Kritik mot betygssystemet igen

SKOLAN. Betyget F kan vara ett hårt slag mot en niondeklassare. I värsta fall leder det till att man saknar gymnasiebehörighet, vilket i längden försvårar vägen till arbetslivet. Många skolforskare höjer nu rösten för en reform av betygssystemet. – Ett F är värt noll poäng. Det är ett hårt slag mot någon som har deltagit i en skolplikt, säger Alli Klapp, skolforskare vid Göteborgs universitet, enligt SVT.

18 000 elever lämnade nionde klass utan fullständiga betyg och därmed utan gymnasiebehörighet förra året. Det motsvarar 15 procent av den årskullen.

För att vara behörig till gymnasiet krävs godkänt betyg i matematik, svenska, engelska samt i fem andra ämnen – något var sjunde elev inte klarar av idag. Ett F kan försvåra elevens väg till gymnasiet och i förlängningen till arbetslivet.

Röster har höjts inom såväl Lärarnas Riksförbund som inom forskningen om att se över det nuvarande betygssystemet, som en del anser sorterar bort alltför många alltför tidigt.

– Om vi vill att unga människor ska lära sig mycket så måste vi ha ett klimat där de får misslyckas, säger Alli Klapp, skolforskare vid Göteborgs universitet.

-Pettersson säger att eleverna lär sig inte mer genom att kraven sänks. Dagens betyg A – E är de godkända nivåerna och F motsvarar icke-godkänt. Får man icke godkänt får man gå om en klass eller läsa in godkänt på annat sätt. Att ta bort betygsnivån löser inga problem.

***

TIDIGARE 2019-06-09 S vill få fler godkända elever genom att slopa betyget underkänt!

INRIKES. Tankesmedjan Tiden, som ägs av Socialdemokraterna, LO och ABF, har tittat på frågan i en ny rapport och konstaterar att barn till lågutbildade och ensamstående med ekonomiskt bistånd samt nyanlända unga som kommit till årskurs 6–9, är överrepresenterade bland dem som misslyckas. Fler pojkar än flickor, skriver Aftonbladet.

Nu vill socialdemokratiska tankesmedjan Tiden, ta bort betyget F, underkänt, i grundskolan och utreda om matematik ska slopas som kärnämne.

Det är samma parti som vill få bort hedersvåldet genom att sluta använda ordet “hedervåld”

-Pettersson förstår inte hur S tänker, de tror det går att lösa problem genom att dölja dem. Vi kanske ska ge alla nya asylinvandrare medborgarskap vid gränsen så ingen kan säga att det är utlänningar som är problemet.

Varför inte gå tillbaks till det vi vet fungerade.

Skolbetygen 1897–1962 som delades ut från första klass och både höst och vårtermin. De betygen var kopplade till läroplanen och man fick betyg efter hur mycket man lärt sig. Det gavs även betyg i Ordning och Uppförande.

ABerömlig
aMed utmärkt beröm godkänd
ABMed beröm godkänd
BaIcke utan beröm godkänd
BGodkänd
BCIcke fullt godkänd
CUnderkänd/Otillräcklig

Perioden 1962–1994

1962 års infördes i grundskolan och i 1966 års gymnasium och yrkesskola en femgradig relativ betygsskala. Dessutom togs betygen under den här perioden bort från de lägre årskurserna i grundskolan och ersattes av kvartssamtal.

Avsikten var enligt förordningen att betygen för samtliga elever i landet som läste en viss ämneskurs skulle fördelas så här:

5 – 7% Bästa betyg
4 – 24%
3 – 38%
2 – 24%
1 – 7% Sämsta betyg

Perioden 1994–2011

Infördes ett så kallat ett målrelaterat betygssystem, till skillnad från det relativa ovan. Eleverna fick betyg endast fyra gånger under sin grundskoletid. Betygskalan som användes var tregradig där: G – godkänd VG – väl godkänd MVG – mycket väl godkänd.

IG – icke godkänd, användes inte grundskolan men i gymnasiet.

2011- 

Infördes en ny betygsskala. Betyg ska sättas efter den sexgradiga betygskalan A till F och här ska finnas preciserade kunskapskrav för varje nivå.

Nu är det inte bara betygssystemen som ändrats i skolan och i samhället. Statsminister Stefan Löfven sa i sitt tal på nationaldagen att inte mycket var bättre förr men…

Under de så kallade rekordåren på 1950 och 1960-talen betalade vi samma eller lägre skatt än i jämförbara länder, mindre än hälften av idag.

─ Då fanns det skolor i varje by, poliser överallt, vårdköer var inte uppfunna, det byggdes hus och vägar överallt. Intressant är att se en kurva över skattetrycket från 1960-talet och framåt. När Palme började höja skatterna mer än omvärlden kom problemen ett efter ett, det blev inflation, devalveringar, prisstopp, lönestopp det ena efter det andra som i sin tur bäddade för krisen i början på 1990-talet.

1975 beslutades att Sverige skulle bli mångkulturellt, vi gick från arbetsskraftsinvandring till bidragsinvandring,

-Pettersson hade betyg i uppförande och ordning samt notering om skolk. Jag kan garantera att vi inte var några helgon men vi lydde lärarna och hälsade artigt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Kritik mot betygssystemet igen

 1. Hade betyg från första klass på 60 talet,siffror 1-5, gick ur nian/trött med 1,8 i medel, särskild gymnasieförberedande linje som det hette, fanns allmän linje också ,mycket lättare att klara, och OBS klass för de skoltrötta imbecillerna.
  Lätt kriminell var ju de flesta med trim och snatteri/inbrott/häleri, men blev ju folk av mig med, när man körde en hel fabrik med hjälp av andra medarbetare när man växte upp, lumpen gav man ju fan i och hamnad i södra roslagens tingsrätt för uppvigling/skadegörelse m.m.
  Kasernförbud var ju legio…ofta.
  Men klarade mig från fängelse med en hårsmån….fanns faktisk bra personal på regementet men de var få.
  Fick upp ett befäl från gotland som hade slagit ner en menig där till vår pluton, han grät efter 14dagar när vi tagit ner honom helt….Värsta plutonen de haft på KA1 då det begav sig….32 grader kallt var det ett tag 78 och is på insidan av fönstren på luckan.
  Lumpen är bra för många, för då får man ta ansvar för sina grabbar runtomkring och kanske bli folk också av barnen, men ska vara hårt med straff?
  ——————————-
  Har haft många diskussitioner med närmaste om att betyg behövs, men är ju som att tala med väggen/kränkande.
  Finns det inga betyg, hur ska man kunna hjälpa de som hamnar på efterkälken och har svårt i vissa ämnen, och behöver stöd och hjälp????
  Ska HR ringa en avdankad lärare och fråga om denna person är något att ha i driften/arbetet och hur det gick i skolan?

  Men nu kan man väl skita i CV, räcker ju med att säga att man är trött och vill inte arbeta, skicka pengarna, swish går bra…betala hyran med när ni ändå är på gång.

  Lite lång textt, ska skriva en bok och bli influenser på tuben som rappare och hiphopare med 30k i månaden……..minst, och byta hudfärg, vitt är absolut inte bra idag…när man söker jobb på SVT som klimatvurmare.

 2. Skall vi alltså låtsas att Ali, som inte kan räkna, kan räkna? Så att han slipper lära sigbräkna? Vad är vitsen med det?

 3. Om man tar bort F kommer ju ett E att betyda det som ett F betyder idag. Vad vinner man på detta? Varför i så fall inte ta steget fullt ut och bara behålla A och därmed göra betygssystemet fullkomligt meningslöst.

 4. Att ta in Stefan Löfven är ett rejält underbetyg för FN, att S.L inte tillhör dom skarpaste knivarna i lådan, han var heller inte beredd på att få frågan om han krattade Manegen
  för att få ett krämjobb inom FN, var finns S.L idag, jo just i FN, detta som han förnekade
  och inte ens ville svara på när Tobias Andersson ställde frågan. Till och med FN är
  nerlusade med gamla sociaister som lyfter feta bidrag för att inte åstagkomma något
  vettigt?

  14
 5. Socialisterna hasplar ur sig sin dynga igen.
  Inför betyg från mellanstadiet så blir det inte som en jävla chock i högstadiet istället.

  15
 6. Helt enig, Pettersson, varför ska det hela tiden tas bort konsekvenser för personen i fråga! Gå om eller gör ett extra år eller läs upp betygen när du är mogen för det!

  16
  • Ja vi har ju friskolorna. Det gäller alltså att hålla sossarna med miljömuppar och pedofilerna i Centerpartiet borta från utbildningen .
   Så fort dessa kommer in i utbildningen så sprider man disinformattion förfalskar betyg ? Man har elever som på nio års utbildning inte lyckas lära sig läsa och skriva!?

 7. Betyg F dyker inte upp “hux flux” elever som som har inlärnings svårigheter (eller andra problem) utmärker sig tidigt i skolsystemet !

  15
 8. EN del behöver nog ett 10:e år i grundskolan medan andra skulle kunna klara den på 8
  Alla är INTE stöpta i samma form och vissa mognar tidigare, andra senare !

  13
 9. Enligt en undersökning från Skolverket för ca 10 år sedan kommer 47% av alla som invandrat under skolgången sakna gymnasiebehörighet. Dvs ännu ett invandringsproblem då drygt 25% av eleverna har invandringsbakgrund och hälften av dem misslyckas så har vi identifierat de första 12,5 procenten, de kvarvarande 2,5% kunde ha fått mer hjälp om inte merparten av resurserna satsats på den första gruppen.

  Förövrigt ligger det inte i den kommunala skolans intresse att bättra på resultaten då det skulle innebära en klapp på axeln följt av mindre pengar per elev nästa läsår. Ju sämre resultat en skola lyckas hålla, ju mer pengar får man; ett mycket märkligt system som genomsyrar hela den offentliga sektorn.

  Om man tänker lite längre än fru Klapp; är det bra för eleven att komma vidare till gymnasiet utan att ha klarat grundskolan, kommer det inte bli ännu mer problematiskt för eleven och för andra elever?

  13
 10. Lyss bara! ”Kristendomskunskap, modersmål, hembygdskunskap, hemkunskap, uppförande och ordning”! Är inte detta rasism, vithetsnorm, heteronormativt, fascism… så säg. Inget av orden skulle ens passera SVT:s filter. Än mindre få uttalas. Den som uttalar dessa n-ord hamnar hos EXPO! Så det så!

  19

KommenteraAvbryt svar