Pentagonläckan och Putins cancer

UTRIKES. Topphemliga dokument påstås ha läckt inifrån Pentagon i USA. Det är rapporter från hela den amerikanska underrättelsetjänsten, enligt både New York Times och Washington Post. De handlar delvis om Rysslands anfallskrig i Ukraina men visar även enligt uppgifter att USA spionerat på sina allierade.

Pentagon är USA:s försvarshögkvarter. Byggnaden ligger i Arlington County i delstaten Virginia vid Potomacfloden nära gränsen till Washington, D.C. Det byggdes 1941-1943. Kontorsytan är knappt 350.000 kvadratmeter och världens största kontorsbyggnad. Korridorernas längd är drygt 28 kilometer. Omkring 23 000 människor arbetar i byggnaden varje dag. Pentagon är ansluten till Washingtons tunnelbana med en egen station och anslutande bussterminal. Namnet kommer av att byggnaden sedd från ovan har formen av en pentagon (femhörning).
Foto Hen Hammond. US Air Force

Läckan kan innebära en risk för amerikanska underrättelsekällor och tros kunna ge Ryssland information om ukrainska styrkor. En annan konsekvens kan vara kyligare relationer mellan USA och dess allierade.

Pentagonläckan är troligtvis varken en kupp från Washington eller Moskva, utan det mesta pekar på att den kommer från chattforum för vapenfantaster och gamers. Det skriver The Guardians Julian Borger i en analys.

Han skriver att händelseförloppet borde vara mer oroväckande för USA än en rysk hackerattack. Han pekar på en rapport från 2019 som visar att 1,25 miljoner människor har tillgång till USA:s säkerhetsklassade dokument.

”Så höga nummer gör det nästan till en statistisk säkerhet att skadligt och hemligt material kommer hamna i händerna på någon som vill läcka det”, skriver Borger.

Politicos Jack Shafer gör en liknande analys och konstaterar att situationen är en ”komplett skandal” för USA:s underrättelsearbete.

Han förvånas även över hur dålig koll Vita huset tycks ha på läckans ursprung och skriver att händelsen skadar relationen till flera av USA:s allierade.

”Pentagon och säkerhetsrådigare John Kirby har nog med ägg i sina ansikten för att starta en omelettfabrik”, skriver Shafer.

Nya rykten om att Rysslands president Vladimir Putin är sjuk i cancer förekommer i de läckta Pentagondokumenten, rapporterar tyska Focus. Enligt tidningen ska han ha fått cellgiftsbehandling i början av mars.

Vice News skriver att läckan inte bekräftar att Putin har cancer, men att underrättelsetjänsten tyckte att uppgiften var värd att förmedla till Pentagon.

De läckta dokumenten ser ut att vara dagliga underrättelserapporter skrivna för amerikanska försvarschefer, skriver norska Aftenposten.

Rykten om Putins utpekade ”diagnoser” har cirkulerat länge:

  • Blodcancer: I en ljudinspelning som New Lines Magazine tagit del av hörs en rysk oligark med nära band till Kreml säga att Putin är ”väldigt sjuk i blodcancer”. 
  • Sköldkörtelcancer: Enligt Daily Mail är den ryska presidenten ständigt i sällskap av en läkare som har specialiserat sig på sköldkörtelcancer.
  • Parkinsons sjukdom: Författaren och tidigare politikern Louise Mensch slog på Twitter fast att Putins anmärkningsvärda beteende under mötet med försvarsministern beror på Parkinsons sjukdom. 
  • Hjärntumör: Den förre detta ryska spionen Boris Karpichkov har i The Sun sagt att hjärntumör (eller cancer) kan vara en förklaring till Putins beteende under krigets gång.
  • Demens: Boris Karpichkov nämnde i samma intervju med The Sun att den ryska presidentens ålder på 70 kan innebära att han är i ett tidigt stadie av demens. 
  • Försämrad syn: En källa inom den ryska underrättelsetjänsten FSB uppger att Vladimir Putins sjukdom är så pass allvarlig att hans syn påverkas. Vid tv-framträdanden ska presidenten vara i behov av stora bokstäver för att kunna läsa sitt manus, skriver The Mirror. 
  • Hypokondri: Putin ska ha tagit coronapandemin på allvar och spenderat mycket tid i isolering. Hans livvakter ska, enligt tidningen Express, även ha behövt ”proväta” all mat innan Putin själv tog för sig.
  • Paranoia: Psykoterapeuten Noel McDermot säger i en intervju med
    Express att ”Rösterna i Putins huvud har förmodligen blivit så mycket mer äkta”, under den långa isoleringen.

Dokument från Pentagon har ”läckt” i alla tider, om de är äkta eller inte är svårt att veta…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Pentagonläckan och Putins cancer

  1. Det är naturligt att vara sig själv närmast. Kanske en idé för den svenska regeringen efter fem decennium av att ha prioriterat alla andra än svenska skattebetalare?

    8
    11
  2. Hur länge kommer Nato att finnas kvar?
    USA som spionerar på sina allierade partners.
    Dessutom skickas superhemlig info ut på nätet vilket är oförlåtligt.
    Danmark spionerade väl på Sverige nyligen….vilken jävla soppa Nato är

    28
    62
      • Det är ju många spionskandaler så det blir svårt att hålla isär dom. Kanske är det USAs (NSA) avlyssning av Tysklands regering, med hjälp av Danmark, som Oskar menar. Den stora skandalen pågick i ett par år kring 2012-2014 innan den avslöjades.

        Vad USAs spionage mot allierade betyder för deras förtroende samt vad Danmark får ut av att vara spion-handräckning åt USA känns som relevanta frågor.

        5
        18
      • Niklas R
        Enligt uppgifter från CIA så har Zelenskyj och hans närmaste rövslickare förskingrat ca SEK 4 000 000 000 av det amerikanska biståndet.
        Hur mycket av pengarna från Sverige som de förskingrat är okänt.

        6
        18

KommenteraAvbryt svar