USA vill se Sverige i Nato innan sommaren

NATO. USA:s försvarsminister Lloyd Austin vill se ett snabbt svenskt inträde i Nato före sommaren. Det uppger han under sitt Sverigebesök. – Vi ser fram emot att fortsätta sträva mot ett snabbt svenskt Natointräde. Vi kommer att jobba hårt för att få det gjort före sommaren. Jag ser det som mycket viktigt, säger Austin under mötet med försvarsminister Pål Jonson (M).

USA:s försvarsminister Lloyd Austin

Enligt Austin har Sverige en mycket professionell militär och skulle tillföra stora värden i Nato.

Under besöket ska parterna även diskutera det bilaterala försvarssamarbetet, om säkerhetsförsäkringar som Sverige har fått av USA samt stödet till Ukraina.

En gemensam pressträff hålls på Muskös marinbas klockan 13.50 i dag.

-Pettersson säger att ett alternativ till Nato är ett separat avtal med USA (Norge har ett sådant) samt eventuellt Storbritannien och de nordiska länderna.

Låt oss ta en titt på hur Norge, Finland, Danmark och Sverige har gått samman med sina flygvapen för att producera en stridsstyrka i storleken över 200 och vad det betyder för regionen och Nato.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “USA vill se Sverige i Nato innan sommaren

  1. Ja, det är som det är, USA VILL se Sverige som medlem. Kanske mycket mer än att Sverige vill bli medlem. För vem vinner mest på ett starkare och mer uppbyggt NATO.

    Detta medlemskap borde det ha folkomröstats om. Det är en så pass stor fråga och medför konsekvenser för både land och befolkning. Politikers dåliga omdömen har vi de senaste 40 åren och framför allt de senaste 8 åren sett allt för mycket av.

    Minns vi hur det gick till då Sverige anslöts till EU. När allt var så gott som klappat och klart, ansökan för läge sedan inskickad och godkänd av EU, då hölls en rådgivande folkomröstning där ja sidan vann med 52,3%. Tittar man på kartan över hur rösterna fördelade sig ser man att den tredjedel av sveriges yta som är mest befolkad röstade ja medan ca 2/3 röstade nej.
    Skulle ha varit intressant om siffrorna hade varit tvärtom och hur politikerna då hade agerat. Hade man stoppat det som redan var spikat och klart eller fortsatt. I juni -94 hade överrenskommelsen skrivits under av Sverige och EU. Den 13 nov-94 hölls den rådgivande folkomröstningen och den 1 jan -95 blev vi medlemmar.

    Ibland går det snabbt. Kanske för snabbt. En bra ide kan vara att bromsa ner lite och fundera innan man går vidare.

    16
    48
  2. USA får ta kalkonkalifen i örat och säga till honom att skärpa sig. Alternativt så får oppositionen vinna valet och därefter rösta igenom ratificeringen.

    42
    14

KommenteraAvbryt svar