Tio mena-ungdomar döms för blåljussabotage i Norrköpng

TERRORISM. Norrköpings Tingsrätt, målnummer B 3260-22, dömde idag tio unga för sin inblandning i koranupploppen under ramadan 2022. Samtliga är mellan 15 och 17 år gamla och har namn som tyder på rötter i något Mena-land. Det här är en av de första domarna med så unga tilltalade.

Menaiterna misstänktes för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter att bland annat ha kastat sten mot polisen i samband med kravallerna i Navestad. Kravallerna hade sin upprinnelse i det islamkritiska partiet Stram kurs planer på att bränna koranen i området.

Två av de tilltalade åtalades också för grovt våld mot tjänsteman.

Under onsdagen föll domen i målet. Tingsrätten fäller samtliga tilltalade, men har landat i olika bedömningar när det gäller de tio ungdomarna. Sju döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, men tre frikänns från det brottet och döms istället för blåljussabotage av normalgraden.

När det gäller straffen döms fyra till det nya straffet ungdomsövervakning. Sju av de tilltalade döms även till ungdomstjänst.

Kravallerna i Navestad pågick under två dagar förra året – den 14 och 17 april. Det var kaotiskt på platsen och polisen avfyrade minst 38 skott i samband med händelsen. Totalt tre personer skottskadades i upploppen i Navestad.

-Pettersson säger att nu är drygt 60 personer dömda runt om i landet. Jag har bland dem inte sett ett enda svenskt namn, bara namn som tyder på en bakgrund i dysfunktionella muslimska länder.

De dömda lystrar till efternamnen:

 • Jamal, medborgare i Somalia och Sverige
 • Darin
 • Ayub, medborgare i Somalia och Sverige
 • Mohamad, medborgare i Syrien och Sverige
 • Hamza
 • Abdirahman, medborgare i Somalia och tolkbehov på somaliska
 • Josef
 • Ismael
 • Ammar, medborgare i Irak och Sverige
 • Mohamed, medborgare i Somalia och Sverige

Varje dömd är tilldelad varsin försvarsadvokat som ersätts av staten med 1 476 kronor i timmen plus moms. 1.845 kronor inkl. moms.

***

TIDIGARE 2023-01-20 Tio åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Norrköping efter koranupploppen påsken 2022

TERRORISM. Åklagaren har väckt åtal mot tio ungdomar för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet på påskdagen förra året i Norrköping. Samtliga åtalade var mellan 15 och 17 år vid händelsen. Två av dem åtalas även för grovt våld mot tjänsteman.

Några dömda för koranupploppen. 300 är identifierade och misstänkta och ser likadana ut

I likhet med våra tidigare åtal så är vår främsta bevisning ett omfattande filmmaterial som vi menar tydligt visar hur aktiva de åtalade varit genom att bland annat kasta stenar mot poliser som utsattes för stor fara genom de åtalades hänsynslösa agerande, säger kammaråklagare Thomas Ramstedt som är förundersökningsledare.

Vi har i dag flera domar från både tingsrätt och hovrätt som rör de så kallade påskupploppen på olika orter i Sverige. Vi menar att dessa domar tydligt visar att de händelser som vi nu åtalar bör bedömas som grovt sabotage mot blåljusverksamhet, säger kammaråklagare Johanna Eriksson Gruselius.

Detta är det tredje åtalet som rör händelserna i Norrköping under påskhelgen 2022. Ytterligare åtal mot minst tio misstänkta personer som har fyllt 18 år och som deltagit i påskupploppet i Norrköping bedöms väckas senare under våren.

Polis och åklagare valde tidigt att prioritera utredning av ungdomar som begått brott i samband med påskkravallerna i Navestad.

Det är av yttersta vikt att ungdomsbrottslighet utreds skyndsamt. Det sänder signaler till ungdomar och samhället i övrigt om att det är förkastligt oavsett ålder, att hindra myndigheter i deras myndighetsutövning och att inte respektera våra demokratiska spelregler. Jag blev ledsen och bedrövad när jag såg hur vuxna människor sida vid sida med ungdomar försvårade blåljuspersonalens arbete med att upprätthålla ordning och släcka bränder, säger poliskommissarie Jan Staaf.

Det är domstolen som beslutar när huvudförhandlingen ska genomföras. Dessa dagar är ännu inte fastställda. Mål som rör åtal mot ungdomar ska handläggas med förtur. Åtalet rör förhållandevis många personer och huvudförhandlingen förväntas därför bli omfattande.

Målnummer i Norrköpings tingsrätt: B 3260-22.

De åtalade lystrar till efternamnen:

 • Jamal, medborgare i Somalia och Sverige
 • Darin
 • Ayub, medborgare i Somalia och Sverige
 • Mohamad, medborgare i Syrien och Sverige
 • Hamza
 • Abdirahman, medborgare i Somalia och tolkbehov på somaliska
 • Josef
 • Ismael
 • Ammar, medborgare i Irak och Sverige
 • Mohamed, medborgare i Somalia och Sverige

Varje misstänkt är tilldelad varsin försvarsadvokat som ersätts av staten med 1 476 kronor i timmen plus moms. 1.845 kronor inkl. moms.

Om koranupploppen på bloggen…

-Pettersson konstaterar att samtliga över 50 st, åtalade och fällda, i koranupploppen påsken 2022, har namn som visar på rötter i muslimska länder.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Tio mena-ungdomar döms för blåljussabotage i Norrköpng

 1. 5kr per skott=50kr billigt, nästa till rakning så ni är fina till de 72 russinen?
  Ställ upp nu polisen/domstolar, visa ert våldskapital innan ni inte kan hantera något alls på gatorna i sinom tid förutom att ta in yttre styrkor mot buset??

 2. Märkligt när man ser bilder på brottslingar så ser dom nästan lika ut jämt.
  Och vanligtvis heter dom nästan lika Mohammed Hamza Hassan etc…
  Sällan dom heter Stefan Erik Kjell etc…..
  Men det är väl nya Sverige som ska vara så bra det här.
  Och vansinnigt dyrt med alla rättegångar och sjukvård ersättning av uppeldade polisbilar, ja listan går att göra lång.
  Något annat än problem med invandringen kan inte jag se.
  Och värre lär det bli för klanerna växer tydligen fort.
  Ingen kan väl vara nöjd med situationen i Sverige idag, möjligen Märta Stenevi och Dadgostar & Co

  23
 3. LÖJLIGT LÅGA STRAFF!!

  När börjar utvisningarna?

  Hur länge skall det dröja innan Jomshof (SD) höjer rösten??

  21
  1
  • Utvisa dom ihop med sina familjer.
   Vi har ingen nytta av stenkastande medeltidsvarelser här

   20

Kommentera