Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson åtalas för mord och brott mot griftefriden i Vetlanda

BROTTSLIGHET. Senior åklagare Adam Rullman har i dag väckt åtal i det ärende där en 18-årig och en 20-årig kvinna varit häktade sedan den 20 oktober 2022 misstänkta för mord och brott mot griftefriden på en 21-årig kvinna.

Johanna Leshem Jansson (20) och Maja Hellman (18) är häktade och omhäktade misstänkta för Toves försvinnande. Bild: Privat

Det var den 16 oktober 2022 som en 21-åring kvinna anmäldes försvunnen när hon inte kommit hem efter en utekväll. Förundersökning om misstänkt människorov inleddes den 17 oktober 2022. Samma dag anhölls en 18-årig och en 20-årig kvinna misstänkta för inblandning i försvinnandet.

Efter omfattande utredningsarbete hittades 21-åringen avliden i ett skogsområde utanför Vetlanda den 2 november 2022. Förundersökningen kom därpå att omfatta misstanke om mord och gravfridsbrott.

Nu åtalas 18-åringen och 20-åringen för mord och grovt gravfridsbrott. De åtalas för att gemensamt och i samförstånd ha begått gärningarna.

Polisen har genomfört ett gediget utredningsarbete och jag anser mig ha en tydlig bild av händelseförloppet och de misstänktas delaktighet. Utredningen talar för att den avlidna 21-åringen och den misstänkta 20-åringen haft en konfliktfylld relation, men något närmare motiv har inte kunnat klarläggas, säger senior åklagare Adam Rullman.

 Enligt åklagaren ska de ha hållit fast och strypt Tove till döds innan de flyttade kroppen och tände eld på den.

Målnummer i Eksjö tingsrätt: B1877-22.

-Pettersson noterar att den straffrabatt för ungdomar mellan 18 och 21 år som tidigare fanns är borttagen så om damerna döms blir straffet rejält.

***

TIDIGARE 2023-01-23 Maja Hellman och Johanna Jansson omhäktas misstänkta för Tove Tönnies död

BROTTSLIGHET. Den 20-åriga kvinna, Johanna Jansson, som misstänks för mord på Tove i Vetlanda erkänner nu brott i samband med Toves död. Hon erkänner brott mot gravfriden och att hon misshandlat Tove, men inte haft uppsåt att döda. Hon omhäktades av tingsrätten misstänkt på sannolika skäl för mord och brott mot griftefriden.

Den 18-åriga kvinnan, Maja Hellman, som också är misstänkt, omhäktades även hon för samma brott. Hennes försvarare har inte velat kommentera hennes inställning.

***

TIDIGARE 2022-11-16 Maja Hellman och Johanna Jansson häktas misstänkta för mord

BROTTSLIGHET. Båda kvinnorna som tros ligga bakom 21-åriga Tove Tönnies död i Vetlanda häktas misstänkt för mord, människorov och gravfridsbrott.

I båda fallen häktas kvinnorna på sannolika skäl. De misstänkta är 20 respektive 18 år. Senast 15 december ska åtal eller omhäktning ske.

Båda kvinnorna nekar till brott.

***

TIDIGARE 2022-11-07 Polisen utreder mord och gravfridsbrott i Tove-fallet

BROTTSLIGHET. Brottsrubriceringarna i fallet med döda Tove Tönnies omfattar nu även mord och gravfridsbrott, enligt handlingar från Eksjö tingsrätt.

Tidigare handlade förundersökningen enbart om människorov. Två misstänkta kvinnor sitter sedan tidigare häktade och nu har ytterligare två rubriceringar tillkommit. Kvinnorna nekar till anklagelserna.

Tove hittades död i Vetlandatrakten den 2 november efter att hon varit försvunnen sedan mitten av oktober.

***

TIDIGARE 2022-11-04 Tove hittad död utanför Vetlanda

BROTTSLIGHET. Tove, 21 år, hittades avliden i ett skogsområde i Vetlanda under onsdagseftermiddagen, bekräftar polisen. Hennes kropp kommer obduceras under nästa vecka.

Tove Tönnies Bild: Missing People

De senaste två veckorna har polisen sökt efter försvunna Tove i Vetlandatrakten. Hon försvann efter en utekväll i Vetlanda natten mellan den 15 och 16 oktober. Under onsdagen anträffades en död kvinna i ett skogsområde i tätorten, och under en presskonferens på onsdagskvällen bekräftade polisen att det är Tove.

21-åriga Tove hittades under eftermiddagen efter en riktad polisinsats i det aktuella området.

Vi har systematiskt arbetat oss fram med ett material hur de misstänkta rört sig, och på så sätt har vi med hjälp av analytiker lyckats få fram till en position som blev intressant för oss nu på morgonen, säger Rickard Finndahl som är chef för grova brott i polisområde Jönköping.

På onsdagen omhäktades också de två kvinnor som suttit häktade misstänkta för människorov.

I nuläget misstänks inga andra personer för inblandning i kvinnans försvinnande eller död, än de som sitter häktade, säger Rickard Finndahl.

Den tidigare brottsrubriceringen om människorov gäller fortfarande, men kan komma att ändras.

De misstänkta kommer sannolikt att delges nya brottsmisstankar i förhör framöver. I god tid innan det är aktuellt med omhäktningsförhandling kommer jag ta ställning till om de ska begäras häktade för ytterligare brott eller för andra brott, säger åklagare Adam Rullman. Misstankarna mot kvinnorna har stärkts.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson åtalas för mord och brott mot griftefriden i Vetlanda

 1. Min förutsägelse är att Johanna får 12 års fängelse för mord och Maja får kulturberikarrabatt och endast tre år för medhjälp och brott mot griftefriden.
  Vi måste ha i åtanke att det var bara en vit svensk som mördades. Inte en av Partiets särskilda grupper, därav ska straffen vara minimala.

  Hade de slagit ihjäl en neger eller muslim då hade det blivit livstid för båda.

  26
  2
 2. Läste att den kvinnliga advokaten vädjar till journalister att inte skriva om målet. En av GM mår tydligen dåligt av skriverier. Fy fn säger jag. Mördaren mår dåligt och det går en advokat ut med i aftonslaskan. Inget brottsofferperspektiv där inte.

  35
  1
 3. Sitter det tre kvinnor vid ett bord i diskution så gaddar snart två ihop sig mot den tredje så småningom, är ju välkänt.
  Svartsjuka i halmen?

  20
  1
 4. Mycket sorgligt två unga kvinnor förstört sitt liv på grund av att hjärnan inte kan tänka klart och förstå konsekvenserna av sitt handlande.
  Samtidigt är det en katastrof för att en annan ung kvinna fått sluta sitt liv på grund av detta hjärnsläpp.

  26
  1
 5. Av namnen att döma så har dessa två icke-svenskar fått en svensk uppfostran. (?)

  Men det skiljer ändå oerhört mycket i beteende och mentala spärrar . .

  Det är skillnad folk o folk oavsett vad man helst vill önska , den stora skillnaden är mer än bara personlighet och kultur . . Det är nog rasskillnader mellan folkslag med olika mentala strukturer och våldskapitalet. . Svårt att bortse ifrån detta om man lägger ner allt vad “PK” innebär !

  40
  2
 6. Här finns bara ett straff att tillämpa och det är livstid.
  Brutalt mord med avskyvärda handlingar efter mordet.
  Bara hoppas dom inte blir sinnesundersökta och placerad på sluten psykisk anstalt, och ute efter 3 år.
  Lås in för mycket lång framtid, det här är två monster.

  69
 7. Fallet visar tydligt och klart att människans hjärna INTE är fullt utvecklad förrän vid minst 25 års ålder. Konsekvenstänkande och att kunna reflektera över sina egna handlingar, förmåga till empati och begränsningar.

  Dessa unga damer trodde nog att de var smarta och att de enkelt skulle kunna komma undan men ack ack ack…

  44
  • GG.

   När jag jobbade inom psykvården på 80 talet så sa en avdelningsförståndare(kvinna) att pojkar inte blir män innan 28 år, när jag tänker efter då man blivit mycket äldre så stämde det väldigt bra.
   Idag är de minst 35 innan man kan ta ansvar för sig själv, ser man ju på allt knas som finns på sociala medier/TV/Tidningar….
   Tar lång tid för lekrommen att gå ur nu för tiden, och att se verkligheten utanför boxen, det är procenten(hög) som räknas in av dessa yngel, min åsikt.
   Som att köra motorcykel i 200 utan förstå innan det är försent.

   Näää, ta och byt kön(helst innan 13år) nu, det är ju helg och dröm bort från allt elände som finns i världen.

   https://youtu.be/YW-MqDg5Zto

   10
   4
  • Det är ju något fel i detta ! Enligt GW så stämmer det inte statistiskt? Och bara beteendet med polisen utredning gör det lite svårt att köpa . . Och antagligen är det frågan om något annat än det man nu går omkring och tror!

   2
   2

Kommentera