Biståndet fungerar inte säger tidigare biståndschef

BISTÅND & SKATTER. Nedanstående en repris på ett tidigare inlägg. I Sverige är enligt regeringen, den totala biståndsramen 56 miljarder kronor per år 2023, 2024 och 2025. Det är skapligt med pengar på något som uppenbart fungerar dåligt. I över 60 år har Sverige öst tusentals miljarder över i huvudsak Afrika utan att det hjälpt nämnvärt. De delar av Afrika som utvecklas gör det med handel inte med bistånd.

Norska UD:s tidigare Somalia-chef gör sensationella uttalanden: – Vad har vi åstadkommit? Ingenting. Norge har spenderat miljarder i bistånd för att skapa demokrati och utveckling i Somalia. Jens Mjaugedal har haft topposter i flera hjälporganisationer. 2012 till 2017 var han UD:s särskilda sändebud till Somalia, ett av de länder som Norge ger mest utvecklingsbistånd till. Han har också haft toppositioner i flera hjälporganisationer och ger en blek bild av resultatet till NRK.

Steget Efter

När den förre biståndstoppen ser tillbaka på sin karriär i vad han kallar “biståndscirkusen” är sammanfattningen lika kort som brutal: Kul, men bortkastat. Bistånd fungerar inte, säger han i NRK-dokumentären.

Enligt Bistandsaktuelt har Norge bidragit med 4,4 miljarder norska kronor i bistånd till Somalia under de senaste tio åren. Befolkningen i landet tillhör olika klaner, som å ena sidan hindrar utvecklingen och å andra sidan ger ett minimum av skydd för individen, förklarar Bistandsaktuelt. Klansystemet har varit en del av samhällets grundläggande struktur i generationer.

Mjaugedal menar att det kommer att vara hopplöst för Norge att gå in med sitt utvecklingsprogram för att förvandla landet från ett traditionellt klansamhälle till ett land med västerländska ideal.

Biståndsprojektet blir orealistiskt på alla sätt, när vi förtränger att det här är oerhört komplicerat och komplext. Individuella åtgärder kan vara enkla nog. Den viktigaste förutsättningen för att lyckas med någonting är att ett minimum av politisk stabilitet och säkerhet har etablerats i landet, säger Mjaugedal till NRK.no.

Han målar upp en bild av intellektuell lättja och bristande kunskap inom politiskt ledarskap leder till att pengarna spenderas kors och tvärs, utan långsiktig effekt.

Det är ett accepterat skämt. Jag har inte träffat någon – varken lokala, centrala eller internationella hjälparbetare – som tror på detta.

Till samma kanal säger statssekreterare Bjørg Sandkjær (Sp) vid utrikesdepartementet att ”Somalia står inför många utmaningar, och bistånd ensamt är inte svaret på någon av dem. Men bistånd kan stödja en positiv social, ekonomisk och politisk utveckling i landet, om det finns en politisk vilja på den somaliska sidan att ta vara på dessa möjligheter”.

-Pettersson säger att Norge kommit billigt undan. Sveriges bistånd till Somalia uppgick år 2020 till 819 miljoner plus det som vi skänker till EU och FN som skickas vidare samt många miljoner som somalier i Sverige får i bidrag och skickar hem till terrorister och annat och här här vi på väg att införa klansamhällen och den ideologi som inte fungerar någonstans.

Waberi köpte horor i Thailand och satsade på islamister i Somalia för svenska skattepengar

TIDIGARE. Rädda Afrika − Stoppa biståndet

BISTÅND & SKATTER. Nedanstående är en c:a 15 år gammal insändare som jag skrev för c:a 15 år sedan och publicerades i fler riks och lokaltidningar, på bloggen har den publicerats då och då med mindre ändringar sedan 2010.

Det känns som vi hört det förut, är det inte krig så skylls det på torka eller andra naturkatastrofer. Det är aldrig afrikanernas fel trots att Afrika i grunden är oerhört rikt och långt ifrån överbefolkat.

Rädda Afrika – Stoppa biståndet, var från början en insändare jag skrev i lokaltidningen och kvällspressen för över tio år sedan. Det blev en viss uppståndelse. Sida gick i svaromål och talade om hur fel jag hade och hur duktiga de var.

Biståndsbudgeten är med nästan 50 miljarder större än någonsin. Men biståndsmyndigheten Sida saknar kapacitet att hantera alla pengar. Det medger till och med Sida-chefen Carin Jämtin (S). Sida kan inte göra av med pengarna utan skänker bort ungefär hälften av pengarna. Andra kallar Sverige för FN:s Jultomte.

Sverige har fortfarande som mål att en procent av bruttonationalinkomsten ska gå till bistånd. Det är inte rimligt att betala ut en procent av skattebetalarnas pengar varje år utan att ha en plan för hur pengarna ska användas. FN tycker 0,7 procent i bistånd räcker och i genomsnitt ger världens rika länder 0,3 procent av BNI i bistånd.

Läs mer på SVT…

Lägg ner det långsiktiga biståndet, vi ser idag resultatet av 60 års biståndspolitiken och borde ställa oss frågan om vi är stolta över resultatet? 

Sverige har de senaste 3 åren vräkt 120 miljoner om dagen över världen i bistånd, mer än 130 miljarder på 3 år. Är vi nöjda med resultatet över arbetet med att flytta pengar från världens högst beskattade folk till korrupta politiker, krigsherrar, vapeninköp, dyr administration och västerländska konsulters lyxliv.

Afrika är inte fattigt, det har enorma tillgångar. De har folk och råvaror, de har gått om plats och är inte överbefolkat. De har på många håll ett klimat som tillåter många skördar om året. Afrikanerna är i grunden rika.

Afrikanerna har svårt att utnyttja de enorma tillgångar eftersom biståndet tränger undan privata initiativ och i stället för privata företag som är tvungna att ta reda på vad invånarna behöver och vad de är beredda att betala så får vi korrumperade politiker och tjänstemän som styr och ställer efter sina egna behov.

Det går inte att utveckla en individ, ett folk, ett land eller en kontinent om du tar ifrån dem ansvaret för utvecklingen. Detta oavsett tjänstemän, konsulter och politiker från den rika världen säger. – De lever gott på biståndspengarna och är livrädda för att dessa ska försvinna – De har i 60 år åstadkommit mer elände än vad de gjort nytta. Jag för min del tror att både Sverige och Afrika hade varit betydligt rikare idag om vi undvikit att slänga 1000-tals miljarder över den ”svarta” kontinenten det senaste dryga halvseklet.

Det enda rimliga biståndsmålet måste vara att göra fattiga länder oberoende av bistånd eller som Afrikanerna själva säger − Bistånd leder till rika regeringar och fattiga människor.  

En bild på hur stort Afrika är. Afrika är rikt, där finns allt som behövs för ett bra liv, råvaror, mat, en miljard människor, det som saknas är ansvarsfulla politiker och det kan inte vi hjälpa dem med.

Biståndet bygger på antagandet att folk får det bättre på grund av bistånd. Vi har facit, biståndet hjälper inte de fattiga i Afrika.

Vi hör ofta att det är torkans fel att miljoner människor svälter i Afrika och speciellt på Afrikas horn i Somalia och grannländerna. Inget kan vara mer fel, i Sverige har vi torka varje år då det inte går att odla något, här kallas det vinter och då får man helt enkelt samla i ladorna för att klara “torkan”.

Titta på filmerna nedan, från Etiopien, och fråga er varför afrikanerna inte samlar i ladorna. Fråga er också varför svenska media enbart visar dammiga ökenbilder och krig i nyhetsreportage från området.

Felet är inte torkan utan politikernas. Grov vanskötsel av de offentliga finanserna, grov förskingring av statens tillgångar, storskalig förskingring av biståndsmedel. De offentliga finanserna används till ledarnas lyxliv. Bistånd säljs vidare till högstbjudande och används för utpressning osv. osv. I Etiopien och andra länder håller sig regeringarna kvar tack vare biståndet, militärt och civilt.

I Etiopien finns naturtillgångar som guld, silver, tungsten, mangan, kalksten, gips, järn, krom, nickel, uran, olja och gas. Inget av detta utvinns dock.

Boskap finns i mängder och de äter inte sand. I Etiopien odlas kaffe, majs, dura, hirs, vattenmeloner, mango och alla sorters frukter.

Etiopien liksom resten av Afrika är oerhört rikt. Afrikaner behöver inte svälta, de behöver inte bistånd, de behöver en spark i arslet för att börja ta vara på de enorma rikedomar som finns över hela kontinenten.

-Pettersson menar inte att Kayembe ska svälta ihjäl, naturligtvis behövs akut bistånd till exempelvis flyktinglägren och vid jordbävningar och andra naturkatastrofer. Men afrikanerna måste lära sig att inte skaffa fler barn än de kan försörja…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Biståndet fungerar inte säger tidigare biståndschef

 1. Stoppa allt bistånd utom eventuellt Aki katastrofbistånd. I närmare hundra år har vi totalt skänkt bort hundratals miljarder och vad har resultatet blivit? En befolkningsexplosion och ”överskottet” av människor väller in i Europa. Det behövs ett tydligt incitament för befolkningarna i U-länderna att få loss tummarna och börja jobba för din egen framtid i sina EGNA länder. Sverige och många Europeiska länder var till stora delar U-länder för 150 år sedan. Våra förfäder jobbade sig ur detta av egen kraft och egna initiativ, inte genom likt fiskmåsungar sitta med öppet gap och vänta på att någon annan ska mata dem.

 2. Nej hur skulle det gå att skapa demokrati i länder som vill leva så som dom alltid gjort,?
  Om viljan att förbättra sina länder funnits, så hade dom haft demokrati för länge sen,
  dom har naturtillgångar, men när viljan att skapa något fattas så spelar det ingen roll
  hur mycket pengar som slösas över dem

 3. Notabelt är att biståndschefen liksom alla andra biståndsarbetare säger sanningen först när de slutat inom gebitet. Så länge det är så kommer stollerierna att fortsätta. Det är helt enkelt bekvämt att själv bada i biståndspoolen och skvätta ut lite över afrikanerna när man har lust fast man vet att det inte hjälper.

  Tyvärr tror jag inte heller Petterssons ”spark i arslet” hjälper. Afrika och en del andra ställen på jorden har helt enkelt inte förmågan att bli den typ av länder som skapar välstånd. Det är tragiskt men ju förr vi inser att det inte beror på oss och att vi grunden inte heller kan ändra på saken desto bättre.

  Katastrofbistånd, mat vatten och akut sjukvård. That’s it. Där borde gränsen dras, och endast vid behov.

  16
 4. ”Sveriges bistånd till Somalia uppgick år 2020 till 819 miljoner”, står det i Petterssons text.
  Under de senaste två åren, 2021 och 2022, har Somalia erhållit 1 miljard 768 miljoner i bistånd från Sverige, och hittills i år till och med den 6 april, har Sverige utbetalat 172 miljoner kronor till Somalia. Mellan åren 2010 – 2022 har Somalia erhållit över 8 miljarder i bistånd från Sverige.
  https://openaid.se/activities?filter=2023,SO,,,,,false,all

 5. En hycklare. Den f.d. toppchefen Mjaugedal hade inget att invända mot systemet medan han jobbade och lyfte god lön plus pensionsförmåner.

  28
 6. ”Sveriges bistånd till Somalia uppgick år 2020 till 819 miljoner”, står det i Petterssons text.
  Under de senaste två åren, 2021 och 2022, har Somalia erhållit
  1 miljard 768 miljoner i bistånd från Sverige, och hittills i år till och med den 6 april, har Sverige utbetalat 172 miljoner kronor till Somalia.
  Mellan åren 2010 – 2022 har Somalia erhållit över 8 miljarder i bistånd från Sverige.
  https://openaid.se/activities?filter=2023,SO,,,,,false,all

  4
  0

KommenteraAvbryt svar