Ingen motoffensiv utan mer vapen

UKRAINA. Ukraina behöver mer vapen och mer ammunition. Annars blir inte den väntade stora motoffensiven av. – Läget är inte bra för oss i öster, säger president Volodymyr Zelenskyj.

President Volodymyr Zelenskyj vid en ceremoni i fredags Pressbild Ukrainas regering

Den senaste tiden har det talats allt tydligare om att en ukrainsk motoffensiv, modell större, är nära förestående. Wagner-gruppens ledare Prigozjin sa häromdagen att Ukraina samlat 80.000 soldater i närheten av Bachmut – en uppgift som är högst tveksam – och tidigare ryska presidenten Medvedev har sagt att ”alla vet” att en motoffensiv ska komma. Nu varnar Ukrainas president Zelenskyj för att Ukraina kanske inte mäktar med att genomföra någon större operation i öster eller söder.

Vi har ingen ammunition. Vi väntar på att ammunition ska anlända från våra vänner, säger han i en intervju med den japanska tidningen Yomiuri Shimbun.

Vi kan inte inleda någon motoffensiv ännu, vi kan inte skicka våra modiga soldater till fronten utan stridsvagnar, artilleri eller långdistansrobotar, fortsatte han enligt Evening Standard.

Ukrainas allierade, inklusive Sverige, har utlovat nya, moderna stridsvagnar av typen Leopard 2 samt övriga efterfrågade vapen och Zelenskyjs ord handlar om att skynda på processen att faktiskt leverera det som utlovats så att offensiven kan inledas. Samtidigt har ledare i väst varnat för att planering och träning kan ta ett tag. Även USA:s försvarsminister Lloyd Austin talade om vikten av att skynda på processen för en tid sedan.

– Ukraina har ingen tid att förlora. Vi måste leverera det vi lovat, snabbt och fullt ut. I det ingår att leverera pansar till slagfältet och att se till att ukrainska soldater får såväl utbildning som de reservdelar och underhållsstöd som de behöver för att använda de nya systemen så snart som möjligt. 

Medvedev hotade tidigare i veckan omvärlden med att risken för kärnvapenkrig ryckte närmare för varje dag som nya vapen stärker Ukraina. Men det är hot Zelenskyj inte vill att västvärlden ska bry sig om.

Folk måste sluta bli rädda för hoten från Ryssland. Vår vägran att ge upp territorium ökar inte risken för ett tredje världskrig. Att låta Ukraina falla skulle däremot medföra en sådan risk. Ju starkare vi är desto färre möjligheter finns det för Ryssland att gå vidare in i Europa.

Resten av världen betalar bara med pengar och vapen, de betalar inte med sina liv.

-Pettersson inser att utbildning på avancerade vapen tar tid men väst borde kunna skicka ammunition direkt från lagren och sedan beställa nytt till de egna lager. Vi får inte glömma att ansvarig för kriget är en enda part – Ryssland. Att Putins propaganda säger något annat är inte sant.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Ingen motoffensiv utan mer vapen

 1. Ja vapen är under tillverkning och sen måste ju Ukraina utbildas på svanserade vapen..men man bör ju ganska ut domsåkallade pro ryssar jr leden och landet dettfinns ju KGB agenter kvar i alla satelitstat! Och dom måste man rensa ut om mannuvill ha ett demokratiskt land

  14
  2
 2. Nyss skulle Ukraina segra. Krim återtas! Nu erkänner de att de saknar resurser. Ukraina vet att så snart deras offensiv startar kommer ett ryskt förrödande motdrag. Så snart de nedgrävda Ukrainarna börjar röra på sig (och blir lätta byten) slår Ryssen till. Det är sannolikt därför Ryssarna har sparat ammunition den senaste månaden, trots att samma volymer fortsatt tillföras ändå.
  Västländernas ammunitionstillförsel är inte tillräcklig, då allt för få produktionslinjer är startade. Det finns väldigt lite att återfylla förråden med.

  17
  21
  • Svammel-Roland, det var Ryssland som skulle besegra Ukraina på några dagar med sin överlägsna militärmakt. Du har ingen aning om vad du skriver om. Skriv att du gissar, tror och drömmer i stället för att låtsas son du vet.

   Jag vet att krig sällan går som planerat.

   24
   12
  • Sedan behöver Ukraina soldater också. Enligt flera amerikanska källor så ha mellan 250 000 och 320 000 ukrainska soldater dött och mellan 300 000 och 400 000 sårats hittills. Nu tar de in så unga som 16-åringar och män över 60 år att tjänstgöra som soldater.

   8
   22
   • Tovaritsch Håkan, du insisterar på att upprepa lögner trots att de inte blir mer sanna för att du gör det. Vilket tyder på att du antingen är, per definition, en idiot eller så ljuger du medvetet för oss för att föra ut Moskvas propaganda.

    13
    7

Kommentera