Romernas mörka historia i Sverige

ZIGENARE. Idag, den 8 april är det Romernas internationella dag, nationaldag, som firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. Romerna har inget “eget” land. Trots att romerna är splittrade och bor i alla världens kontinenter finns det gemensamma symboler som man enas kring. En av dessa är den romska nationaldagen som firas världen över den 8 april. 

Romernas historia i Sverige har kantats av förföljelse, trakasserier och diskriminering. Här är några av de viktigaste stolparna.

De första historiska noteringarna om den svenska minoriteten romer dyker upp i Sverige under tidigt 1500-tal. Den 29 september 1512 ska en Greve Antonius kommit till landet. Med sig hade han ett stort antal familjer, en här, som senare blev kallade för tattare i en svensk krönika av Olaus Petri.

Greve Antonius, eller Antonius Gagino, ska ha vandrat från Grekland via Skottland, vilket skulle förklara att namn som Grek och Skotte cirkulerat kring gammalromska släkter i Norden, år 1515 blev greve Antonius med sällskap iväg jagade från Stockholm på grund av sin tjuvaktighet. 

Så här skildras romernas mörka tillvaro i Sverige sedan dess:

 • 1500-talet. Den 28 april 1543 beordras befallningsmannen i Västerås, Rasmuss Klott, att jaga en tattarhop ut ur landet. Klott ska ha skrivit till konung Gustav Vasa i ärendet. På 1500-talet var det belagt med dödsstraff för manliga romer att uppehålla sig i Sverige. 1576 sände kung Johan III ut en skrivelse till fogdarna i Norrland om att förvisa av tattarna ur riket. År 1577 stod det i Johan III:s utgående diarium att om ”tatterne” försöker komma in innanför gränserna skulle de hängas allesammans.
 • 1600-talet. Vid Riksdagen år 1617 beslutades att landets alla ”tattare och zigenare” skulle utvisas. Romska kvinnor och barn skulle fördrivas ur landet medan de romska männen skulle man ha rätt att döda.
 • 1700-talet. Många skriftliga uppgifter finns på att romerna var verksamma inom den svenska krigsmakten, främst fältjägare eller artillerister. Ett av de många exemplen på romska soldater finns i Henrik Lilljebjörns ”Minnen från förra hälften av 1800-talet”. Författaren skriver efter en beskrivning av romernas utseende att ”dessa äfven voro de mest intelligenta, och sedan de väl voro beklädda och under diciplinens band, kunde man aldrig önska sig bättre folk att kommendera”.
 • 1800-talet. På 1800-talet fanns resandefolket utspritt över hela Sverige. Under 1800-talets slut fick Sverige en ny zigensk grupp bredvid de resande. Det var Kalderash-zigenare som invandrade från olika delar av Europa, men de flesta härstammade från slaveriet i Östeuropa. Kalderash blev bärare av namnet zigenare medan resande fick av myndigheter bära namnet tattare (under större delen av 1900-talet).
 • 1900-talet och framåt. Under första delen av 1900-talet drabbades Kalderash-gruppen av att utestängas från samhället. De blev tvungna att bo i tält eller i ”zigenarläger” fram till 1960-talet. Resandefolket drabbades av tvångssteriliseringar, tvångsomhändertaganden av barn och tvångsassimilation.

Samtidigt kom romer från andra länder till Sverige. I slutet av 1950-talet invandrade Kaale-romerna från Finland. De är de som kallas för ”finska zigenare”, och de bär sina traditionella kläder som de burit sedan den första delen av 1900-talet. Under de fyra sista decennierna kom ungefär 10 000 romer från andra länder. De tillhör grupper som lovara, romer från forna Jugoslavien och sinti.

-Pettersson läser ovanstående i SvD men inte ett ord om varför zigenarna blev förföljda. Sedan de första zigenarna kom till Sverige och tidigare har mängder med Hansa-tyskar, valloner, finnar, judar , greker, italienare och andra kommit hit och integrerats efter 1-2 generationer men inte zigenarna.

En seriös debatt måste fråga sig varför? Om svenskarna är sådana fruktansvärda rasister varför har alla andra folk lyckats anpassa sig?

Kan det bero på det som Jan Guillou skrev i Aftonbladet 1996 – för många zigenare stjäl för mycket… 

Eller programledaren Siewert Öholm, som ledde debattprogrammet Nattcafésändning och berättade…Hans gäster var just zigenare! De satt i studion och förklarade att de led av lögnerna och fördomarna om att de var tjuvaktiga. Pausrummet var fullt av släkt och vänner till debattdeltagarna. När det hela var över var hela rummet länsat, på bl a allt porslin.

Eller utredningen som försvann ”Det statliga forskningsorganet BRÅ tillsatte en utredning för att visa att zigenare verkligen inte stal för mycket. Utredningsresultatet gick emellertid dramatiskt åt motsatt håll, varför utredningen hemligstämplades. Denna gällande politiska moral, att förtiga olämpliga fakta, hindrade alltså länge all vettig journalistik i ämnet invandrare och brott”

Eller att  zigenarhövdingen, ordförande för romerna i Sverige, Stefan Palison, (bilden) som visade sig vara en stor rövare. Läs HÄR.

Men som vanligt när det gäller media så är allt elände i världens svenskarnas fel och vi ska skuldbeläggas och betala kollektivt. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Romernas mörka historia i Sverige

 1. De, och muslimerna, borde lära av judarna, som under många århundraden, inte hade ett eget land, utan levde i förskingring, på lånad mark. Anpassade sig väl, TROTS att de inte gav upp sin egen kultur!

 2. Läs gärna när Läppe Pelle blev jagade av ziggisar från Norrköping som han hade lurat…..För de som kan låna boken som Haldo dokumenterat för länge sedan..
  T.o.m. farsan med bihang blev lurade med en gammal motorcykel av pelle,men lurades tillbaka på 60 talet….med en mindre lastbil med taskig slutväxel i bakaxeln…..pelle var inte glad, men svinhugg går igen..

  https://abandowest.wordpress.com/2019/02/23/bilar-en-hast-lite-fisk-och-en-del-om-den-legendariske-lappe-pelle-en-fore-detta-hast-och-fiskhandlare-och-sedemera-bilforsaljare-i-vingakerstrakten/

 3. Det är ett h-e att ha med zigenare att göra. Förlåt, men orden kommer från mitt hjärta. Varför ska jag ljuga?

  14
 4. Katrineholms kommun slängde ut dessa från Djulö camping på 60 talet när man var litet barn, det stal och sket t.o.m.barnen på campingen direkt på gräset bland de få husvagnar som fanns då, och använde toarullarna de stal från offentliga toletterna i omklädninghuset.
  Gick in i sommarstugor/bodar och tomter och tog sig med det som fanns, verktyg m.m.
  Skulle aldrig ske numera i Sverige att de kastades ut som då förmodar jag?
  Duveholmsskolan(parkering) har de prövar för länge sedan med blev avvisadepå studs.
  Finska romerna är värst.
  Kan berätta mer från tiden och framåt hur de betedde sig…men blir för långt.
  —————
  Tur att vi är av med Irändarna numera, de får inte köpa asfalt längre i Sverige för att blåsa vissa tröga(äldre) villaägare som tror på dessa (hederliga arbetare)…med takomläggning/gångar m.m.
  Har själv mött dessa men avstod jobbet…

  24
 5. Jobbade på en campingplats på 70-talet. Kom det zigenare fick man hålla i allt som inte var väggfast. Inga fördomar, praktisk erfarenhet.

  34
  1
 6. Inget eget land OCH HELLER INGET EGET ANSVAR FÖR SINA HANDLINGAR!!!

  Flera av handlingarna är dessutom kriminella.

  28
  1
 7. Fins det några som helst historiska belägg att “gipsy,s” har tillfört något gott i något samhälle de vistats i, möjligen kanske i Indien som var deras hemland där de försörjde sig som “narrar & clowner” men slutligen blev utdrivna från landet av Islamtroende.

  23
  2
 8. Dessa Zigenare står för flertalet åldringsrelaterade brott i Sverige idag.
  Rån bedrägerier etc….
  Hur kan vissa människor tycka synd om dessa kriminella människor ?
  Inga inkomster har dom och åker ändå i bilar i miljonklassen.
  Känns väldigt skumt med dessa människor.

  39
  2
 9. Historiskt har tattare och ziggisa varit ett i problem i Sverige . Sist var det väl kalle russin som skickade dom över sundet ! Det är därför det finns så många finnska zigenare?
  Och nu försöker dom ta sig in i Sverige det är ju väldigt enkelt att stjäla i Sverige ett synnerligen besvärligt folkslag inte ens under ww2 var man intressera av att lösa problematiken som tyskarna gjorde . Däremot skickade man den kungliga bögen till Auschwitz !? Det var viktigare än att lösa problematiken med skurkarna skurk

  19
  2

KommenteraAvbryt svar