Drönaren var på väg mot ryska gränsen

UKRAINA. Ryskt jaktplan i krock med amerikansk drönare skrev bloggen igår, nu hävdar det Ryska försvarsdepartementet att den amerikanska drönaren befann sig nära Krimhalvön ”på väg mot Ryska federationens statsgräns”, rapporterar Reuters. Enligt uttalandet nekar Ryssland till att dess stridsflygplan krockat med den amerikanska drönaren eller alls varit i närkontakt med den, och motsäger därmed USA:s uppgifter.

Enligt uttalandet från det ryska försvarsdepartementet förlorade drönaren höjd efter ”en skarp manöver” och kraschade därefter i Svarta havet, medan det ryska planet uppges ha landat på sin hemmabas.

Moskva har flera gånger tidigare kritiserat USA:s flygningar nära Krimhalvön, som Ryssland annekterade från Ukraina år 2014.

Vi kommer att fortsätta flyga och operera i internationellt luftrum över internationella vatten, sa Vita Husets säkerhetstalesperson John Kirby.

Ukraina

-Pettersson säger att Ryssland har nog missuppfattat. Luftrummet utanför eller över Krim tillhör inte den Ryska Federationen utan Ukraina och det är långt till Ryska federationens gräns.

När Sovjetunionen upplöstes 1991 förklarades Ukraina som en självständig stat, efter att 90 % av befolkningen röstade för självständighet. Ledningen i Moskva accepterade att Krim blev en del av det nya Ukraina, trots att majoriteten av medborgarna i Krim var så kallade etniska ryssar. Efter det kalla kriget blev Krim således folkrättsligt en del av staten Ukraina. Ryssland har i flera senare avtal erkänt Ukrainas gränser inklusive Krim, Donetsk och Luhansk.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “Drönaren var på väg mot ryska gränsen

  1. I denna tråd sprids en lögn om att drönaren var på väg mot Ryssland. Fakta är att den var på väg mot Ukraina. Ett oomkullrunkeligt fakta är att Krim ligger i Ukraina sedan 1991. Vi läsare får vara uppmärksamma då det pågår desinformation på bloggen. Helt ogenerade lögner sprids av Putins desinformationspluton. Slava Ukraina 🇺🇦

    44
    32
  2. Vad jag vet har aldrig Ukrainarna fått folkomrösta om självständighet. Ett sådant hade blivit fiasko eftersom Ukraina hyser miljoner av minoritéter – Polacker, Litauer, Slovaker, Ungrare, Rumäner, Moldaver, Turkar, Tartarer, RYSSAR resp folk jag har glömt.
    Beslutet fattades av en en fd Sovjetelit utan att gräsrötterna tillfrågades. Och Krim har aldrig haft något med Ukraina att göra. Det är därför området alltid kallats ”Krim”. Krim har f ö i historisk tid alltid styrts av alla ANDRA än folk i vad som nu kallas Ukraina. Greker, Goter, Tartarer, Ruser (är inte Ukrainare, men var ”ur-ryssar”), Turkar, Ryssar.

    42
    61
    • Du kommer som vanligt med dagens dummaste kommentar!

      Ryssarna har inte heller fått rösta om självständighet! De flesta ryssar vill dessutom hellre bo i Europa, tex Putins och Lavrovs familjer…

      Du konstaterar att många olika folk/länder styrt Krim. Ja, och nu tillhör det Ukraina. Inget Ryssland har med att göra.

      46
      33
      • Skärp dig! Nu sänkte du dig under ditt personlägsta! Trodde inte det gick…

        14
        5
    • Sluta ljug tovaritsch. Att upprepa lögner om och om igen får dig bara att framstå som mer korkad än vad du är.

      29
      18
  3. Bidens spiondrönare var på väg och var väldigt nära den ryska gränsen när incidenten hände!
    Klart att ryssarna måste reagera!

    Låt oss anta att en rysk drönare upptäckts strax utanför New York och med kurs mot staden.
    Vad tror ni hade hänt?
    Biden hade skjutit ner den med en av sina berömda 12 millioners missiler innan han ens visste vad han sköt på!

    Bidens drönare på väg in mot den ryska gränsen var naturligtvis inget annat än en provokation och kanske även en ”förevändning” för honom att i full skala få anfalla Ryssland -och därrmed också utplåna hela världen!
    Bort med Biden, ta honom till Haag för bl.a. terrorbrott mot Nord Stream! Lås in fanskapet!
    Han är en ytterst farlig man!

    64
    96
    • Var på väg mot, räcker inte! Hoppas USA skjuter ner allt ryskt som är på väg mot USA.

      49
      28
    • Du blandar ihop äpplen och päron. Drönaren var på internationellt område på väg mot Ukraina (Krim).

      42
      29
      • Drönaren befann sig inom det internationellt tillkännagivna skyddsområdet runt den ryska flottbasen. Då får amerikanarna skylla sig själva.

        12
        27
      • Håkan, nu ljuger du igen. Det finns inga internationellt erkända skyddsområde för Ryssland runt den olagligt ockuperade Krimhalvön.

        Ryssland hade hyreskontrakt på Sevastopol till år 2042 men inte ens det avtalet dög.

        11
        6
      • Källa på vilka internationella organisationer eller länder som tillkännagivit/godkänt det?

        11
        4
  4. Tjeckien får väl skjuta ner några ryska flygfartyg som rör sig över eller i närheten av deras annekterade område vid Östersjön.

    36
    12
  5. Gissar att Ryssland nu vill provocera USA att göra något. Nu då Ryssland snart rensats ut från Ukraina ville de säkert ha USA att skylla på istället för att bli förnedrad av att Ukraina rensade bort dem.

    35
    16
  6. Snart kommer det väl fakta från fascistsvansen som dillar om att Krim är ryskt.

    34
    20
    • Krusse flyttade Krim till Ukraina. Som kompensation så fick Ryssland ett område kring Belgorod från Ukraina. Konstigt att de inte säger att området kring Belgorod ska återgå till Ukraina.

      26
      6
    • Oj
      Krim har varit ryskt i flera hundra år.
      Att Krusse på fyllan flyttade över Krim från den Ryska delrepubliken till den Ukrainska delrepubliken inom Sovjetunionen saknar helt betydelse. Krusse var visserligen inte född i Ukraina, men han hade bott där under långa perioder och även varit partichef för det kommunistiska partiet där. Ukraina var alltså en viktig del av Krusses maktbas, och överflyttningen av Krim skall betraktas som en muta.

      18
      36
      • Håkan, Krim har tillhört Osmanska riket betydligt längre än vad det tillhört Ryssland.

        1991 var Krusse borta sedan länge och Putin har erkänt Ukrainas gränser.

        30
        11
  7. Eftersom drönaren i fråga är utrustad med minst en kamera uppkopplad över satellitlänk borde det finnas videobevis om händelsen. Ännu har jag inte sett varken bilder eller video.

    21
    1
    • Ja just det att drönare är koppladtill satelit!!!
      Vi får hoppas att kineserna inte får för sig att hämnas för den väder ballong jänkar sköt ned

      8
      1
    • Argus, det är sällan sådana bilder visas offentligt, men jag är rätt säker på att den ryska ambasadören fick se bilder på när det ryska planet fördärvade propellern på drönaren.

      13
      6

Kommentera