ISW tror på att ukrainska motoffensiver kan lyckas

UKRAINA. Bara en rad av ukrainska segrar på slagfältet kan få Vladimir Putin till förhandlingsbordet. Det skriver ISW i sin senaste uppdatering. Putin förblir istället fokuserad på att uppnå sina initiala krigsmål genom utdragen konflikt där han vinner antingen genom att påtvinga Ukraina sin vilja med våld eller genom att bryta Ukrainas vilja efter västvärldens övergivande av Kiev.

ISW, den amerikanska tankesmedjan ”Institute for the study of war,” ger Ukraina stor chans att nå framgångar. ”Det finns anledning att tro att man kan nå genombrott i sina motoffensiver,” skriver ISW.

Putin startade det pågående kriget och han är den som måste besluta att Ryssland inte kan uppnå sina mål med militär makt och istället måste engagera sig i en förhandlingslösning av konflikten om kriget ska sluta. Kriget kommer att dra ut på tiden så länge Putin tror att han kan påtvinga Ukraina sin vilja genom att slåss eller genom att bryta ukrainarnas kampvilja efter att de övergivits av väst.

Putin fortsätter att göra klart genom ord och handling att han inte har kommit till någon sådan slutsats ännu trots misslyckandena i hans stora militära insatser i vinter.

Putins ansträngningar att frysa Ukraina och Europa till att kapitulera under vintern gav ingenting,

Ukraina och västvärlden kommer att behöva skapa militära realiteter som tillåter ett upphörande av fientligheter på villkor som de effektivt kan ålägga Putin, men det är inte säkert att det hjälper.

Putin villkor för förhandling är Rysslands totala framgång, så risken är stor att Vladimir fortsätter slåss tills han dör.

-Pettersson som varken är militär eller politiker anser att förhandlingar med Putin är meningslösa. Det finns redan mängder med avtal som Ryssland erkänt men ändå bryter mot.

Ryssland fortsätter att bryta mot internationell rätt och andra avtal som landet ingått. Genom att olagligen annektera Krimhalvön och begå väpnade angrepp mot Ukraina har Ryssland, som är en av de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, brutit mot minst tolv internationella och bilaterala fördrag. Några av dessa är FN-stadgan, Helsingforsslutakten och Parisstadgan, som garanterar staters suveräna likställdhet och territoriella integritet, gränsernas okränkbarhet, avståndstagande från hot om eller användning av våld samt staters frihet att själva välja eller ändra sina säkerhetsarrangemang. 

Läs vidare…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “ISW tror på att ukrainska motoffensiver kan lyckas

 1. Saxat ur Nya Dagbladet:
  Serbiens president Aleksandar Vucic konstaterar att hans land aldrig kommer att kunna glömma den USA-ledda militäralliansen Natos ”aggression” som resulterade i bombkampanjen mot Jugoslavien och kostade tusentals serber livet.
  Det var under en årlig minnesceremoni i staden Sombor som Vucic hävdade att bombningarna också markerade ögonblicket då ”den moderna internationella lagen slutligen dog” – och att USA och deras allierade fortfarande inte hållits ansvariga för attackerna som bröt mot internationell lag, skriver nyhetsbyrån Menafn.
  Presidenten påpekade vidare att Natos bombningar inte bara resulterade i tusentals dödade serber – inklusive minst 79 barn, utan också ledde till att Serbien bestals på delar av sitt landområde. Han ifrågasatte också vilken rätt Nato hade att döda serbiska soldater och poliser på serbisk mark.

  Så ondskefulla och svekfulla var USA/NATO då, och historien upprepar sig.nu.

  7
  2
 2. Läste just om dom Ukrainska soldater som blivit mycket illa skadade i kriget.Sverige har tagit emot flera av dom och dom vårdas på Aleris rehabcenter bl.a. Det enda dom önskade var att snabbt kunna återvända till fronten när dom blivit återställda.Ställ den kampviljan mot Ryska soldater som i lönndom vädjat till Putin om ett avslut på den pågående köttslakten då deras enligt egen utsago framtid endast bestod i att bli kanonmat.Ukrainarnas mentalitet och stridsvilja tror jag däremot inte Putin knäcker så lätt….

  31
  15
  • Japp, skillnaden mellan ukrainska soldater och putteterrorister är att ukrainska soldater har bra kroppsskydd så deras död till skadad förhållande för soldaterna är 1:5.
   För putteterroristerna verkar det vara 1:1 eller 1:2 beroende på vem man frågar. Sedan överlever ju inte många som blivit sårade så 1:1 verkar vara det som gäller.

   1
   2
  • Håkan, Scott Ritter är en välkänd spridare av falska nyheter. Han portades på Twitter för att ha spridit falska anklagelser om kriget i Ukraina och hatretorik.

   Under ett officiellt besök i Sovjetunionen 1988 rekryterades Ritter av KGB via sin blivande ryska fru. Lika känt är också det faktum att Ritter dömts och för en rad brott, inklusive korruption av och olaglig kontakt med minderåriga.

   Men Ritter är som dina andra källor, väldigt opålitlig…

   20
   13
   • Pettersson
    “Under ett officiellt besök i Sovjetunionen 1988 rekryterades Ritter av KGB via sin blivande ryska fru.”
    Dokumentation på detta tack!

    4
    2
  • Tovaritsch Håkan, om du ska påstå något är det bra om du faktiskt tittar och förstår vad det är du länkar till.
   Det enda Putte påstod var att de vet att vapnen levereras till Ukraina, i skydd av mörkret och han påstår att de har enheter bakom linjerna som följer och förstör dessa.
   Vilket putteterroristerna säkert gör, följer dem, eftersom vi vet att minst en sådan grupp har gripits i Polen.
   Däremot säger inte Putte att de har förstört något utan tanken är att de ska förstöra dem.

   32
   14
  • Är du och dina uppdragsgivare så desperata att du lägger upp 3 inlägg med dravel inom en timme ?
   Det är klart, du måste förtjäna vodkan du får tillsänt dig.

   32
   16
   • Ha, jag missade ditt fjärde dravelinlägg, tja det gör ju inget, de är ju bara just DRAVEL.

    29
    17
   • Håkan,

    jämfört med dina inlägg är alla andras inlägg, inklusive mina, av betydligt högre kvalitet, och framför allt är de sanna, inte som dina, LÖGNER, men det vet du säkert redan.

    12
    13
   • Per Molin
    Som den nyttige idiot till globalisterna du är, så upprepar du bara deras lögnaktiga propaganda. Att du dessutom kallar denna lögnaktiga propaganda för sanningsenlig är ju rent löjeväckande och infantilt.

    10
    8
   • Det finns inget som kan få Putin att ändra något!
    Det skulle vara en döds dom för Putin!

    4
    3
  • När man ser vad herr Dahlberg skriver/ länkar till, så börjar jag faktiskt, lite smått, tycka synd om honom. Det kan inte vara lätt, att sitta så fast i vanföreställningar, när verkligheten hela tiden gör sig påmind. En del av de övriga Putinkramarna har börjat tona ner fantasierna, men Dahlberg framhärdar.
   Märkligt eftersom i andra trådar har han ofta en frisk uppfattning.

   17
   13
  • haha, en pensionerad överse som haft fel i allt han sagt under hela kriget och som av en händelse upprepar det som Kreml påstår.

   31
   20

Kommentera