Snabba ändringar om Nato

FÖRSVARSPOLITIK. I går var det debatt och omröstning om Nato i riksdagen. Omröstningen blev mest en formalitet eftersom det var känt hur de olika partierna ställde sig till Nato. Av riksdagens åtta partier röstade bara Vänsterpartiet (V) och Miljöpartiet (MP) nej. Röstsiffrorna blev 269 ja, 37 nej och 43 ledamöter var frånvarande.

Statsministern den 8 mars 2022

Det som återstår innan Sverige kan gå med i Nato är att Ungern och Turkiet godkänner Sveriges ansökan. Utrikesminister Tobias Billström (M) sa inför voteringen att han är övertygad om att Sverige kommer vara fullvärdiga Natomedlemmar vid toppmötet i Vilnius den 11–12 juli.

Märkligt är hur fort politiken och världen förändras.

I november 2021 garanterade försvarsminister Peter Hultqvist (S) på S-kongressen att Sverige inte skulle söka medlemskap i Nato så länge han var försvarsminister.

För mindre än ett år sedan var ett svenskt medlemskap i Nato i praktiken en omöjlighet. I mars 2022 sa dåvarande statsminister Magdalena Andersson att en ansökan skulle ”destabilisera läget i Europa”.

Den 16 maj 2022 fattade S-regeringen, inklusive Andersson och Hultqvist beslut om att ansöka om medlemskap i Nato. Den 5 juli 2022 undertecknade samtliga Natoländer anslutningsprotokollet för Sverige. Sverige fick status som inbjudet land (invitee), även av Turkiet och Nato. Sverige integreras nu gradvis i Natos politiska och militära strukturer.

Alltså, förra sommaren slog alla medlemmar i försvarsalliansen fast att Sverige – och Finland – uppfyllde villkoren för att bli medlemmar. Man konstaterade också att ett medlemskap för Sverige – och Finland – skulle göra alliansen starkare, både politiskt och militärt. Därmed borde saken ha varit klar. Försvarsalliansen säger att dörren är öppen för medlemmar som uppfyller villkoren.

Den 8 mars 2023 överlämnade regeringen propositionen om Sveriges medlemskap i Nato till riksdagen för godkännande och den 22 mars godkände riksdagen Sveriges anslutning till Nato.

-Pettersson tycker att Sverige gjort vad vi ska. Den svenska riksdagen har fattat sitt beslut. Nu är det Natos trovärdighet som står på spel. Nato måste göra sin del av uppgörelsen oavsett vad Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan säger…

Minns ni försvarsminister Peter Hultqvist (S) i april 2022…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Snabba ändringar om Nato

 1. Man undrar var alla frånvarande ledarmöter var? Är det löneavdrag när dom inte är på plats, eller får dom full lön ändå?

 2. Vilka giltiga skäl fans för att INTE vara närvarande då Rikets viktigaste omröstning på 200 år verkställdes.
  Det borde d,e,f vara närvarotvång vid alla omröstningar i Riksdagen (endast dödsfall skall vara giltigt skäl). Infinner sig inte dödskallarna så skall de omgående fråntas uppgiften som politiker inklusive alla ekonomiska fallskärmar !!!!

  10
 3. Vänsterpartiet och Miljöpartiet bedriver tramspolitik enbart för att försörja några narcissister och pellejönsar
  Aldrig ett förslag som vårdar Sverige och Svenskarna .

  20
  4
  • Röda och gröna kommunister är som vanligt alltid emot det som är rätt och riktigt

   4
   3
  • Anders
   Behöver du bli vårdad? själv tycker jag att vi vårdats för mycket, bidrag till en massa saker, priset de med skaplig lön och utbildning betalar hög skatt.

Kommentera