Tidö-partier i strid om Ringhals – Ebba Busch vägrar återstart

ENERGIPOLITIK. Tidöavtalet utlovar en utredning för att se över möjligheterna för att återstarta reaktorerna Ringhals 1 och 2. Men en intern promemoria som skrivits av SD:s topptjänsteman i styrgruppen för Vattenfall vittnar om att KD vägrar. SD kan släppa kravet på att återstarta den ena reaktorn – partiledningen uppmanas nu till att agera för att rädda den andra, rapporterar Dagens Industri, bakom betalvägg.

Regeringen och Sverigedemokraterna har kommit överens om att tillsätta en utredning som ska titta på möjligheterna för att återstarta de två reaktorerna, 1 och 2, på Ringhals.

Men interna stridigheter har nu uppstått mellan regeringen och Sverigedemokraterna, där näringsdepartementet, med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) vid rodret, vägrar starta utredningen.

Det trots att utredningen ska genomföras enligt Tidöavtalet, som samlar regeringens och Sverigedemokraternas överenskommelser om vad regeringen ska utföra under mandatperioden.

Striden framgår av en intern promemoria som författats av SD:s topptjänsteman i regeringens politiska styrgrupp för Vattenfall. Promemorian, som Di tagit del av, har skickats till SD:s partiledning.

”Sedan okt-nov har främst KD genom sitt näringsdepartement varit drivande att ge upp frågan och stryka Tidö-punkten”, står det att läsa i promemorian.

”Man försökte skarpt få igenom detta redan innan styrgruppen startade men även på dess första möte, båda gångerna stoppades detta av SD och till viss del även L”, skriver tjänstemannen vidare.

Enligt underlaget har även SD gett upp hoppet om att återstarta Ringhals 2, med hänvisning till de omfattande skador som uppges finnas i reaktorns bottenplatta.

”Eftersom det inte verkar finnas några förutsättningar för återstart är rekommendationen att det kravet släpps”, skriver tjänstemannen till partiledningen.

Men med Ringhals 1, som togs ur drift den 31 december 2020, är läget annorlunda, anser partiet.

Detta trots att ägarna till reaktorn, Vattenfall och Uniper, avrått från återstart. Det fysiska arbetet med rivningen är planerat att inledas nu till sommaren.

”Processen och utredningen har präglats av att helt enkelt leta hinder och problem”, skriver tjänstemannen till partiledningen.

”Vattenfall och Uniper som äger den avställda reaktorn har gett den allra mest negativa bilden av en återstart. De är tydliga med att de inte vill återstarta och att det kan försena andra projekt”, slår promemorian fast.

-Pettersson undrar varför man inte vill starta en utredning. Den gör väl ingen skada och sedan kommer beskedet om det går att inom rimlig tid till en vettig kostnad att återstarta en eller två av reaktorerna. Är Vattenfall emot så byt ut ledningen.

Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005 under en S-regering. Sedan 2014 har S + MP dessutom stängt två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen och inte behövt köra Karlshamnsverket på olja. Dessutom stoppade de rödgröna två planerade reaktorer, Ringhals 5 och 6, som hade varit klara idag om Vattenfall fått fortsätta sina planer…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

30 thoughts on “Tidö-partier i strid om Ringhals – Ebba Busch vägrar återstart

 1. Ebba Busch, verkar ha varit en ulv i fårakläder! Eller blivit MR. HYDE

  Man trodde inte att hon skulle ändra sig så tvärt, och gulla med vänstern!

  MYCKET TRÅKIGT!

  Kan ha varit miljöministern, som har infiltrerat henne på dåliga vägar!

 2. Vattenfall och staten tjänar absurt mycket pengar på att ingenting göra alltså att inte starta fler reaktorer, eller något som producerar el.
  Det höga elpriset hålls uppe och ger många sköna slantar till Vattenfall och staten.
  Oviljan att missa slantar att leka med är alldeles för uppenbar.
  Lite omtanke om medborgarna hade de gjort allt de kunnat för att pressa ner priserna, men förståelsen hos de överbetalda bestämmande att man förstör livet för många av oss medborgare är lika med noll, eller medveten nonchalans.
  Som pensionär måste jag nu för tiden pga låg pension, höga el och värmekostnader satta av det konsumentfientliga tyska elbolaget Eon, varje månad plocka pengar från mina besparingar, samt avstå från tandläkaren och minimera bilkörningen pga regeringens ovilja att ge oss riktig bensin utan skitinnehåll. Livskvaliteten har verkligen försämrats på ett år.
  Regeringen hade kunnat ändra på detta i en handvändning, genom att ta bort momsen och sänka elskatten, samt stoppat den icke miljövänliga reduktionsplikten.
  Men inget händer inom det närmaste och nu vill de stoppa en möjlighet till återstart av Ringhals 1.
  Vi ska alltså ha höga elräkningar som dränerar vår betalningsförmåga i många år till.
  Ut med Vattenfalls VD och släng även ut Svenska Kraftnäts GD.
  Båda är miljöaktivister tillsatta av mp. Passa även på att sparka Ringhals VD och kom till skott med att upphäva lagen om att man inte får återstarta nedlagd reaktor.

 3. Jag som trodde att det skulle bli så bra med ett superdepartement med Ebba efter Bolund. Tänk vad snabbt förhoppning kan vändas till ilska. Ebba är ju bara en kvinnlig kopia av Bolund. Båda är okunniga om skillnaden mellan energi och effekt och de skäms inte för att rasera det som en gång var bäst i Europa för pris och säker tillgång

 4. Man skulle kanske börja med att sparka den överbetalda Donnan i Vattenfalls styrelse, man får ibland intrycket av att Vattenfall är för vindkraft, men mot Kärnkraft?

  20
 5. Jimmy Åkesson, hallå!
  Fäll regeringen om de inte håller överenskommelsen till 100%.
  När du säger till Kristersson att hoppa, så ska han, ta mig fan, hoppa.
  Blir det inte mer verkstad, kan vi lika gärna låta vårthäxan, avsluta katastrofen hon påbörjat!
  Jimmy, öka trycket!

  32
 6. Ja det löser sig säkert det är en kostnadsfråga !
  Det intressanta är att denna så kallade wokbank som konkat var ju stor på ny teknik som få enligt miljömupparna är vindkraft? Och hur tror man det slutar ? Det är ju inte bara bitcon man leker med i miljö sekten?
  Frågan är vad det kommer att kosta ?
  Det är uppenbart att kineserna kommer att leda ekonomin snart

  13
  1
 7. KD,s Ebba står nu i samma klass som Magdalena och Löfven. Deras uppgift är att ställa till med en ekonomisk katastrof för Svenska folket.
  Ps. Denna Ebba kommer att se till att KD hamnar under 4 % vid nästa val.
  Ps. Ni politiker skall inte glömma att ni har er försörjning av SVENSKA FOLKETS SKATTEPENGAR.

  39
  • Det är långt, mycket långt till nästa riksdagsval. Det kommer att gå illa, mycket illa innan dess. Och vad ska vi rösta på när den dagen kommer. Är det säkert att den kommer.

   2
   3
  • Tyvärr är de redan ekonomiskt oberoende när ett sånt budskap gör någon verkan.

 8. Precis så, Kungen! Dessa småpartier är en styggelse för svensk politik! Mp, Liberalerna, C och KD har alldeles för stor makt. Dessa partier orsakar endast problem. Gränsen borde höjas till (?) 6% – kanske mer.

  46
 9. Ebba var kärnkraftsvän tills hon träffade Ursula von der Leyen. Sen bytte hon och blev vindkraftsvän. Undrar vilka order hon fick från EU?

  48
 10. Ja om Ebba inte får tummen ur arslet och gör något åt energiförsörjning! Då är det dags att bytta ut kärringen man kan inte ha trilskande idioter i riksdagen..
  Det är dags att dra ned på undehollet på vindkraftens en revision vore inte fel .. Sverige har inte råd med flera idioter .

  50
 11. Klart det går att återstarta Ringhals 1&2. Byggnaderna finns ju, elanslutningar finns, ställverk, transformatorer och kylvatten finns. Turbiner och generatorer likaså. Även om det behöver skaffas viss ny klassad utrustning är det inte olösbart. Det finns mycket kompetent underhållsfolk som med vettig planering kan, på betydligt kortare tid än att bygga helt nytt, få igång dessa verk. Det gäller ju nu att få snabb tillgång till elkraft. Om dessa reaktorer kommer i drift så kan det byggas nytt under tiden. Det som saknats är den politiska viljan att ändra lagarna som står i vägen för återstart.

  55
 12. Snälla Elsa Widding ; Sätt dig ner med Ebba och förklara för henne hur det ligger till med Elkraft och Eldistribution. Hur det hänger ihop med väderberoende resp. stabil produktion. Skillnaden mellan installerad och levererad effekt. Vikten av att hålla 50 Hz i nätet. Svängmassa m.m.
  Om Ebba och andra får stå oemotsagda tillräckligt länge så blir denna regering endast en kopia av den förra…Hemska tanke.

  68
  1
 13. Ebba har blivit Ebbaslebba och förlorat mitt förtroende. Har hon fått kontanter av sura Märta?

  43
  2
 14. Typiskt att en minister som är totalt okunnig ska få bestämma. Är ofta en ren merit att vara så okunnig som möjligt,

  59
  • Evert, och då blir det tjänstemännen med sina agendor som i praktiken bestämmer.

   21
 15. Hur länge kan ett 20% parti stå overksamt och se på när ett 4% parti bestämmer färdriktningen?

  64
  1
  • Nu är det dags för SD att sätta ner foten. Ställ ultimatum på regeringen. SD har inget att förlora på ett nyval. Som vanligt är det småpartierna som ställer till det. HÖJ SPÄRREN TILL 10 % NU

   43
   1
   • Alternativt gå in i en regering utan KD. SD är långt ifrån trovärdiga som läget är nu. Var finns Jimmie Åkesson? Är han upptagen med uteslutningsärenden?

    Vad KD prioriterar för närvarande kan man läsa om i blaskornas toppnyheter.

    11
    18
  • Det enda som kan hända är ett extraval med risk för sossestyre och mp-comeback. Vem vinner på det?

Kommentera