Blir det priskrig på mat efter Lidls utspel?

INFLATION. Lidl sänker priset skrev bloggen igår. Lidls utspel om att sänka priserna på ett hundratal varor kan dra i gång ett priskrig. Det säger Esbjörn Lundevall, aktieanalytiker hos SEB.

Gäller 27/3 till 2/4

Vi uppfattar att Ica är ganska stressat. Till skillnad från Willys så har inte de den där lågprisprofilen och tappat en del. Det går definitivt att se ett scenario där priskonkurrensen ökar.

Detaljhandelsanalytikern Rolf Karp, knuten till Aktiespararna, tror även han att de stora konkurrenterna nu måste göra något. På en fråga om de andra aktörerna måste agera för att skydda sina varumärken säger han att han tror det.

I den heta debatten vi har så är det klart att det är något man behöver titta på. Det kan sätta en liten psykologisk press och då även på leverantörerna.

-Pettersson tror inte handlarna har marginaler att göra något själva men om alla led hjälps åt så kanske prishöjningarna upphör.

Men varken den norska matkedjan Kiwi eller Lidl i Sverige sänker priser av solidaritet med kunderna. De sänker för att försöka ta marknadsandelar av andra och så ska det fungera.

Får Vänsterpartiet som de vill och inför prisregleringar upphör marknaden att fungera.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Blir det priskrig på mat efter Lidls utspel?

 1. Hur många gånger kan en anställd vara värd mer än en annan? De flesta kedjor har rabatter och förmåner för medlemmar.

 2. För enkel prisjämföresle föreslår jag att mataffärerna tvingas visa jämförpris “VD bonuslön” bredvid kilopriset så folk vet hur mycket av kostnaden för ost, limpa, osv. går till direktören.

  14
 3. Nej varför skulle det bli det Willys ochlidel är ju lågpris butiker.. det är ju andra butiker som inte är lågprisbutik er som bör pris kriga ! Men varken Konsum Ica Hemköp eller city gross är lågpris snarare är dom pris ledande och Willys och Hemköp är ju båda Axfood! Så låt er inte bli blåsta?! Den mest urblåsta i denna el avstängningen tycks vara finansministern. Hon tycks ha svårt för att fatta att Hella samhällets drivs av elektriska energi.

  8
  1
 4. Fläskkarré och fläskkotletter borde vara billigare nu till ramadan.
  Priskrig på mat är det nog ingen risk för, det är nog större risk för utökat klankrig.

  27
 5. Hur går det med bonusarna till Willys och ICA,s direktörer om priserna sänkts ?
  Tvingas dessa VD,ar att sitta med en plastmugg utan för butikerna ?

  34
  • Jag vill inte försvara statliga Vattenfalls eller privata ICA:s vd-löner men ICA:s totala omsättning är 90 miljarder (90.000 miljoner) så hur hög vd-lönen är spelar troligen ingen roll för priserna även om den är moralisk tveksam.

   4
   1
 6. Smart av Lidl. Mycket väl valt ögonblick. Bättre reklam kan inte köpas för pengar. Alla har fått det serverat via nyhetskanalerna, i ett väldigt känsligt läge.
  Grattis Lidl. Kommer imorgon!

  49
 7. Ja en tallrik godis till kvällsmat smäller högt(barnen), är säkert nyttigt och halva priset jämfört med COOOOOOP m.fl.?
  Skjöljs gärna ner med en 1,5 liters coladryck….i stora glas, socker är bra för cancern(love it).
  Hemmakväll är väl uppe i 13kr hg.

  17
  1
 8. ICA kör gärna “nu sänkt pris” när de höjer, men de ger sig gärna på underleverantörerna. Sin egen vinst rör de inte.

  42
  2

Kommentera