Kinas krigsvarningar

av Gordon G. Chang

“Om USA inte bromsar utan fortsätter att köra på fel spår”, sa Kinas utrikesminister Qin Gang den 7 mars, “så finns det inga skyddsräcken som kan hindra vagnen från att spåra ur och krascha, och det kommer definitivt bli konflikt och konfrontation.” Han talade också om “katastrofala konsekvenser.”

Den kinesiska presidenten Xi Jinping utpekade det som nu är känt som hans “krigskabinett” i oktober; han implementerar den största militära uppbyggnaden sedan Andra Världskriget; han har försökt sanktionssäkra sin regim; och han mobiliserar hela civilbefolkningen för krig. På bilden: Matroser och stridsplan på däck på Kinesiska befrielsearméns flottas hangarfartyg Liaoning i havet i närheten av Qingdao, i östra Kinas Shandongprovins, den 23 april 2019. (Foto av Mark Schiefelbein/AFP via Getty Images)

Den ovanligt skarpa varningen kom efter den kinesiska regenten Xi Jinpings dagen innan. “Västländer, som leds av USA, inför allsidig inneslutning, inringning och förtryck mot oss”, sa han till Chinese People’s Political Consultative Conference i Beijing.

Dessa kommentarer indikerar en markant försämring i relationerna mellan Washington och Beijing. Vad är det som händer?

“Vi får inte utesluta list av tom fästning”, twittrade City University of New Yorks Ming Xia, en av USA:s mest skarpsinniga Kina-bevakare, den 8 mars.

Läs vidare

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Kinas krigsvarningar

 1. Demokratin i Hong Kong våldtogs och på samma sätt kommer det att sluta för Taiwan om inte väst sätter ner foten. Därefter kommer draken att fortsätta sin krigsresa till Filipinerna, ….. Att tro att draken kommer att bli mätt kan ni glömma. Kriget väntar oss!

  Kina och Fascist Ryssland delar åsikt. FRED skall endast råda på deras villkor. Men är det verkligen den form av fred som människorna eftersträvar??

  Är det verkligen fred, vi vill ha…
  —————————————-
  Med freden kommer segraren
  Och han som slogs och stred
  Får på böjda knän och med huvudet lågt
  Ta emot den starkes fred
  Och när sen tungan slitits ur hans mun
  Och hans ögon skrapats ut
  Och när ben och armar bundits ‘hop
  Med övermaktens knut
  När han har fått en trasa i sin mun
  Så att ingen hör ett ljud
  Då har allting blivit normalt igen
  Och ett krig har tagit slut

  ÄR DET DENNA “FRED” VI/DU VILL HA??????????

 2. “På bilden: Matroser och stridsplan på däck på Kinesiska befrielsearméns flottas hangarfartyg Liaoning i havet i närheten av Qingdao, i östra Kinas Shandongprovins, den 23 april 2019.”

  Fartyget byggdes av Sovjet och såldes av Ryssland till Kina. Det förefaller som om Kina saknar förmåga att producera vissa vapen i absolut toppklass.

  Ryssland och USA är supermakter med tusentals kärnstridsspetsar. Kina är en stormakt med ett par hundra kärnstridsspetsar, färre än Frankrike. USA och västvärlden skickar vapen i sådan omfattning till Ukraina att man inte orkar och hinner ersätta dem. En väpnad konflikt med Kina, över exempelvis Taiwan, skulle utkämpas med konventionella vapen vilket USA börjar få ont om. Sedan har man telepromter-Joe som inte gillar skjutvapen och därför vill förbjuda dem vilket även skadar militär vapenproduktion.

  Var kommer allt detta självskadebeteende ifrån?

  5
  1
 3. Kina är ingen fredsälskande nation.

  Fascist Ryssland borde vara en väckarklocka hur det kan gå om man gör sig beroende av diktaturer..

  Ta hem produktion från Kina. Bevilja inga kinesiska företagsköp i väst.

  Bojkotta kinesiska varor om de inte slutar med sin krigsretorik.

  12
  7
  • Fördelen med att Kina spenderar pengar på företagsköp och lån till, främst USA, är att om det blir krig, lär västvärden ta tillbaka allt “kinesiskt” och avskriva alla lån.
   Det kommer att svida så mycket och länge att kineserna lär undvika en öppen konfrontation.

   5
   3
 4. Ja det är problematiskt att USA retar upp kineser. Särskilt när all kraft behövs för att sprida ut Putin på norra halvklotet! Faktum är ju att Ryssland eller Sovjetunionen ärdlutsom stor makt ! Det är kineserna dom tagit rollen som stormakt . Och det är dags för att göra upp räkningen med den anglosaxiska värden

  3
  6

Kommentera