Kinas 12-punktsplan kan ge krigsslut, men…

UKRAINA. Den plan som Kina presenterade förra månaden skulle kunna fungera som en grund till fred i Ukraina, uppger den ryske presidenten Vladimir Putin enligt BBC. Samtidigt säger han att västvärlden och Ukraina ännu inte verkar redo för fred.

Uttalandet kommer efter att Kinas president Xi Jinping varit på ett tre dagar långt besök i Moskva. I Kinas plan, som består av tolv punkter, uppmanar man bland annat till fredssamtal och att den nationella suveräniteten respekteras, men den innehåller inga konkreta förslag.

Ukraina har tidigare meddelat att en förutsättning för att man ska sätta sig vid förhandlingsbordet med Moskva är att de ryska trupperna drar sig tillbaka från ukrainskt territorium.

USA gick på tisdagen ut och avfärdade de kinesiska ambitionerna att fungera som medlare mellan Ryssland och Ukraina, skriver AFP. Landet går inte ”på något sätt” att betrakta som neutralt, uppgav en talesperson för Vita huset.

-Pettersson noterar att Kina vill att den nationella suveräniteten respekteras, men säger inget om att Ryssland ockuperar stora delar Ukrainas territorium eller att terrorbombningarna ska upphöra. Putin är rätt fräck när han som började ett onödigt och olagligt krig påstår att västvärlden och Ukraina inte är redo för fred.

För övrigt verkar det meningslöst med ännu ett fredsavtal med Ryssland. Putin har redan brutit mot minst tolv internationella och bilaterala avtal.

Ryssland bryter om och om igen mot internationella avtal – både nedrustningsavtal och avtal om andra länders suveränitet och självbestämmande. Sverige och Finland måste anpassa sig till denna verklighet av upprepade brott mot internationell rätt och avtal. Ryssland under Putin ger en skrämmande bild av aggressivitet både i ord och handling.

Ryssland bryter mot avtalet om NATO:s obehindrade expansion från 1997, där alla länder är fria att gå med i NATO. Även Ryssland hade kunnat gå med.

Ett av de avtal KGB-agenten Putin brutit mot är Budapestavtalet om Ukrainas territoriella integritet, där man garanterade Ukrainas territoriella integritet för all framtid i utbyte mot att Ryssland tog över Ukrainas kärnvapenarsenal. Vid tidpunkten hade Ukraina världens tredje största kärnvapenarsenal. Ryssland bröt mot det avtalet när man invaderade och annekterade Krimhalvön.

Ryssland följer inte sina egna villkor, alltså avtal som Ryssland förhandlat fram med andra och undertecknat. Frånsett alla brutna avtal hotar Ryssland regelbundet med kärnvapen och hotar det ukrainska folket med ett ideologiskt betingat folkmord.

 • Ryssland bryter först och främst mot våldsförbudet, vilket finns specificerat i FN-stadgan, det står bortom allt tvivel. Ukraina har rätt till självförsvar på grund av den aggression som Ryssland nu utövar mot Ukraina. Ukraina har också rätt att begära hjälp från andra stater, och andra stater har rätt att hjälpa Ukraina. FN-stadgan innehåller två undantag från våldsförbudet: självförsvar vid ett väpnat angrepp och efter beslut av FN:s säkerhetsråd.
 • Förutom våldsförbudet i FN-stadgan bryter Ryssland också mot skyldigheten att lösa tvister på fredligt sätt.
 • Ryssland bryter mot Minsk-avtalet om Donetsk och Luhansk, slutet mellan Ukraina och Ryssland. Enligt avtalet ska Donetsk och Luhansk få självstyre inom Ukraina, men inte erkännas som egna stater, såsom Ryssland gjort.
 • Ryssland bryter också mot Budapestavtalet om säkerhetsgarantier från 1994 där Ukraina gav Ryssland sin mycket stora kärnvapenarsenal från Sovjettiden i utbyte mot billig gas och “säkerhetsgarantier mot hot eller våldsanvändning mot Ukrainas, territoriella integritet eller politiska oberoende”. Avtalet från 1994 gäller än. Ryssland har sedan 2014 brutit mot det genom invasion och annektering av Krim och att lägga sig i och stödja separatisterna i Donbass.
 • Fördraget om vänskap, samarbete och partnerskap mellan Ukraina och Ryska federationen var ett avtal mellan Ukraina och Ryssland, undertecknat 1997, som fastställde principen om strategiskt partnerskap, erkännandet av befintliga gränsers okränkbarhet och respekt för territoriell integritet och ömsesidigt åtagande att inte använda sitt territorium för att skada varandras säkerhet. Fördraget hindrar Ukraina och Ryssland från att invadera varandras land respektive förklara krig. Då Ryssland bröt avtalet genom att ockupera Krim och östra delarna av Ukraina sade Ukraina upp avtalet 2018. 

Andra internationella överenskommelser 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Kinas 12-punktsplan kan ge krigsslut, men…

 1. Indien och Modi (som inte gillar krig) är förmodligen lämpligare som fredsmedlare än diktaturen KIna.

  6
  3
 2. Ja kineserna vill ha betalt ! Och Putin har inget val han måste ta det han kan..
  Men det kommer troligen att kosta ukriana mer..det bästa är är att förse ukriana med stritsplan

  9
  11
  • Ett lämpligt mål för ukriana är ju dom gas och olje ledningar som går från Ryssland till Kina !!
   Herr ping blir säkert härsken om kassaflöde upphör

 3. Kina har bara ett syfte och det är att dominera Fascist Ryssland.
  Efter mötet mellan Xi Jinping och Putin står det klart att Putin som gärna vill se sig som jämlik med Xi Jinping har misslyckats.
  Fascist Ryssland har genom anfallskriget mot Ukraina förlorat sin ställning och det är nu Kina som är motpolen till västvärlden.

  30
  12
 4. Om Sverige bibehållit vår alliansfrihet och neutralitet så hade vi kunnat agera som fredsmäklare mellan Ukraina och Ryssland.
  Riv NATO-ansökan och inga fler vapen till Ukraina utan endast humanitär hjälp i fortsättningen.

  25
  32
 5. Kommunister som fredsmäklare är som pyromaner inom brandkåren.
  Med Kina som fredsmäklare kommer villkoren mot Ukraina vara helt sjuka.
  Glöm denna fredsinvit på en gång.

  39
  17
 6. “Ryssland bryter först och främst mot våldsförbudet, vilket finns specificerat i FN-stadgan, det står bortom allt tvivel.”
  Vilken tur att Irak hade WMD,,,, och vilken tur att USA/väst följde sanktionerna från FN…… “Lika barn leka bäst” kanske för om USA har varit i typ 70 krig sedan WW2 tyckt det var ballt att invadera Syrien, Libyen osv osv Förstår att man skulle stridit mot Mexiko om Mexiko anfallit…. Tyvärr släpper dagens regim i USA in invandrare en mass Att vara ordningsman i klassen är i den egna klassen inte i andra. Den västliga unipolära världsordningen kan lätt åka på pisk nu….. som Irakierna, Libyerna et. al. gjorde….. Hoppas kineserna enas så de kan bygga upp sin halvledarindustri ännu mer och få lite högre löner osså……

  22
  24

Kommentera