Myter för rysstroll – 3

UKRAINA. Ryssland förberedde kriget mot Ukraina genom att sprida myter om landet. Långt före invasionen hade en ström av desinformation banat väg för Rysslands attack. Under hela kriget har spårats och avslöjats Kremlvänlig desinformation.

För drygt ett år sedan inledde Ryssland ett oprovocerat anfallskrig mot sitt fredliga grannland Ukraina. Detta visade hela världen att den ryska regimens avsikt är att expandera det egna territoriet på andra länders bekostnad. I dag kämpar Ukraina fortfarande för sitt oberoende och fortsätter visa sin vilja och motståndskraft att stå emot det ryska angreppet.

Ryssland förberedde kriget mot Ukraina genom att sprida myter om landet. Långt före själva invasionen den 24 februari 2022 hade en strid ström av desinformation banat väg för Rysslands militära attack. Under hela kriget har det spridits Rysslandsvänlig desinformation. Nedan kommer del ett av några av de seglivade myterna om kriget som aktivt sprids av Kremls kanaler för desinformation.

Myt 3: Ukraina vill ha kärnvapen, angriper civila kärnkraftsinfrastrukturer och gömmer vapen i kärnkraftverk. Ukraina håller på att framställa en smutsig bomb. Därför måste Ryssland kunna sätta in taktiska kärnvapen mot Ukraina.

Det finns mycket att säga om detta, men den övergripande strategin är klar – det handlar om skrämseltaktik som spelar på människors befogade rädsla för kärnvapen. Detta har den ryska regimen genomgående använt sig av i sin allt mer högljudda anti-ukrainska kärnvapenretorik.

Trots upprepade anklagelser från ryskt håll finns det inga bevis för att Ukraina någonsin har haft planer på att ta fram kärnvapen som ska användas mot Ryssland eller något annat land. I själva verket har Ukraina varit en kärnvapenfri zon sedan 1994 när det undertecknade samförståndsavtalet från Budapest. Ukraina är ett av de få länder i världen som avstått från att ha kärnvapen efter att ha gjort sig av med vapnen landet ärvde från Sovjettiden. Ryssland tycks å andra sidan passande nog ha glömt bort de åtaganden landet gjorde när det skrev på fördraget som bekräftade att Ukrainas oberoende, suveränitet och gränser skulle respekteras.

Den ryska regimen är också snabb att dra upp kärnvapenhotet i utpressningssyfte för att lägga skulden på andra eller komma med knappt förtäckta hot. Att måla upp ett skräckscenario med ett kärnvapenförsett (något som regimanhängarna gärna framhåller) Ryssland inträngt i ett hörn spelar den ryska regimen i händerna.

Ryssland har använt sig av anklagelserna att Ukraina höll på att bygga en smutsig bomb som en förevändning att trappa upp kriget. Ukraina har bjudit in IAEA för att undersöka de områden som enligt Ryssland används för att ta fram en smutsig bomb. IAEA har inte hittat några bevis för att Ukraina utvecklar kärnämnen som ska användas mot Ryssland.

Påståendena att Ukraina medvetet förstör sin egen civila kärnkraftsinfrastruktur saknar också all grund. I själva verket har Ukraina och USA gjort upprepade försök att minska spänningarna i området runt kärnkraftverket i Zaporizjzja. Ryssland har gjort flera ogenomtänkta anfall mot denna anläggning. Ryssland har placerat ut militär utrustning och trupper inne i området, använt det för raket- och missilattacker, i praktiken tagit kontrollen över anläggningen och stängt av huvudkraftledningen  upprepade gånger. IAEA har inte bekräftat några ukrainska bombanfall eller attacker mot kärnkraftverket, varken före eller efter Rysslands anklagelser om detta.

Tidigare Myter för rysstroll…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Myter för rysstroll – 3

  1. Roland Salomonsson – Pensionär F d officer (Marinen), Landstings-sekreterare, Säkerhetschef, IT-tekniker Intressen: Klimatrbedrägeriet, De Globala bedrägerierna, Historia, Teknikutveckling, De svenska samhällsbedrägerierna resp diktaturen (politik), Längdskidor och utövande orienterare.
    Roland Salomonsson skriver:

    Hur är det egentligen med påståendena om att Ukraina inte attackerar kärnreaktorer? Det var väl ett Holländskt TV-team som filmade artilleri- resp drönarnedslag i den största reaktorns Ö sida. De påpekade bl a att det fanns Ukrainska trupper även öster om Reaktorn. Vad är sannolikheten för att ryssar skulle skjuta på byggnader där det finns ryska soldater/personal inne i.

    I alla fall är vad jag förstår reportern avskedad, har en väntad arrestering i Ukraina och lär knappast få något jobb längre i EU-området.

    Påminner också om att UK (SAS-trupper) är specialicerade på att organisera False Flag:s. De har haft 50-100 SAS inne i Ukraina hela kriget. Det är efter omständigheterna enormt många.

    9
    28
    • Roland, det är bra att du vet att det finns utländska trupper inne i Ukraina. Jag har läst rykten om detta men du verkar ha bevis för det ena och det andra som du aldrig redovisar.

      15
      2
  2. Ja en sak är säker det är ju inte oturen som gör att informationen sprids . Det är snarare olika intressen !
    USA är intresserad att vara och förbli en ekonomisk stormakt det vill koneserna med ? En Ryssland är ju en del av detta triangeln drama där man plötsligt upptäcker att man förlorat mest och vill göra något åt det!

    Kineser vill bara säljga och dom har en viktig aspekt som andra stater saknar ! Om man landar i ett land där folk inte vill jobba (afrika) då förser man landet med kineser som jobbar!

    Och ja Putin skiter i sitt eget folk dom som KGB inte mördar åt honnom så har han sit eget gift skåp !! Det är ju uppenbart en hedersam att bli inlåst i Ryssland det bara därför att man inte vill mörda grannen i ukriana eller senare i baltstaterna

    13
    5
  3. Fascist Ryssland behöver inte sprida desinformation och förneka Sverige och svensk kultur.

    DET GÖR VI BÄST SJÄLVA!!

    Reinfeldt (M) är ett av bevisen tillsammans med allah goda och naiva.

    Vi har ett rättsväsende som skyddar brottslingar och en Justitiekansler som vräker pengar över dem.

    POLITIKERNA SKITER I DE SOM RÖSTAT FRAM DEM OCH FOLKUTBYTET FORTSÄTTER!!

    SÅ RÄTT DU HADE CAROLA!! Varför pudlade du??

    26
    6

KommenteraAvbryt svar