Orsakar fattigdom brott?

BROTTSLIGHET & ISLAM. Orsakar fattigdom brott? Under decennier har Sveriges skenande våldsbrottslighet skyllts på “socioekonomiska faktorer” – och att mer omfördelningspolitik därför är nödvändig. Stämmer verkligen detta?

Våldet fortsätter att skena i Sverige, och ingen verkar kunna stoppa det. Somliga ropar på fler fritidsgårdar, andra varnar för strukturell rasism – och vissa menar att det är utanförskapet som göder våldet i Sverige. Varför framhålls alltid dessa socioekonomiska faktorer som förklaring av Sveriges samhällsproblem? Vad säger brottsförebyggande rådets nya rapport om just dessa faktorer? Och vad händer med ett samhälle som låser sig vid ideologi – på bekostnad av empiri?

Dessa frågor tar Henrik Jönsson upp i veckans video om “SOCIOEKONOMINS SLUT”.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

39 thoughts on “Orsakar fattigdom brott?

 1. Intressant att upptäcka ”tumme ner”, på denna tråden. Kan bara få det till att även de obildbara ”dumsossarna”, tydligen kan läsa. Om de har någon läsförståelse, låter jag vara osagt.

 2. ”Skyll inte kriminaliteten på fattigdom!”, skriver Bitte Assarmo i en insiktsfull krönika.
  Hon menar att människor och organisationer, ofta på vänsterkanten men även liberala, begriper inte vad fattigdom egentligen innebär, när de jämställer Sverige idag med FattigSverige för 100-150 år sedan och den tidens arbetare, statare, torpare och backstugusittare, som verkligen var fattiga och utsatta. När det idag även i Rinkeby och i Rosengård, tillhandahålls bostäder utrustade med moderna kök och alla bekvämligheter, skolor och fritidsgårdar.
  Bitte Assarmo, citat: ”Hur fattig är egentligen en människa som har tak över huvudet i en modernt utrustad lägenhet, tillgång till gratis skolgång, fritidsgårdar och möjlighet att vidareutbilda sig efter eget tycke och smak? De som hävdar att sociala och ekonomiska orättvisor är den största orsaken till kriminalitet behöver en rejäl historielektion om vad fattigdom egentligen innebär. De kan börja med att läsa in sig på svensk arbetarhistoria.”
  https://detgodasamhallet.com/2019/11/09/bitte-assarmo-skyll-inte-kriminaliteten-pa-fattigdom/

  21
 3. Det är nog inte helt fel att (S) ligger bakom den ökande kriminaliteten i Sverige. (S) har vurmat för de socio kulturellt efterblivna migranterna och skitit i vad vanligt folk sett och protesterat mot. Den som inte följt direktiven från (S) ledningen har straffats.

  Från dagens Ledarsidorna.se.

  —-

  Exemplen på vad som kan bli nästa steg när Socialdemokraterna lägger an sin coachande sida är flera.

  Carina Hägg hade under flera mandatperioder varnats för sitt försvar av kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld. Inte sällan granskade och kritiserade hon även den radikala islamism hon såg som en delfaktor. Hon utnyttjade sin ställning som folkvald så pass självständigt, inte sällan i konflikt med dåvarande partisekreteraren Carin Jämtin, att hon trots en fastställd riksdagslista kom att petas. Distriktet kallade, med Jämtins goda minne eller tysta medgivande, till en extrakongress där Hägg till slut ströks helt.

  Den förnedrande behandling som hon utsattes för av partiet beskrivs av Helene Bergman på ”Kärringbloggen”. En behandling som känns igen i hur partiet även behandlade Nalin Baksi (tidigare Pekgul) samt inte minst Ann-Sofie Hermansson, tidigare kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

  Hermansson förlorade sitt uppdrag efter initiativ av distriktsordföranden för Göteborgs partidistrikt Anna Johansson. Det var i samband med att Hermansson tagit de opolitiska kommunala tjänstemännen i försvar för att de vägrat visning av filmen ”Burka Songs 2.0” i Göteborgs Stads lokaler.

  Hermansson blev sedan stämd för grovt förtal, av Muslimska Mänskliga Rättighetskomitténs två företrädare Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil. Såväl tings- som hovrätt kom senare att underkänna Abdullahi och Doubakils talan men Hermanssons politiska karriär var ändå slut.

  I Pekguls fall blev jag själv vittne till vilka personer, och kluster, som tog initiativ till en avsättning av Nalin Pekgul som ordförande för S-kvinnor 2009. Pekgul förlorade i samband med detta senare även sin riksdagsplats.

  ————-

  Så är det inom (S). MAKTEN FRAMFÖR ALLT! Kriminella migranter och religiösa idioter har alltid företräde då de förväntas rösta “rätt”.

  36
  1
  • Tur för Sossarna att dom har Media som kan blåsa upp deras siffror till höjder där dom
   absolut inte hör hemma i verkligheten!

   30
   1
 4. SANNINGEN ÄR FARLIG!

  Vi vanliga svenskar vet vart kriminaliteten kommer ifrån!

  Det visste också Mats Löfving medans hans inkompetente chef Anders Thornberg inte hade en aning.

  SÅ, VARFÖR GÖR REGERINGEN INGET? Vad säger (SD)?

  Det är bara utvisning som skrämmer! Helst genom att hela familjen utvisas.

  37
  1
  • Ta bort bidragen från dem, då har de ingen anledning att komma hit från första början.

   24
   1
 5. Det är svårt och overkligt och tragiskt att se kloka och analyserande personer stundom synes vara oförmögna att dra en verklighetsförankrad slutsats (korrelation/samband och kausalitet/orsak) av den kunskap/information som de besitter (sedan många många många år):

  Herr Jönsson m.fl. (t.ex. Sverigedemokrater) känner till att “[a]ktivister och ideologer inom media och politik under många många många år” (aktuell video 06:10) har ansett, och fortfarande anser att…

  – “Den grundläggande skillnaden här är MÄNNISKOSYNEN.”
  – “Ni [SD] är programmatiskt emot att människor med en annan härkomst över huvud taget ska befinna sig i Sverige”
  – “… ALLA PROBLEM SOM ÖVER HUVUD TAGET KAN FINNAS I ETT SAMHÄLLE SKYLLER NI PÅ ETT ELLER ANNAT SÄTT PÅ INVANDRARNA.”
  (— 2021-09-23 Riksdagen, fd. justitieminister Johansson, S)

  … därför att Sverigedemokraterna bedöms vara…

  – “Sverigedemokraterna är ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner.”
  (— 2014-12-06 Dagens Nyheter Debatt, fd. statsminister Löfven, S)

  – “Jimmie Åkesson (SD) kallar invandrare för ‘kulturell belastning’. Ränderna går aldrig ur. SD är och förblir ett TVÄTTÄKTA RASISTISKT PARTI.”
  (— 2021-02-19 Twitter, fd. justitieminister Johansson, S)

  (Åkesson (SD) Twitter 2021-02-18: “Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, KULTURELL [t.ex. värderingar/synsätt (Mina versaler)] eller ekonomisk belastning och ett moratorium för mottagande av kvotflyktingar.”)

  … och att dessa åsikter och personer ska…

  (till exempel)
  — RASISM OCH FRÄMLINGSFIENTLIGHET SKALL KRIMINALISERAS OCH JAGAS. Det går inte att i en demokrati hitta några ursäkter, till exempel att det är fel på invandrar- och flyktingpolitiken.”
  (— 1997-05-21 Riksdagen, invandringsminister Pierre Schori, S)

  … vilket herr Jönsson förstår har lett till en “bannlysningskultur”…

  (05:10) – “Det går att säga vad man vill, men det sociala priset man betalar för för stora avvikelser är avskräckande högt, med risk att förlora både försörjning, heder och vänner som konsekvens.”
  (— 2020-06-27 Henrik Jönsson “YTTRANDEFRIHET & KONSENSUSKULTUR: Vad är Cancel Culture och dekonstruktivism?”)

  … vilket är en kunskap som han inte tar hänsyn till/är oförmögen att se när han drar slutsatsen att…

  (06:10) – “[d]en primära anledning till att förfallet kunnat gå så långt som det har gjort, är att aktivister och ideologer inom media och politik under många många många år konsekvet har ansträngt sig för att SPELA NER ALLA PROBLEM.
  (— 2023-03-11 Henrik Jönsson “Orsakar fattigdomen brott?”)

  … trots att det finns både vetenskapliga och anekdotiska belägg för att den primära anledning i realiteten är:

  2016-01-27 Expressen Debatt
  “SD kunde vara störst – om kvinnorna vågat”
  forskare, Göteborg universitet:
  – “Hade kvinnorna vågat åsiktsrösta i lika hög grad som männen, utan att ta hänsyn till vad andra tycker, HADE SD ENLIGT GÄNGSE VÄLJARMODELLER MED RÅGE VARIT SVERIGE STÖRSTA PARTI.”
  – “Det visar sig nämligen att män och kvinnor inte alls skiljer sig särskilt mycket åt när det gäller inställning till invandring eller politiskt förtroende. Tvärtom visar undersökningar att kvinnor sympatiserar med invandringskritiska partiers budskap i samma utsträckning som män.”

  (All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Den svenska folkstyrelsen bygger på FRI ÅSIKTSBILDNING och på allmän och lika rösträtt.” — 1974 Grundlag: Regeringsformen, RF, 1 kap. 1§)

  2022-06-16 Uppsala universitet
  “Politisk intolerans begränsar debatten i Sverige”
  – “FOLK ÄR HELT ENKELT RÄDDA för att prata med okända om sina åsikter. Det kan vara svåra frågor, som immigration, integration, skolan och sjukvården.”
  “PEKAS UT SOM RASISTER”
  – “I debatten om immigration och integration har till exempel olika debattörer pekats ut som rasister, eller fått kommentaren: ‘Nu klev du över gränsen, nu är du på SD-sidan’. Sker det här alltför ofta så stannar debatten, menar Sten Widmalm.”
  – “Då vill inte folk prata öppet om svåra politiska frågor längre.”

  2018-08-15 DagensArena.se (“radikal, progressiv idégrund”)
  “Normalisering och rädsla ökar kvinnors stöd för SD”
  Anna-Lena Lodenius:
  – “Om kvinnor röstade på SD i samma utsträckning som männen skulle SD KUNNA BLI SVERIGES STÖRSTA PARTI.”
  – “Hittills har kvinnor valt SD betydligt mer sällan än män, av uppenbara skäl.”
  – “… KVINNOR [ÄR] KÄNSLIGARE FÖR VAD OMGIVNINGEN TYCKER OCH RÄDDARE FÖR ATT VÄCKA OGILLANDE.”
  – “Även om kvinnor har delat SD:s åsikter har de inte alltid velat gå ut med att de gillar ett parti med rötter i nazistiska miljöer som ofta STÄMPLAS SOM RASISTISKT.”

  *
  Jag skulle sumera herr Jönssons (och SD:s) kognitiva/analytiska förmåga i detta ämne/video på följande sätt: 2+2=5, varför han inte lyckades med sin föresats “Förklaringen som tog Sverige från bäst till sämst”,…

  … och de röstberättigade folkets kapitulation för rädslan för rasiststämpeln: Som de röstar får de och alla andra (inkl. deras barn) leva, de som överlever,…

  … vilkas rädsla det politiska och kulturella etablissemanget anser vara patetisk:

  “det är ju patetiskt”, “ömhudade debattörer” som “inte tål motargument”, enligt nuvarande SVT-chefen Jan Helin (dåvarande chefredaktör och VD på Aftonbladet) i debatt 2014 med bl.a. Gunnar Sandelin (fd. SVT-journalist, debattör, socionom) som vittnade om att journalistkollegor (bl.a. på SVT och de stora tidningarna) “… vågar inte säga vad dom tycker om invandringen på jobbet för då är det kört” [“rasist-nischas”]…

  … vilket inte fick med-debattörerna SVT-vd:n Eva Hamilton och SR-vd:n Cilla Benkö att reagera. Varför? (Om vi har tur, kommer herr Jönsson att ge oss svaret i en framtida video.)

  YouTube-videor:
  1. “Debatt SVT 2014-03-06 | Får man säga vad man vill i Sverige eller har vi en smal åsiktskorridor?”
  2. “Svensk debatt om invandringen”

  21
  4
   • Till “Fr Elsa”
    Jag trodde att min text klargjorde (med exempel/belägg) att den avgörande anledningen till att Sverige ser ut som det gör i dag är, svenskars rädsla för rasiststämpeln, vilket varken herr Jönsson eller Sverigedemokraterna ännu har uppmärksammat.

    I övrigt, förstår jag inte varför du (och även “Lisa.”) valde att uttrycka dig så oartigt gentemot en främmande människa i offentlig debatt, eftersom det varken bidrar till god samtalston eller sak-diskussion.

  • Till “Pettersson” (10:34)
   Tack för återkoppling.
   Jo, jag är medveten om det (det digitala mediet underlättar/inspirerar inte långläsning), men det ger mig utlopp för/bearbeta all galenskap (det finns inget hopp kvar, annat än nån sorts segregering), och är tacksam så länge du tillåter det.

   Mina kommentarer (som visar på perspektiv som ingen annan tycks se eller berörs av) drunknar ändå efter några timmar i den enorma flod av digitala kommentarer, här och annorstädes, varför irriterade/ointresserade läsare glömmer bort det senast i morgon.

   • (tillägg till 12:48)

    Jag vill passa på att tacka de läsare som uppskattar mina långa kommentarer, även om kritik välkomnas.

 6. Det bevisar bara att Zarneski suttit och blåljugit folket upp i ansiktet hela tiden, lägg
  ner denna onödiga förvaringsplats.

  35
  3
 7. Skitsnack från början till slut som odlas av denne överbetalda byråkrat, men han är
  inte ensam, kommunister,Från Miljöpartister, socialdemokrater hör denna klagosång
  vid varjer tillfälle istället för att säga som det är, att det är deras politik som gjort detta.
  massinvandring utan krav på beteende, inga straff gör dessa individer till kräk, som
  tror att det är bara att ta från andra, när så straff efter gärning uteblir, så tror dom att
  det är fully lagligt att göra så..

  Hur förklarar man då att invandrare som precis passerat gränsen är ute och begår brott?
  Har dom blivit fattiga på vägen hit?

  Om brotten skulle bestå av fattigdom så skulle för satan stora delar av 1900 tals
  generationen vara ute och begå brott, var det så??? Nej det har drssa övergödda
  byråkrater och politiker inget svar på, många var fattiga, men när barnen växte upp
  hjälpte dom sina föräldrar,och förblev hederliga, det är dom som idag lönas med
  Europas sämsta pensioner!

  41
  1
 8. Växte upp på 50-60-talet i en avsevärt fattigare, men bättre värld. Brottsligheten var låg. Inga sprängdåd, bilbränningar och oerhört glest mellan mord och våldtäkter. Ingen ”skurk” skulle ens drömma om att ge sig på äldre. Ibland kunde man läsa i tidningen om något inbrott, det var i stort sett allt. När väl en brottslings identitet blev känd, var det mycket sällan någon figur från de fattiga delen av samhället, oftast någon bortklemad välbeställd unge.
  Moral och kultur, är de ”lagar”, som styr brottsligheten.
  ”Professor” Jerzy Snickesnacky bär stänga kakhålet och inte mer i fortsättningen avslöja sin naiva, okunniga syn på verkligheten.
  Åt dumvänstern är det inget att göra!
  En socialdemokrat kan inte rehabiliteras till en normalt tänkande människa!

  45
  4
 9. Var det vanligt med skjutningar och sprängattentat bland barn som växte upp i statarfamiljer? Var det vanligt med gängvåldtäkter, förnedringsrån mm? I årtionden har ”Bagdad Bob” hållit på med sina lögner. Kan han inte hålla truten nu, när han är pensionär. Han kanske skulle lägga ner sin lediga tid på att lära sig tala svenska.

  51
  4
  • Vi får nu se om alla pensionärer blir brottslingar då tjänstepensionsföretaget Alecta med starka band till Wallenberg hade gjort en felbedömning när dom satsade pengar i en amerikansk globalistbank.
   Ap fonderna hade visst satsat lite grann också. Officiellt ca 6miljarder men fan trott. Inga stora rubriker i msm.

   41
   2
 10. Vi är ett välordnat land och vi som föds här växer upp med alla regler som behövs följas för att upprätthålla det välordnade. Länder med mindre välordnade samhällen saknar en massa regler vi ser som självklara. Regler är som bekant lite knepiga att lära sig och om du ska lära dig en bibel med regler blir det jobbigt om du tidigare klarat dig utan dem.
  Skilnaden i underförstådda regler mellan det gamla och det nya landet avgör hur anpassningsbar en människa är. Få orkar förändra sig, vi är vanedjur och att lära sig ett fungerande lands regler blir väldigt svårt. Vilket leder till självsegregation där de gamla bekanta reglerna lever kvar.

  Det sociala arvet är väldigt starkt och barnen gör som föräldrarna gör, genvägarna i regelverket fortsätter i avkomman. Om inte samhällets medborgare går in och starkt biter av när de gör fel. (enl lärare vill invandrare att skolan ska göra allt, skolan är i kaos, resultaten sjunker, kraven minskar och att kunna sitt modersmål blir superbra extrakompetens)
  Det uppstår problem när samhällen med våldet som norm möter det välordnade förtroendesamhället. Förtroendesamhället förstår inte varför vissa använder våld för att få det de vill ha. Vi blir tagna på sängen av insläppta våldsverkare, makthavarna har ju lovat att det inte ska bli problem. Våldets utövare har också ett mer sadistiskt sinnelag och blir glada när de ser att våldet ger dem makt och ägodelar, så går våldsspiralen igång.

  Makthavarna i Sverige har sett till att skapa undantag för de nya, de nya får veta att de inte behöver förändra sig för vi vill bli mångkulturella, vi hjälper er med allt ni behöver.
  Alla ord som ska lugna de svenska är lögner som ska skjuta det oundvikliga avslöjandet om invandringens destruktiva syfte framåt, dvs att invandringen är till för att förstöra det svenska. Även när det är löjligt uppenbart så försöker politiker och media hitta på att det inte är några problem med de nya utan det är svensken som är problemet. Jämför med bilförsäljaren som säger att bilen är toppenbra men att orsaken till att den gick sönder ligger hos föraren…

  Det här har etnologer och folklivsforskare vetat hela tiden, media och politiker har också låtit sig uppdateras med etnologernas kunskaper. Den mycket väl orkestrerade mörkläggningen om invandringens destruktiva process för Sverige är en del i att utrota det ljushyade nordiska folkslaget. Politiker och media kommer krypa till föga precis så mycket som behövs för att lura svensken tro “nu blir det ändring, nu har ljuset gått upp för makthavarna”. Målet är 10% ljushyade nordbor och 90% färgade som egentligen hör hemma någon helt annanstans. Allt ska bli ett globalt genomsnitt.

  53
  3
   • Den där Sanslöski Snickesnacki har i varje fall blivit äckligt rik på sitt förvillande. Innehar lyxvilla och lever lyxliv.

    17
    1
 11. Den största delen av det kriminella försörjningsklientelet är rödgrön import som tvångsskatteslaven föder. Finansiering: Hög skatt, låga pensioner. Rösta rätt!!!

  52
  3
  • Jasså?

   Och hur många kriminella finns det bland socioekonomiskt utsatta etniska svenskar?

   Just det!

   Det ligger främst i kulturen, och att det främst är de som redan är kriminella och skjutglada som kommer hit! Hur dum får man vara, man har ju tagit hit människor från krig med vapen i hand. Det är det enda de kan, och är duktiga på. Skulle de inte fortsätta kriget i våra förorter då?! Särskilt som deras kultur säger det är rätt! Och särskilt som de kan leva på bidrag, resten av sitt liv i vårt land, utan att behöva göra något för det. Klart de fortsätter kriget i vårt land då! För att skaffa sig lite lyx! Och eventuellt sitta av 1 eller 2 år i en fängelsestraff med all bekvämlighet, för att sedan fortsätta sitt kriminella krigliv!

   Socioekonomiska faktorer? Ha ha ha!

   46
   2
   • Dessutom, ser vi ju att socialdemokrati orsakar brott, hur högt eller lågt den än finns! Tänk bara på alla myglande toppsossar och Botkyrka t ex!

    Socialdemokrati är väl som islamism ungefär! Det är väl därför de tycks komma så bra överens! Särskilt över kriminella nätverksgränser!

    41
    3
 12. -Jobbar man, kan man klara sig från den allra värsta fattigdomen.
  -Jobbar man inte, klarar man sig ändå hyfsat på de bidrag som ramlar in.
  -Begår man brott trillar det in pengar så länge man undgår upptäckt. Skattefritt. Samtidigt som bidragen regelbundet spär på kassan.
  -Åker man fast så har man mat och husrum och all inclusive under tiden verksamheten ligger nere. Kan man sen dupera rättvisan genom att hävda sin oskuld, så kommer det in feta pengar från JK.

  Slutsats : Finns ingen fattigdom att hänvisa till, för Svenne Banan finansierar sömngångaraktigt den ljusskygga verksamheten. Den enda som bara blir allt fattigare är den naive Svenne…

  56
  2
 13. Dom som utövar mest våld har en hyfsad timpenning. Det tar dom kanske en timme att gå till socialen och få 10 000kr. Dom är dessutom helt outbildade och okunniga i det mesta. Bra timpenning.

  58
  4
  • Kräken behöver inte ens gå till socialen pengarna sätts med automatik in på deras bank konto som många har flera av ink 5 -10 olika identiteter, därav vill staten inte göra någon folkräkning !!!

   24
   2
 14. Om hela befolkningen var välbetald och inte behövde jobba för det (som i Saudi) hade drivkrafterna bakom kriminalitet säkert minskat. Men att dra slutsatsen att folk är kriminella på grund av väldens högsta socialbidrag är bara korkat.

  45
  7
 15. Mina mor och farföräldrar var både fattiga och trångbodda, men inte fan brände dom grannens bil, eller gruppvåldtog deras döttrar! Istället uppfostrade dom mina föräldrar till att bli hårt arbetande hederliga medborgare, som inte haft så mycket som en p-bot.

  87
  4
 16. Vi var tre syskon som växte upp med en ensamstående mamma som hade flera olika jobb för att försörja oss! Detta var på 50 talet. Ingen blev kriminell.

  94
  3
 17. Rent logiskt måste vi ju förstå att det finns många här i Sverige som vill ha droger och som därför accepterar “lite oreda” i leverantörsledet. Det är ju därför inte så förvånande med alla dessa “förklaringar”.

  54
  5
 18. Tänk vad gängskjutningar vi hade på medeltiden med den fattigdomen, eller på 60-talet då det i min skola fanns rätt många familjer med dålig ekonomi, helt övervägande delen av dessa blev väldigt duktiga och bra människor, de relativt få som misslyckades blev alkoholister. Ett förslag till alla kriminologer, forskare och politiker som fortfarande tro på ”socioekonomiska faktorer” bör istället titta lite bättre på den gigantiska okontrollerade massinvandringen de senaste 30-40 åren.

  85
  4
 19. Fantastiskt, BRÅ kom fram till samma slutsats som jag kom fram till för 15 år sedan. Att kultur och inte ekonomisk fördelningspolitik är avgörande för om en person blir kriminell eller inte.

  84
  5

Kommentera