Vilket extremt ruttet land Ryssland är

Av Joakim von Braun

Kriget kryllar av spioner     

Rysslands olagliga anfallskrig mot Ukraina har bland annat visat omvärlden vilket extremt ruttet land Ryssland är. En del är mängden av omfattande krigsbrott som Rysslands många soldater utfört i Ukraina. En annan del är den galopperande korruption som gripit om sig överallt i Ryssland. Det verkar som om varenda ryss som kan antingen försöker ta mutor, ge mutor eller göra både och. Pengar har blivit det enda fungerande smörjmedlet i det ryska samhället. Ett särskilt stort problem för Putin och den ryska krigsmakten är att korruptionen med största sannolikhet drabbar militären extra mycket. 

Något som jag tidigare skrivit om är hur mutorna fått de stora lagren med stridsvagnar och annan militär teknik att rasa samman eftersom viktiga komponenter många gånger saknas eller har bytts ut mot sämre delar. De ryska militära förbanden har ju oerhört svårt att få tillgång till reservdelar från tillverkarna och leverantörerna av stridsvagnar, haubitsar och annan militär teknik. Då har man vänt sig till personalen i de stora beredskapslagren som gladeligen tagit emot pengar och stulit delar ut de stridsvagnar som man ändå aldrig trodde skulle komma att användas. Något som visat bristerna först när det varit för sent är de sprängladdningar som sitter på stridsvagnarna som gröna plåtlådor men där innehållit bytts ut mot overksamma delar som liknar sprängmedel. När dessa ska göra sitt jobb mot ukrainska antistridsvagnsmissiler händer inget alls och stridsvagnen sprängs i småbitar. Lastbilar och andra fordon har försetts med billiga kinesiska däck. Dessutom står de påmonterade år efter år utan att fordonen flyttas en enda millimeter. Resultatet är att däcket torkar och krackelerar och när soldaterna börjar köra dem i det ukrainska lerlandskapet fastnar man och däcken vrids sönder.  

Allt säljs för pengar    

Men vanan att ta mutor har också fått andra skadeverkningar på den ryska krigsmakten – ryssar som säljer landets hemligheter för pengar! Patriotismen är det närmaste helt död i Ryssland och många militärer, militära civilanställda, forskare, tjänstemän i FSB och andra ryssar har inget emot att tjäna västvaluta mot att sälja anfallsplaner, viktig teknik, manualer, ritningar och mycket annat. Exakt vilka som öppnar sin plånbok och sedan åker västerut med fullmatade USB-minnen vet jag naturligtvis inte men att Ryssland har drabbats hård av den omoral som länge spritt sig i landet framstår som uppenbart. 

Ryska spioner i Ukraina    

Men också Ukraina har drabbats hård av spioneri, särskilt innan och strax efter ryssarnas anfall den 24/2 2022. Då visade det sig nämligen att hundratals FSB-officerare under lång tid köpt sig lojalitet från ukrainare runt om i samhället. När de ryska styrkorna rörda sig västerut och norrut från Donbass och Krim under de första veckorna var det flera ukrainska militära enheter som inte gjorde något motstånd mot ryssarna. Viktig infrastruktur, bland annat broar och dammar, som var förberedda för sprängning med både sprängmedel och detonatorer, blev aldrig sprängda. Både ukrainska officerare, politiker och lokala tjänstemän har sedan dess gripits för landsförräderi.  

600 FSB-officerare identifierade    

Våren 2022 publicerade den ukrainska säkerhetstjänsten SBU en lång lista med över 600 identifierade ryska FSB-officerare som infiltrerat Ukraina långt innan anfallskrigets start. Ett bakslag för Ryssland blev dock att när kriget började fick många av de köpta ukrainska förrädarna kalla fötter och antingen avbröt sig kontakter med FSB eller lurade sina ryska kontakter i den ena fällan efter den andra. 

Det uppblossande spionkriget kom dock inte bara att röra Ryssland och Ukraina utan hela övriga Europa, Nordamerika och många andra västländer kom att involveras. Under de senaste två åren har över 600 ryska diplomater utvisats från västländerna. Åtminstone 400 av dessa har varit heltidsanställda underrättelseofficerare från SVR och GRU samt några enstaka tjänstemän från FSB.  

IT-angrepp    

Även om media inte skrev särskilt mycket om ämnet så utsattes Ukraina för en mängd IT-angrepp i början av 2022, både innan Ryssland angrepp och därefter. En innovativ metod nyttjade ryssarna då man satte upp en hemlig nod i Kiev där värvade ukrainska hackers hjälpte till att vidarebefordra trafik som kom från Ryssland. Genom att tvätta bort det ryska ursprunget och förse den inkommande datatrafiken med ukrainska ursprung blev det svårare för de ukrainska myndigheterna att se ursprunget på trafiken.  

I slutet av 2022 ingrep den ukrainska ”Cyber Police Department” mot ett antal orter runt om i landet och grep minst 31 individer som drev minst 13 botfarmer varifrån de spred mängder av desinformation från cirka 1,5 miljoner falska konton som utnyttjade över 100.000 SIM-kort. Av visst intresse var att många av dessa SIM-kort hade införskaffats i Sverige av ryska medborgare som bor här i landet. De kunde sedan leverera dessa SIM-kort vidare i fyllda väskor som innehöll flera tusen kort per leverans.  

Illegalister avslöjade i 6 europeiska länder    

Utöver denna konfrontation mellan öst och väst har vi också kunna se att västländernas kontraspionage snokat upp den ena ryska spionen efter den andra. Detta har inneburit att många i väst har blivit mer på sin vakt och även blivit allt mer villiga att kontakta sina respektive länders säkerhetstjänster. Resultatet av flera tips från utomstående och en mer aktiv egen verksamhet har medfört stora framgångar för västländerna. I detta ska vi också räkna in upptäckterna av ett antal så kallade ”illegalister”. Det är utsända ryska underrättelseofficerare som genomgått en avancerad specialutbildning och träning med syfta att leva och bo i något av västländerna med falska levnadsbeskrivningar och dito identitetshandlingar. 

Utan att ha några direkta fysiska kontakter med den underrättelsetjänst som skickat ut dem, har de mottagit instruktioner och uppdrag via kortvågsradio eller dolda meddelanden på Internet. Dessa dolda kommunikationsmetoder gör illegalisterna oerhört svåra att spåra upp och gripas. Inte desto mindre har ett stort antal illegalister upptäckts de senaste två åren. Runt om i Europa, bland annat i Italien, Nederländerna, Norge, Sverige, Slovenien och Grekland, har media fyllts med spännande berättelser om dessa ryska infiltratörer. Aldrig tidigare har Moskva drabbats så hårt av en sådan mängd avslöjanden under så pass kort tid. Oerhört glädjande! 

Mars och april 2023    

De senaste veckorna har Ryssland förvandlats till en underrättelsetjänsternas slagpåse med Putin som boxboll. Det började med att ett antal medier avslöjade att en officer i säkerhetstjänsten FSO hoppade av (se min artikel ”I consider the president a war criminal” för tre dagar sedan). Därefter kom ett antal medier i samarbete med avslöjandet att en rysk krigsmotståndare på Moskva-företaget ”Vulkan” hade läckt tusentals dokument om företagets nära samarbete med SVR, GRU och FSB. Den 3/4 släppte Navalnyjs Youtube-kanal (https://www.youtube.com/@NavalnyLiveChannel) en oerhört intressant film om ett av Putins slott, Achipse i Krasnaja Poljana, som i mångt och mycket kompletterar FSO-avhopparens många uppgifter. Orten Krasnaja Poljana ligger i närheten av Sotji och ägs formellt av bolaget Gazprom. Oerhört många av Putins slott och herresäten liksom vanliga hus, lyxjakter och andra egendomar som ägs av Putins många bulvaner. 

Bulls eye för USA    

Häromdagen började bland andra New York Times publicera ett antal amerikanska dokument som kommer från Pentagon, det amerikanska försvarshögkvarteret. Här publicerades ett antal avslöjanden om vad amerikanarna vet om Ryssland men också om Ukraina. Det är mycket som kan sägas om att USAs hemligheter läcker ut men för mig som är koncentrerad på Ryssland och rysk underrättelseverksamhet har dessa avslöjanden fått helt andra saker bekräftade för mig. 

Ända sedan allt fler uppgifter dök upp under 2021 om Rysslands växande hot mot Ukraina, Nato och övriga västvärlden, har det stått klart för mig att USA har lyckats skaffa sig flera utomordentliga källor borta i Moskva. Vilka slags typer av källor som det rör sig om är definitivt inte klargjort ännu men att Washington träffat mitt i prick tycker jag framgår med all tydlighet. Att USA varit så pass öppna med sin information tyder också på att de är säkra på att Ryssland inte ska kunna stoppa flödet av underrättelser till USA. Det kan röra sig om en eller flera agenter som ger USA information eller så har NSA lyckats avlyssna rysk kommunikation på ett nytt sätt. Antingen bedömer USA att de mänskliga källor man har inte kan stoppas, möjligtvis för att de sitter så högt upp och nära Putin så att FSB aldrig kan tänka sig att undersöka dem eller så har man lyckats hitta en ny metod för att komma över information som man bedömer inte går att stoppa. En tredje möjlighet skulle kunna vara att det rör sig både om högt uppsatta agenter OCH avancerad avlyssning. 

Underrättelsekatastrof    

När både amerikansk dagspress och internationella sociala media har ett stort antal publiceringar med samma innebörd är det självklart att det knappast rör sig om något enstaka litet läckage. Dessutom har de mellan 150 och 200 dokumenten publicerats vid minst två olika tillfällen. En viktig aspekt är att flera av de läckta dokumenten har ändrats. Bland annat har uppgifter om ryska och ukrainska förluster förändrats. Rysslands förluster har minskats medan de ukrainska har ökats. Dessa förändringar tyder på att åtminstone vissa av dokumenten har passerat Moskva. När nu Ryssland inte kan hålla sina fingrar borta från dokumenten medför detta att de alla ifrågasätts. Kanske är uppgifterna som tyder på amerikanskt spionage också falska? 

Värst av allt är just den information som tyder på att USA har spionerat på flera allierade länder. Redan tidigare har vi sett ett antal exempel på att NSA har brutit västländernas gemensamma regler för underrättelseutbyte. Om två länder byter information med varandra finns det några regler som ”måste” följas. Den information ett land erhåller från ett annat får inte lämnas vidare till ett tredje land. Man får inte heller spionera på det land som man byter information med. Tidigare har det exempelvis varit känt att NSA har avlyssnat Angela Merkels mobiltelefon. Samma NSA fick också den danska militära underrättelsetjänsten att spionera på Sverige och lämna informationen vidare till NSA. De aktuella läckorna visar att USA bland annat spionerat på Sydkorea och Israel som är oerhört viktiga allierade. Detta riskerar att skada hela västvärldens gemensamma utbyte av information och kan få oanade konsekvenser. 

Ytterligare information återfinns bland annat på Svd, bakom betalvägg.

Joakim von Braun

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Vilket extremt ruttet land Ryssland är

 1. Jag har aldrig bott i Ryssland så därför vet jag naturligtvis inte om Ryssland är ett ruttet land eller inte?
  Men ni som så tvärsäkert uttalar er har förmodligen varit bosatta i landet, för man går ju naturligtvis inte på bara en kollektiv hörsägen om man vill vara seriös.

  Däremot har Sverige förvandlats till ett vidrigt, krimiellt och extremt ruttet land!
  Och dom skyldiga till alla dessa bedrägerier mot oss svenskar och vårt land är socialisterna i alla dess motbjudande skepnader.

  14
  26
  • Håkan, jag ger mig. Ryssland är överlägset teknologiskt, ekonomiskt, numerärt, utbildningsmässigt, taktiskt och moraliskt. Det är därför de spöade skiten ur Ukraina på tre dagar som Putin lovade.

   55
   16
   • Niklas R
    Tänker du på
    Joakim Von Brauns “åsikter”?

    12
    35
   • Niklas R
    Det framgår av texten i videon att källan är ett av de läckta Pentagondokumenten. Visserligen är texten på engelska, men det borde både du och de personer som gjort tummen upp på din kommentar kunna klara av.

    8
    27
   • Tovartisch Håkan de dokumenten har gått vägen förbi Kremls propaganda avdelning innan de publicerades så vi kan inte veta vilken information stod i dem från början och vad som ändrats, lagts till eller tagits bort av putteterroristerna.

    24
    4
   • Niklas R
    Enligt Pentagon är dokumenten autentiska.
    Att du ljuger i dina inlägg ökar inte din trovärdighet, och trovärdigheten behöver du verkligen bygga upp, från nuvarande bottennivå.

 2. Fascism är fascism om än omhuldad av “så kallade svenskar”

  Fascist Ryssland kommer att få svårt att ta sig upp ur träsket de sjunkit ned i!!!

  Tur för dem att de åtminstone har några “vänner” typ Nordkorea, Iran, Turkey, Ethiopien och de krigshetsande Kina.

  70
  17
 3. Ta det lungt Joakim von Braun,

  Korruptionsmässigt är Ukraina minst lika ruttet. Till exempel, hur tror du att detta T-90 tank hade kommit till Lousiana USA, efter att dom flyende ryssarna hade lämnat till ukrainare förra hösten.

  https://www.thesun.co.uk/news/22054710/putins-t-90-tank-spotted-at-louisiana-truck-stop/

  Jag skulle tro att ukrainare hade haft mycket mer användning för T-90 än att den skulle säljas den till någon vapensamlare i USA.

  Med tanken att vuxna men har förbjudits att lämna Ukraina, måste en hel del militärer och transportörer ha fått sin del av T-90s försäljningen och flera ukrainska tulltjänsteman måste också som ha fått lite “smörjmedel” för a blunda för utsmugglandet av rysstanken. Fy fan, jag kan inte ens tänka att finnar skulle kunna göra motsvarande landsförräderi mitt under kriget mot ryssar. Hur är det med er svenskar?

  Och Joakim du kan vara rätt så säker att efter kriget, kommer dom “svenska” gängen bli extra tungt beväpnade. Och när det lågintensiva svenska inbördeskriget blir högintenssivt kommer era “fredsvapen för Ukraina” bli dödsvapen åt svenska civila 💝

  28
  85
  • T90n var på väg till världens största vapensamling (också känd som US Army) och Aberdeen Test Center (ATC) i Maryland när den fotograferades. Det framgår till och med i artikeln om man bemödar sig att läsa hela.

   21
   52
   • @yup
    I Granne från östs värld skulle aldrig någon av tacksamhet ge den onde Satan USA något utan att tjäna pengar på det själv.

    Vad ryssgrannen inte förstår är att Ukraina delar med sig av i princip all rysk teknologi som de kommer över med väst, speciellt USA. Inte minst den elektroniska krigföringsenhet som de tog förra året i gott skick skickades till USA. Att de nu skickat den senaste versionen av T90 i helt skick är inte så konstigt det heller.
    Varför behålla den gamla skiten när de får nya och bättre Abrams från USA?

    Och ja, T-90 är gammal. Den är i grund och botten en T-72 som utvecklades under andra halvan av 60-talet fast med upphottad motor, optik och sensorer.

    68
    11
   • Granne, skärp dig lite. Ukraina är korrupt men inte lika korrupt som Ryssland.
    Dessutom är Ukraina på rätt väg mot att bli ett bättre land medan Ryssland är på fel väg och bara blir värre.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Korruptionsindex

    Om nu USA vill undersöka en T90 stridsvagn för att se om den fått några uppgraderingar ser jag inget fel, speciellt om Ukraina får några Abrams i utbyte.

    Varför tror du att vuxna män är inblandade? Tror du inte kvinnor klarar transporten?

    Redan under andra världskriget transportflög amerikanska kvinnor stridsflygplan från USA till Sovjet och ryska kvinnor flög jaktplan vid fronten.

    Här i Sverige blir det allt vanligare att kvinnor kör stora tunga lastbilar, exempelvis timmersläp som de lastar och lossar själva och jag tror inte finska kvinnor är sämre. Det är bara vissa finska män som inte hänger med…

    62
    14
   • Ah, ni har alla nästan rätt 😳

    @yup,
    Den artikkelin som jag först såg om detta i nyhetsflödet, hade ingen aning vad det var för en tank.

    “Why the tank was brought to the U.S. and why it was traveling through Louisiana remain unknown.”

    https://www.wdbj7.com/2023/04/14/suspected-russian-tank-ends-up-stuck-truck-stop-louisiana/

    I dag hade jag bråttom of tog linken till det första bästa artikeln. Artikeln visserligen säjer att “it is thought the armored vehicle may be headed to the US Army Aberdeen Test Center (ATC)”.

    Men från början det hela verkade faktiskt som en privat smuggeloperation eftersom som ….

    @Niklas R, skrev
    “T-90 är gammal. Den är i grund och botten en T-72 som utvecklades under andra halvan av 60-talet fast med upphottad motor, optik och sensorer.”

    Så varför skulle man studera an så gammal model på plats i USA? Visst den är lite gammal men användbar och Ukraina behöver sådana på fronten. Och det är lite överraskande att T-90 var inte genast under hösten skickat till USA. Eller att USA studerade inte den på plats och lät sedan stridshästen galoppera tillbaka till fronten. Och hur man man bara “glömma” en tank på bensinmacken, och så att personalen där inte visste vad eller vems eller när den hämtas bort … lite skumt var det.

    @herr Pettersson,
    Precis, som din tabell bevisar Ukraina är endast världens 116:de mest korrupt land medans Ryssland ligger på plats 137. Ja, en stor skillnad.

    “Dessutom är Ukraina på rätt väg mot att bli ett bättre land”.

    Nåja, åtminstone Ukraina är på väg att bli ett mycket mindre befolkad land, eftersom närmare 10 miljoner har flytt landet och en stor del av dom kommer inte tillbaka. Förstörelsen hade blivit mindre om dom ryska liberaler hade i stället börjat lönnmörda hela den Rysslands politiska krigsledningen.

    “Det är bara vissa finska män som inte hänger med…” Ja, kanske det är bara jag 🦅

    7
    36
 4. Det går ju knappast att veta hur mycket som är sant och hur mycket som är lögn i den här utsagan.

  Som andra har sagt, den första förloraren i ett krig är sanningen.

  28
  47
 5. Det är vansinne att detta ruttna land är ordförande i FN:s säkerhetsråd. FN måste saneras på korkade ineffektiva verksamheter.

  78
  22

Kommentera