Myter för rysstroll – 2

UKRAINA. Ryssland förberedde kriget mot Ukraina genom att sprida myter om landet. Långt före invasionen hade en ström av desinformation banat väg för Rysslands attack. Under hela kriget har spårats och avslöjats Kremlvänlig desinformation.

För drygt ett år sedan inledde Ryssland ett oprovocerat anfallskrig mot sitt fredliga grannland Ukraina. Detta visade hela världen att den ryska regimens avsikt är att expandera det egna territoriet på andra länders bekostnad. I dag kämpar Ukraina fortfarande för sitt oberoende och fortsätter visa sin vilja och motståndskraft att stå emot det ryska angreppet.

Ryssland förberedde kriget mot Ukraina genom att sprida myter om landet. Långt före själva invasionen den 24 februari 2022 hade en strid ström av desinformation banat väg för Rysslands militära attack. Under hela kriget har det spridits Rysslandsvänlig desinformation. Nedan kommer del två av några av de seglivade myterna om kriget som aktivt sprids av Kremls kanaler för desinformation.

Myt 2: Ryssland krigar mot västvärlden. Kriget är i själva verket ett ombudskrig mot Nato som utkämpas i Ukraina. Ryssland försvarar sig mot Ukrainas anfall.

Ryssland inledde en fullskalig invasion av Ukraina den 24 februari 2022 och Ukraina har försvarat sig allt sedan dess. Lögnen att Ukraina i själva verket angrep Ryssland är ett klassiskt exempel på den ryska regimens taktik för att utmåla Ryssland som offret och avleda omvärldens uppmärksamhet från den ryska invasionen. Medan de flesta lätt genomskådar denna utsaga kan den i Ryssland – där regimen kontrollerar vilken information befolkningen får ta del av – användas för att öka det ryska folkets stöd för regimens auktoritära politik.

Kremlvänlig desinformation som gör gällande att Ryssland slåss mot västvärlden i Ukraina tog fart efter Ukrainas framgångsrika motoffensiv mot den ryska invasionen. Regimvänliga opinionsbildare utmålar gärna denna bild varje gång Ukraina får militärt stöd från väst eller när Ryssland lider nederlag i de tillfälligt ockuperade områdena i Ukraina. Varken EU, västvärlden eller Nato har förklarat krig mot RysslandEUUSA och många Natoländer ger Ukraina militärt stöd för att hjälpa landet försvara sig mot det oprovocerade ryska angreppet, men de deltar inte i några strider.

Ryssland spelar offer och rysstrollen spelar med…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Myter för rysstroll – 2

  1. Också en klassiker som vi dels sett spridas av bloggens lokala puttebrigad men även i exempelvis Samnytts kommentarsfält av den lokala puttebrigaden där.

    Vanligtvis kan Kremlpropagandan enkelt punkteras genom att be personen i fråga utveckla argumentet. Då faller propagandan ihop som ett korthus eftersom den är designad för att låta bra och trovärdig i en tweet eller kort inlägg på ett forum. Eftersom Kreml inte tillhandahåller någon extra information överlämnas argumentationen till puttebrigadens egna aktörer.
    De i puttebrigaden som är kärnan och kontakterna med Moskva bryr sig aldrig om att ge sig in i en sådan diskussion utan lämnar sådana propåer obesvarade. Nyttiga idioter försöker kanske första och andra gången att ge sig in i en diskussion men mot en normalt informerad person faller de platt.

    30
    10
  2. Putin säger också att Västeuropa är dekadent. Bögar och pride som exempel. Han kallar kriget ett befrielse krig där han med bla Wagner ska rensa upp i nazistträsket. Sedan ska han gå vidare. Först återuppbygga järnridån som på Stalins tid. Först svarta havet och sedan kontroll över Östersjön.
    Varför inte lyssna på hans egna utsagor?
    Ukraina fick för övrigt nej av NATO då vissa krav ska åtgärdas först.
    Med invasionen slängde man Ukraina och gamla kommuniständerna underställda gamla Sovjet i armarna på Väst. Hoppas standelarna gör sig fria. Kazakstan rör på sig. Georgien.

    19
    6
    • Roland Salomonsson – Pensionär F d officer (Marinen), Landstings-sekreterare, Säkerhetschef, IT-tekniker Intressen: Klimatrbedrägeriet, De Globala bedrägerierna, Historia, Teknikutveckling, De svenska samhällsbedrägerierna resp diktaturen (politik), Längdskidor och utövande orienterare.
      Roland Salomonsson skriver:

      Artikeln ovan är uppenbarligen ett manus från nya Psykförsvaret. Och fullt av ”önsketänkanden”. Kommer ni ihåg hur många reportage SVT gjorde från Öst-ukraina 2014-20? De allra flesta var från den rysk-ukrainska sidan, då Ukraina inte tillät att reportrar skulle kunna se alla Ukrainska trupper. Motsvarande reportage visas inte numera i SVT. De journalister som trots allt gör sådana reportage deplattformiseras etc i västvärlden. Så blir det när sanningen manipuleras

      10
      25
  3. Lenins ord om NYTTIGA IDIOTER är mer aktuella än någonsin.

    Låt inte lura er!

    FASCISM och ISLAMISM är INTE framtiden.

    25
    6
  4. Vad är nytt under stjärnorna? Liknande upplägg gjordes mot Finland redan 1939. Efter Sovjetunionens fall har många länder kämpat för sin frihet och sitt oberoende. Den Ryska Federationen är ingen demokrati och Putin & Co utgör uppenbarligen ingen framtid för fred.

    34
    10
  5. Hmmmm
    Jag har aldrig hört att Ryssland påstår att Ukraina har anfallit dom
    Däremot så har jag hört att Ryssland blev förbannade för att Nato närmade sig Ukraina med stormsteg.
    Det ursäktar naturligtvis inte ”Putte” men i den här soppan ljuger alla.

    24
    42
      • Ryssland ville ansluta till Nato men ville få att Nato skulle göra förfrågan till Ryssland, inte som för alla andra länder som ställde sin förfrågan till Nato. Någon sådan förfrågan till Ryssland kom aldrig från Nato.

        13
        4
    • Det står Ukrainas anfall och inte specificerat anfall på Ryssland. Här menas väl anfall på de rysstödda områdena. Det tror jag att de flesta som läser meningen förstår.

      3
      9
      • Förvänta dig inte att tovaritsch Oskar klickar på några länkar och tar in den information som dessa ger.
        Just detta att kräva källor istället för att komma med faktiska argument är en vanlig internettroll taktik för att slösa din tid – den skiter högaktningsfullt i vad du presenterar eftersom den redan bestämt sig för sin sanning. Men kan den få dig att spendera fem, tio minuter eller mer har den vunnit eftersom du slösat bort din tid.

        31
        12
      • I min värld gäller bara SVT med dess experter när det gäller Ukraina konflikten, i andra frågor dr Emma Frans.
        Det är mina källor.

        10
        26
      • Pettersson.Det är beundransvärt att du ens orkar besvara dumheter.Du försöker även slå hål på myterna om Ryssland närvaro i Ukraina och vad den beror på.Tyvärr så är det nog dödfött i vissa fall….

        29
        9

KommenteraAvbryt svar