Putin den store förloraren

UKRAINA. Krig går sällan som man tror och man ska absolut inte underskatta Ryssland men hittills framstår Rysslands härskare Vladimir Putin som en stor förlorare. Putin har länge fört fram krav på västvärlden om förändringar i världsordningen, han vill bestämma över grannländernas säkerhetspolitik och deras samarbetspartner. Ett av Putins viktigaste krav var att Nato inte fick fortsätta utvidga sig. Ett drygt år senare hissades den finska fanan vid Nato-högkvarteret i Bryssel. Finland blev Natos 31:a medlemsland i en historisk utvidgning. Sannolikheten är stor att Sverige inom en snar framtid väljs in som land nummer 32.

Natos utvidgning

Säkerhetspolitiskt är detta en jättelik motgång för Rysslands härskare, troligen den största sedan Putin gav order om den fullskaliga invasionen av Ukraina den 24 februari förra året.

Före invasionen ansåg både Finland och Sverige att de var säkrare utanför Nato och hade inga planer på att ansöka om medlemskap. Finland har visserligen länge haft vad man kallat en Nato-option men valt att inte i onödan provocera sin mäktige granne i öst med vilken man delar en 135 mil lång gräns.

Putin drömde om att ta Ukraina på några dagar. Undrar vad han drömmer om idag? Bild från SVT Play

Den ryska federationens president framställer sig och verkar vara en handlingskraftig man medan USA:s president Joe Biden verkar vara en svag och halvsenil åldring. I verkligheten verkar det vara tvärtom.

När Vladimir Putin invaderade Ukraina den 24 februari 2022 hade han fyra mål. Putin har inte lyckats uppfylla ett enda. När Putin höll ett tal till nationen tidigt på morgonen den 24 februari listade han upp fyra mål för Rysslands ”speciella militära operation”.

 1. Invånarna i Donbass skulle skyddas
 2. Ukraina skulle avmilitariseras
 3. Ukraina skulle avnazifieras
 4. De ”som begått blodiga brott” skulle ställas inför rätta.

Punkt 1: Invånarna i Donbass har inte skyddats, tvärtom. Städer har förvandlats till grushögar och männen i Donetsk och Luhansk har tvångsinkallats och stupat i tusentals.

Punkt 2: Ukraina skulle avmilitariseras men Ukraina har aldrig varit så militariserat som nu.

Punkt 3: Ukraina skulle avnazifieras, det målet var omöjligt från början eftersom det inte fanns något att avnazifiera.

Punkt 4: De som begått blodiga brott är mest ryssar och dom tänker knappast Putin ställa inför rätta.

Tvärtom, en arresteringsorder är utfärdad av ICC, den internationella domstolen i Haag på Vladimir Putin för begångna krigsbrott.

Joe Biden och Vladimir Putin Bild Youtube Fox News

USA var säkra på att invasionen skulle komma och varnade sina europeiska allierade och Ukraina om det. Många ledare i Europa var skeptiska. USA satte också upp fyra mål före kriget.

 1. Ingen direkt militär konflikt mellan USA:s militär och Nato, och Ryssland.
 2. Begränsa konflikten inom Ukrainas geografiska område.
 3. Förstärk och behåll Natos enighet.
 4. Förstärk Ukraina och ge dem resurserna att utkämpa kriget.

Punk 1: Har lyckats.

Punkt 2: Håller hittills.

Punkt 3: Ett viktig mål för Putin var att splittra Nato och EU. Han har inte lyckats, banden inom Nato och EU är starkare än på länge.

Punkt 4: Ukraina är starka, dels på grund av egen rustning och utbildning sedan Ryssland ockuperade Krim år 2014 men framförallt genom hjälp från USA och övrig västländer.

-Pettersson säger att det enda vi vet är att kriget inte är över än och krig går sällan som planerat, så vi får se, men hittills har Putin misslyckats totalt medan den skröplige och gaggige Biden har lyckats. I ett normalt land hade Putin fått avgå för länge sedan.

För övrigt väntar jag på ytterligare ett svenskt paket med vapen och humanitär hjälp till Ukraina.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Putin den store förloraren

 1. Vilket Ukraina tror ni blir kvar efter krigets slut?
  Hur kommer Europa se ut när röken skingra sig?

  Tacka USA med anhang (EU:s korrupta politiker) som har agerat nyttiga idioter åt oligarkerna “BlackRock, JP Morgan, Vanguard och det Militärindustriella komplexet”

  28
  48
  • När stilleståndet inleds kommer Ukraina återigen vara in kontroll av hela sitt territorium och putteterroristerna kommer att vara på den ryska sidan av gränsen.

   Europa i övrigt kommer inte ha några problem även om vi kommer att se surt på hur Ungern och Turkiet betett sig under kriget och inte glömma deras beteende.

   27
   14
   • Förklara gärna hur man vinner ett krig när såväl artilleriamunition som utbildade soldater tar slut?

    16
    21
   • Jag förstår att Viktor Orbán och det Ungerska folket är irriterande på Kiev regimen (västvärlden) i denna fråga.
    De ser Trianonfördraget 1921 som en historisk oförrätt.
    Ungern och Ukraina har upprepade gånger drabbat samman under de senaste åren.
    En av städerna i Ukraina som Ungrare har behandlas illa på är västra Karpaterna.

    14
    29
 2. Ryssland och Putin är så illa ute med allt nu så det återstår snart bara ett Ryssland i spillror ekonomiskt och militärt.
  Dåligt ledarskap slutar alltid i konkurs.
  Dessutom har Putin en arresteringsorder efter sig som begränsar hans rörlighet avsevärt.
  Snart är Natos cirkel sluten när Sverige som 32 nation ansluts, då väger Ryssland lätt även om det vore före deras angrepp på Ukraina.
  Rysslands militära förmåga visade sig inte vara i närheten av vad ryssarna propagerat om.
  Dåligt tränade soldater och mycket bristfällig utrustning hela vägen.
  Kommer ta enormt lång tid innan Ryssland fått tillbaka någon som helst militär förmåga och kapacitet, om dom ens orkar tillbaka.
  Vore jag rysk militär idag skulle jag nog vara rejält orolig för vad som skulle hända om dom själva skulle utsättas för det dom utsätter Ukraina för nu.
  Man viftar med sina kärnvapen, vilket är självmord om dom använder dom.
  Skulle tro att kvaliteten på kärnvapnen inte är bättre än det vi ser Ukraina.
  Det sägs att man dras med stora problem med avfyringsramperna och att det exploderar många provbomber på marknivå.
  Precis vad som hände på ubåten Kursk där hela besättningen strök med.
  Ryssland är ett skitland från botten till toppen och då blir det inte bättre än det vi ser idag i Ukraina.
  God natt Putin och Ryssland ni är chanslösa.

  37
  15
  • Självaste Jens Stoltenberg säger själv att Natos lager av 155 mm artilleriamunition tar slut till sommaren med Ukrainas nuvarande förbrukningstakt om 6000-7000 granater om dagen.
   USA kan tillverka omkring 30000 granater I månaden medans dom uppgifter som florerar om Rysslands dylika kapacitet talar om tal kring 400000 i månaden.
   För ett år sedan använde Ryssland knappt drönare alls i denna konflikt, nu är det egentillverkade självmordsdrönare som förstör mest ukrainskt materiel i konflikten.
   Utvecklingen går här på rekordnivå, den f.d presidenten Medvedev menar att Ryssland kommer att bygga omkring 1500 stridsvagnar detta år.
   Nato har nu problem att få fram mtrl I tillräcklig mängd och Ukraina har problem att hitta nya soldater, man har börjat kalla in 16 åringar till militärtjänstgöring t.o.m.

   14
   31
 3. Vilka länder står i kö för att bli medlemmar i Ryska Federationen? Vilka vill helst avsluta samverkan? Totalitära figurer är ofta omogna barnrumpor där egenmakten sätts främst på andras bekostnad..

  32
  13
  • Tror Kazakstan funderar både en och två gånger på om de fortfarande ska vara med i Puttes frihandelsorganisation OSS.

   26
   11

Kommentera