, rapporterar Variety. Det är inte första gången filmatiseringar av Kleopatra leder till diskussioner om rollsättning och ursprung.

Flera påstår nämligen att Kleopatra inte var svart och ifrågasätter därför rollsättningen. Det har gått så långt att en egyptisk advokat har lämnat in ett klagomål där han kräver rättsliga åtgärder som blockar Netflix i Egypten, rapporterar Variety. Han vill förhindra att serien visas. I klagomålet påstår han att produktionen bryter mot landets medielagar.

Akademiker är överens om att hon var grekisk-makedonska på sin pappa Ptolemaios XII:s sida, men hennes mammas bakgrund är okänd – vilket öppnar för möjligheten att hon inte bara har grekisk-makedonska rötter.

Det avvisas dock av Zahi Hawass, framstående egyptolog, i den egyptiska tidningen al-Masri al-Youm.

Det här är helt felaktigt. Kleopatra var grekiska, vilket innebär att hon var ljushyad, inte svart, sade Zahi Hawass till den egyptiska tidningen al-Masri al-Youm.

Netflix har ännu inte kommenterat ämnet. Skådespelaren Jada Pinkett Smith producerar serien, som släpps den 10 maj, och hon har uttalat sig om rollsättningen när produktionen marknadsförts. Hon sade då att rollsättningen är en hänvisning till den historiska debatten om den egyptiska drottningens ursprung. Dessutom tycker hon att det är viktigt att svarta regenter respresenteras på tv.

Vi får inte ofta se eller höra historier om svarta drottningar, och det var verkligen viktigt för mig, såväl som för min dotter, sade Jada Pinkett Smith.

Skådespelerskan Adele James har uttalat sig på Twitter efter den egyptiska kritiken. Där säger hon bland annat att om man inte tycker om rollsättningen, behöver man inte titta på programmet.

-Pettersson håller helt med skådespelerskan Adele James, man behöver inte titta. Jag har inte Netflix och har inga planer på att skaffa, men historiska dokumentärer borde följa fakta så långt det är möjligt och då var troligen Kleopatra grekiska, alternativet egyptiska, alltså de som kallas kopter idag.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Egyptisk kritik mot att en svart person spelar Kleopatra

 1. Men inte heller araber eller greker är väl området Egyptens tidigaste kulturbyggande folkslag heller? Vilken härkomst har de första faraonernas folk? Kleopatra var ju sen i sammanhanget så visserligen en annan fråga, men jag tänkte mest på att dagens egyptier verkar tycka att de har något gemensamt med de som byggde pyramiderna, men det är väl fel? Dagens egyptier är ju araber.

  • Norra Afrika var bosatt av samma folkslag som bebodde norra delen av Medelhavet.
   Araberna kom inte i någon större mängd förrän på 1800-talet.

 2. Det är troligen det här som spökar:

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Nubien

  Dessutom, var Abrahams tjänstekvinna, egyptisk nubier, som han fick sonen Ismael, som sägs vara arabernas anfader!

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Ismael

  DÄR föddes konflikten mellan den ÄKTA sonen Isak och oäkta sonen Ismael! D v s konflikten mellan judar och araber började där.

  Isak, var Guds utvalde för ett stort talrikt folk! Ismael blev däremot bortkörd från Abraham! Så då och där föddes konflikten senare, p g a avundsjukan på judarnas utvalde, jämfört med arabernas fördrivne! Även om DET VAR RÄTT! Då Gud hade valt det så!

 3. Det är bara när högern har en annan syn, som det kallas historierevisionism eller konspirationsteorier!

  Men vänstern får fantisera, frångå historien, och appropriera hur mycket som helst! DÅ, är det minsann inte fel!

  • Vänstern, är idag som vilken totalitär diktatur som helst, som ska förvanskas, revidera och plocka bort störande (som de tycker) historiebitar.

   Gräsligt, och fruktansvärt hemskt tycker jag!

   VÄNSTERN! SLUTA tafsa och förstöra vår västerländska ärorika historia! SLUTA BARA!

 4. Alla minns väl vilket himla liv det blev på många ”afrosvenskar” när sångerskan Agnes hade en frisyr i TV, som tolkades som afrikansk. Det var kulturell appropriering skreks det i kvällstidningarna och Agens fick löpa gatlopp och be om ursäkt för hennes ”våldtäkt” på afrikansk ”kultur”. Att sätta in svarta skådespelare att spela europeiska historiska personligen ok! Djävla hyckleri. Är man verkligen säker på att Hitler, Stalin inte egentligen var svarta afrikaner? Det har jag hört att de var. Bevisa att jag har fel. Har man verkligen undersökt alla deras förfäder?🤪

 5. Socialister älskar historierevisionism. Detta är ytterligare ett steg i att försöka krossa den kristna västerländska kulturen. Antar att Antonio Marcus kommer att spelas av en arab.

  Men eftersom det i deras värld inte existerar några färger så kan ju nyinspelningen av Shaka Zulus huvudroll spelas av vit britt.

 6. Varför skulle araber vara annorlunda än andra, de har kanske ännu mer fördomar än vad vi har.

 7. De har gjort så tidigare, dessa wokemuppar. Förra året, om jag minns rätt, gjorde man om norrmannen Håkan Jarl till en svart kvinna som var hövding över landet Kattegatt! 😂. Jag tror det v BBC som gjorde en serie om Henrik VIII:s andra fru Anne Boleyn till en svart kvinna. Har svarta en så tunn historia att man måste stjäla andras?

  21
  • De vänsterblivna gör nyinspelningar av klassiska filmer av två anledningar. De har själva inte förmåga att framställa manus som drar publik. De vill också ändra historien så det passar deras förvirrade uppfattningar.

   Intressant att “woka” filmer misslyckas kapitalt medan exempelvis Top Gun slår rekord.

 8. Om en film ska bli någorlunda realistisk och i möjligaste mån spegla det historiska perspektivet, så bör man väl besätta rollerna med lite finess.
  Vore det inte lite löjligt om slaven Kunta Kinte spelats av en vit man ?
  Eller om Karl-Oskar och Kristina gestaltats av kineser ?

  20
  • Eftersom Rötter är mer eller mindre en påhittad historia så varför inte. Kan de sätta en svart kvinna som jarl i Norden så kan väl en vit man vara slav i amerikanska södern.

  • Jag har en slavhandlare bland mina anor. Och en bror till en annan förfader var slav i Amerika. En vit man som lyckades rymma efter fem år. Det ni! Hans levnadsöden vore väl värt att filmatiseras.

   Här i Sverige är vi odugliga på att göra film om vår historia. Varken sådant med verklig bakgrund eller uppdiktat. Vi är ju ingenting jämfört med till exempel engelsmännen.

   Den nya filmatiseringen av Utvandrarna blev en flopp. I varje fall har jag inte hört annat. Hur är det med Nya Jönssonligan? Gjordes det inte en nyinspelning av Åsa-Nisse. Varför ska man göra nyinspelningar när originalen är bra mycket bättre.

   Samma sak med böcker. Varför ska man hålla på att revidera klassiker. Har inte författare förmåga att själva skriva som håller en acceptabel nivå. Å andra sidan så läser jag inte några böcker nu för tiden.

   Jag tycker nog att Rötter håller än idag. Den är serien håller högre klass än mycket annat dravel från staterna.

   Jag här inte särskilt imponerad av Netflix. Det är min dotter som delar med sig så jag kan inte säga upp abonnemanget. Men jag ska erkänna att jag har tittat på The Crown. Den serien är bra ihopkommen.

   På tal om romare minns ni I Claudius? Den finns på YouTube tyvärr med usel kvalitet.

Kommentera