Sveriges och Danmarks flygvapen i gemensam insats över Östersjön

FÖRSVARSMAKTEN. Under torsdagen följde två svenska Jas 39 Gripen och två danska F-16 Fighting Falcon ett ryskt militärt flygplan av typen IL-20 Coot-A i luftrummet över Östersjön. Det är första gången som en synkroniserad insats genomförs på detta sätt. Under hela insatsen stod det svenska och danska flygföretagen under egen nationell ledning.

Två svenska Jas 39 Gripen och två danska F-16 Fighting Falcon och ett ryskt militärt flygplan av typen IL-20 Coot-A i luftrummet över Östersjön. Bild: Försvarsmakten

Försvarsmakten bygger säkerhet tillsammans med andra. Det svenska och det danska flygvapnet har samövat under många år och kommit långt i samarbetet, det visar dagens på förhand planerade insats.

Denna synkroniserade insats är ett bevis på vårt nära och goda samarbete med det danska flygvapnet. Tillsammans tar vi ansvar för att säkra luftrummet över Östersjön genom våra respektive incidentberedskapssatta förband, säger ställföreträdande flygvapenchef Tommy Petersson.

RUTINUPPDRAG

Det var strax efter klockan 13 under torsdagen som de svenska och danska stridsflygplanen mötte det ryska militärflygplanet, som var på väg västerut, i området mellan Sverige, danska Själland och Bornholm.

Vi ser ryska militära flyg patrullera över Östersjön med jämna mellanrum, så att skicka upp vår svenska incidentrote är ett rutinuppdrag för oss. Det är en del av vårt aktiva försvar, säger Tommy Petersson.

Efter att ha följt det ryska flygplanet rutt en tid återvände de tre nationerna till sina respektive hemmabaser.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Sveriges och Danmarks flygvapen i gemensam insats över Östersjön

  1. Bra där, låt den ryska Björnen få se vad vi har.
    Svenskt flyg åker upp. varje gång ett ryskt flyg flyger över Östersjön, inget miljötjafs där.

    5
    14

Kommentera