Natoproposition klar – beslut redan i mars

NATO. Regeringens förslag till Natolag är klart, rapporterar flera medier. Bland annat handlar förslaget om att regering ska ha möjlighet att begära militär hjälp av försvarsalliansen. I lagförslaget finns även en skrivelse som stoppar Nato från att placera ut kärnvapen i Sverige.

Förhoppningen är att riksdagen ska fatta beslut i frågan under mars. Utrikesminister Tobias Billström (M) säger att förslaget möjliggör den största svenska säkerhetspolitiska förändringen på 200 år.

Det är en historisk händelse och ett viktigt steg mot svenskt Natomedlemskap, säger han till TT.

Det är riksdagen som sätter upp tidsplanen, men regeringen hoppas på att debatt och beslut ska ske redan i slutet av mars. Enligt regeringen finns synnerliga skäl för att använda sig av en förkortad motionstid.

Det säkerhetsläge Sverige befinner sig i motiverar att så fort som möjligt få lagstiftningen igenom riksdagen, säger Billström.

Finlands riksdag har redan tagit sitt Natobeslut. Det väntar nu på underskrift av den finländska presidenten.

När riksdagen har beslutat om propositionen kommer Sverige att kunna bli Natomedlem så fort medlemskapet godkänts av samtliga 30 Natoländer.

Vi kommer att stå redo tillsammans med Finland, säger Billström.

Ännu saknas dock ett godkännande i de ungerska och det turkiska parlamenten.

När det har skett kommer Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att bjuda in Sverige och Finland att ansluta sig till Natos fördrag. De två länderna blir medlemmar i försvarsalliansen så fort de deponerat sina beslutade anslutningshandlingar hos USA:s regering i Washington.

Från och med då omfattas Sverige och Finland av Natos försvarsgarantier. Regeringen har hopp om att allt ska kunna vara klart till Natotoppmötet i Vilnius 11–12 juli.

Regeringens proposition innehåller två lagändringar. Den ena berör lagen om operativt militärt stöd.

I dag har regeringen möjlighet att begära militärt stöd från andra stater som är medlemmar i EU eller i Nato. Lagändringen innebär att militärt stöd även kommer att kunna begäras från organisationen Nato för att möta ett väpnat angrepp mot Sverige eller för att hindra kränkningar av svenskt territorium.

Däremot måste riksdagen även i framtiden ge sitt medgivande när det gäller att skicka svenska väpnade styrkor för att undsätta ett annat Natoland vid ett väpnat angrepp.

I ett sådant läge skulle Sverige sannolikt bli part i en väpnad konflikt och hamna i krig. Enligt regeringsformen får en svensk krigsförklaring inte ges utan riksdagens medgivande, utom vid ett väpnat angrepp på Sverige.

Putin ville ha ett mindre Nato men får ett större och starkare.

-Pettersson misstänker att några kommer att protestera och påstå att processen är odemokratisk och vilja ha en folkomröstning, men vad jag vet har vi aldrig folkomröstat om säkerhetspolitik eller om att Sverige ska vara neutralt eller alliansfritt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Natoproposition klar – beslut redan i mars

 1. Om Sverige går med i NATO så kommer det beslutet att bli detta århundrades största och dyraste politiska misstag. Umbärandena samt återuppbyggandet av landet efter det kommande kriget kommer att bli slitsamt för det svenska folket. De som överlever får se.

 2. Det ska vara folkomröstning om Nato.
  Sen har vi ingen riktig statsminister.
  En skitstövel som lyssnar på c.b.och f.r.

 3. Gång på gång så beslutar våra Regeringar i statliga frågor som borde föranleda “bindande folkomröstningar”. Det så det fungerar i diktaturer.

  Kan det vara därför som M, S, V, L, C, MP är livrädda för de demokratiska Ungern, Polen eftersom där tillfrågas gräsrötterna ofta i sakfrågor. I varje fall i Ungern har ett slags omröstning skett avseende Sveriges anslutning till NATO.

  Själv anser jag att snarast möjligt måste en folkomröstning utföras för att utträda ur NATO igen.

 4. Ibland tror jag inte Håkan och Gammel är svenskar, jag vet inte men de skriver så konstigt och hela tiden. Alternativt är de gamla 1968 kommunister.Alltså jag gissar.

  22
  20
  • Öskute guschelov
   Jag började i Konservativ Skolungdom och har aldrig röstat till vänster om Högerpartiet och Moderata samlingspartiet.
   På kårhuset 1968 tillhörde jag de som häcklade kommunist- och socialistslöddret.

 5. USA ligger bakom allt våld och elände i Ukraina. Läs och kommentera ni som har förståndet i behåll. Själv förstår jag inte hur gammelkommunisten orkar med sig själv och alla lögner. Sååå USA har illegalt ockuperat Ukraina? Är det din förvrängda världsbild, din stackars sate.

  22
  16
 6. Kärnvapen döps om till fredsbevarande balans, så är det klart.
  De som litar på politiker är idioter eller parasiter. Vi andra har inget val.

  19
  10
 7. Äntligen, nu blir vi en del av ett större försvarskollektiv. Det är tyvärr viktigt då vi bor så nära terrorister som Putin. Som ett rysstroll skrev, Nato kan inte ens försvara Ukraina, är ren och skär fascistpropaganda. Ukraina är upplysningsvis inte med i Nato.

  21
  15
 8. “-Pettersson misstänker att några kommer att protestera och påstå att processen är odemokratisk och vilja ha en folkomröstning, men vad jag vet har vi aldrig folkomröstat om säkerhetspolitik eller om att Sverige ska vara neutralt eller alliansfritt” .

  Pettersson tycker samma sak om det mångkulturella samhället som politikerna tog beslutet om……….. “utan att folket fick säga sitt”?
  Eller att 150 miljarder från Svenska skattebetalare skänktes bort till den i EU skapade Covid fonden utan att folket fick säga sitt?
  Sen är ju bara Barcelona avtalet, samarbetet med Muslimska Brödraskapet mm grädden på moset.
  Att sen terrorist organisation Nato ska styra över våran säkerhet är ett kollektivt självmord.
  De kan ju inte ens försvara Ukraina och det kan väl inte ha undgått någon vid det här laget. .
  Den demokratin du skriver om återfinns enbart i diktaturer.
  Jag vill ha fred och det ser mörkt ut så länge som korrupta politiker får makten i Sverige
  (WEF, BILDERBERGA, TRIATIALA KOMMISSIONEN)

  24
  29
  • Mena du det Ukraina som Ryssarna skulle ta över på 3-4 dagar, så ligger saken till
   som så att Nato från början sda att man skulle hjälpa Ukraina med vapen men inte trupp,
   det löftet har dom hålt, men ryssen håller på att försöka ta över trots att det gått ett år
   utan att lyckas?

   19
   12
   • På tal om att ta över.
    USA ligger bakom allt våld och elände som skett i Ukraina sen 2014.
    Och då bortser jag från operation Aerodynamic på 50-talet och Orange Revolution 2004-2005.
    Nu när USA har skapat konflikten i Ukraina……. så är tydligen lösningen NATO.
    Dum Svensken svälger lögnen med hull och hår.

    https://youtu.be/c6lYUT2Ms_Y

    22
    32
   • Pettersson från 2020.
    Med handen på hjärtat….. tycker du att din syn på Barcelona avtalet stämmer med den verklighet vi lever i?

    “Barcelonadeklarationen bygger på tre huvudområden:

    1. Politiskt samarbete med fokus på fred och säkerhet.
    2. Ekonomiskt och finansiellt partnerskap med syfte att uppnå ett ökat välstånd.
    3. Partnerskap i sociala, kulturella och humanitära frågor med syfte att öka förståelsen mellan olika kulturer.

    I stora drag kan man säga att syftet med deklarationen och den efterföljande processen var att stärka det politiska, ekonomiska och sociala samarbetet mellan de deltagande staterna för att på så sätt uppnå fred, stabilitet och säkerhet”.

    12
    26
   • Barcelona-avtalet är högst verkligt. Det slöts mellan Islam, företrädda av Saudi-Arabien (underförstått Muslimska Brödraskapet), och Europas Socialdemokrater (vänsterrörelser). Något år efter, så slöt Zozzarna ett följd-avtal med Islam i Sverige, men i praktiken med Muslimska Brödraskapet som de utsåg till företrädare för islam i Sverige. Alla muslimer i Sverige är knappast överens med MB. Där handlar det om att islam garanteras tillträde i svenska demokratiska församlingar (alltså kvoteringar), finansieringar med skattemedel, särbehandlingar av muslimer och liknande.

    Senare blev EU-kansliet avtalspartner i stället för Zozzarna och det nya avtalet slöts i Marakkesh (Global Impact).

Kommentera