Premiärflygning för Saabs fjärde GlobalEye

FÖRSVARSMAKTEN. Den första flygningen med det fjärde spanings- och ledningssystemet är en viktig milstolpe i GlobalEye-programmet och ytterligare ett kvitto på att Saab levererar GlobalEye snabbt och tillförlitligt.

SAAB Global Eye Bild SAAB

Under flygningen, som ägde rum 3 april och utgick från Saabs flygfält i Linköping, utfördes flera flygprover kopplade till GlobalEyes förmåga.

– Vi är mycket nöjda med resultatet av premiärflygningen med ännu ett GlobalEye-system. Det visar att vi har den infrastruktur, förmåga och kunskap som krävs för att kunna leverera ett världsledande spanings- och ledningsflygplan på kortare tid än någon annan leverantör på marknaden, säger Carl-Johan Bergholm, chef för Saabs affärsområde Surveillance.

GlobalEye, som är det mest moderna systemet i sitt slag på marknaden, ger spanings- och ledningsförmåga över luftrum, hav och mark med ett antal aktiva och passiva sensorer som gör det möjligt att upptäcka och identifiera objekt på mycket långa avstånd.

Genom att skicka information i realtid till enheter i Flygvapnet, Armén och Marinen ger GlobalEye en samlad lägesbild av vad som sker i omgivningen samt förmåga att tidigt upptäcka hot. Utöver den militära förmågan kan GlobalEye också användas för civila uppdrag, exempelvis ledning och koordinering i räddningsinsatser vid naturkatastrofer eller större olyckor på land eller till havs.

Saab har under trettio år levererat spanings- och ledningssystem till kunder i Europa, Latinamerika, Mellanöstern och Asien och är den leverantör som har störst kundbas inom det produktsegmentet.  

Argus och Korpen ser och hör

Från 1 till 14 april 2022 har “Korparna”, det finns två, och två “Argus” som gjort åtskilliga spaningsflygningar utanför Kaliningrad och över polskt och litauiskt luftrum nära Belarus och Ukrainas gräns. (de klargula strecken)

-Pettersson vet inte och ska inte veta vad de svenska spaningsplanen gör exakt men vi kan konstatera att samarbetet med Nato verkar omfattande och det irriterar säkert ryssen…

Var Argus och Korpen sysslar med idag vet jag ej men man kan gissa att de spanar på Putins trupper…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Premiärflygning för Saabs fjärde GlobalEye

 1. Vårt Nato samarbete är så intimt att vi redan är med, oavsett vad turken säger. Det verkar mest vara mediaspel och vad säljer bättre än att skrämma svenskar att vi inte får vara med i Nato?

  12
  3
 2. Sverige spelar ett farligt spel mot Ryssland, vi är ju inte med i Nato ännu så vi är oskyddade om vedergällning kommer. Tror inte andra länder träder in och försvarar Sverige och drar in världen i ett världskrig.

  6
  12
  • Vi klarar oss nog bättre utan NATO.
   Det är bara att vända andra kinden till och lägga sig på rygg och spela död.
   Alternativ WW3 (NATO) är ett betydligt sämre val.

   13
   15
   • Bättre att vinna 3 världskriget än att underkasta oss putteterroristernas våld.

    6
    3

Kommentera