Åldrad rysk flotta ökar olycksrisk

UTRIKES. En del av de fraktfartyg som Ryssland använder i sin skuggflotta för att frakta råolja är så pass gamla att de i vanliga fall hade pensionerats och skrotats för länge sedan. Det har ökat oron för en förestående olycka bland branschfolk, skriver Bloomberg.Det är en miljökatastrof i vardande, säger Lars Barstad, vd för fraktjätten Frontline.

Turba, rysk råoljetanker

Enligt Bloomberg är ett av fartygen i bruk den 26 år gamla oljetankern Turba. Nyhetsbyrån drar paralleller till tankern Prestige som i november 2002 – då över 20 år gammal – gick itu och spillde ut tusentals ton olja utanför Spaniens kust.

Branschkännare uppskattar att den ryska ”skuggflottan” utgörs av uppemot 600 fartyg – 10 procent av världens stora tankers

Ryska transport- och sjöfraktmyndigheter har inte kommenterat uppgifterna.

Turba, lastad med råolja är på väg från Ust-Luga, Finska viken, Ryssland till Port Said i Egypten. Klockan 16:30 den 26 mars 2023 gick Turba mellan Bornholm och svenska kusten. Turba har ryska ägare men seglar under Kameruns flagga.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Åldrad rysk flotta ökar olycksrisk

 1. Ja sen finns det juenrisk att den ryska flottan utsätts för vapen insats av ukriana . Kan man skjuta gasledningar i bitar i Östersjön så kan man sänka ryska oljetanker!
  Det gäller bara att få dom innom skotthåll!

  7
  3
 2. För blott några år sen skönk ett stort kinesiskt fartyg efter kollision med ett annat fartyg
  utanför den Skånska Sydkusten, med stora utsläpp av olja, som flöt iland vid Sandhammarkusten

  14
  4
  • ” miljökatastrof i varande”.

   Detta är något som miljörörelsen verkligen borde sätta sina tänder i.
   Runt Sveriges kuster finns redan en mängd skeppsvrak, alltifrån alla sänkta skepp från de 2 världskrigen till båtar som av olika anledningar har sjunkit. Och inget land vill ta i dessa och försöka tömma de rostande oljetankarna. Kostar för mycket.

   Norge är ett av få länder som försöker tömma sjunkna vrak. Man har en del skepp i sina fjordar som börjar läcka. Många gamla tyska krigsskepp

   Eftersom vatten är livsviktigt för oss människor och djur, så undrar man var Greta och hennes kompisar är. Ett par grader varmare om 100 år det klarar vi men nedsmutsat vatten……..

   2
   1

Kommentera