Niinistö möter Erdogan i Ankara

NATO. I dag möter Finlands president Sauli Niinistö och utrikesminister Pekka Haavisto Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Turkiets huvudstad Ankara. I Finland är förhoppningarna om ett efterlängtat grönt Natoljus stora. Mycket lite är känt om dagens möte i det turkiska presidentpalatset. Enligt Svenska Yle verkar det sannolikt att ledarna möts under eftermiddagen – och mycket tyder på att Erdogan då kommer att meddela att Finlands Natonansökan godkänns.

Det skulle vara en väldigt stor överraskning om man plötsligt från turkiskt håll skulle säga att förhandlingarna fortsätter utan ett löfte om ratificering, kommenterar Yles utrikesreporter Tom Kankkonen.

President Sauli Niinistö uppgav i onsdags att han förväntar sig ett positivt besked på plats i Turkiet. ”Vi visste att när Turkiets president Erdogan har fattat sitt beslut om att ratificera Finlands Natomedlemskap så kommer han att vilja träffas och uppfylla sitt löfte från president till president”, skrev han på Twitter.

Turkiet har antytt att Finlands medlemskap antagligen kommer att ratificeras före valet i Turkiet den 14 maj, rapporterar Svenska Yle. Sverige väntas däremot behöva vänta på besked till efter det turkiska valet.

Utöver Turkiet är Ungern det enda Natoland som ännu inte godkänt de svenska och finska ansökningarna. Även Ungerns president Viktor Orbán befinner sig i dagarna i Turkiet.

Medan tonen från Turkiet hårdnat har Ungern signalerat att landet ställer sig positivt till Sverige och Finland i Nato. Ett godkännande väntas i det ungerska parlamentet i vår.

Sverige och Finland slöt i somras ett avtal med Turkiet med en rad punkter som måste uppfyllas för att Turkiet ska ge grönt ljus för ländernas Natoansökningar. Sedan en tid tillbaka har det blivit allt mer sannolikt att Turkiet kommer att godkänna Finlands ansökan före Sveriges.

När alla 30 Natomedlemmars parlament godkänt Sveriges och Finlands ansökan måste även ansökarländernas parlament godkänna anslutningsprotokollet, och skicka in det till det amerikanska utrikesministeriet. USA skickar därefter ett brev till Nato och meddelar att de nya länderna har upptagits i försvarsalliansen.

Natos medlemsländer. Frankrike, Storbritannien och USA har kärnvapen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Niinistö möter Erdogan i Ankara

 1. Det blir en läxa för Svenska godhetspolitiker att ge fan i att lägga sig i
  andra länders göranden och sluta att gynna terrorister,idioter och
  importera en massa skit hit till landet,för det är ju bara röstboskap som
  aldrig blir något av utan bara ruinerar landet med ond bråd död som följd.

  9
  1
 2. Om inte sossarna fjäskat för PKK terrorister och annat löst folk hade vi också varit där nu.

  20
  5
  • Partiet har alltid drivit en politik som gynnat socialister men skadat riket och rikets säkerhet. Detta går tillbaka till kalla kriget där Partiet stödde Moskva genom att skicka mat och pengar till de fraktioner som Moskva skickade vapen till. Partiet stöttade även socialistiska terrorgrupper runt om i världen med pengar, utrustning, uppehållstillstånd och diplomatiskt stöd. Vilket är varför det kunde komma 1000-tals socialistiska terrorister från andra sidan jorden för att få flyktingstatus i Sverige men vi knappt hade några balter, tyskar eller polacker som flydde hit från Östblocket.

   19
   4
   • Det kostar på att stödja terrorism , eller hur Wallström och maktmagda

Kommentera