Pro-ukrainsk grupp kan ligga bakom sabotaget mot Nord Stream

SABOTAGE. Amerikanska underrättelseuppgifter gör gällande att en pro-ukrainsk grupp kan ha legat bakom sabotaget av Nord Streams ledningar i Östersjön, skriver New York Times. Enligt uppgifterna ska det dock inte finnas några bevis för att president Volodymyr Zelenskyj eller hans närmaste medarbetare ska ha känt till aktionen, eller att den skett på regeringens uppdrag.

Nordstream gasläcka Foto: Danska Försvaret

Enligt uppgifterna är mycket kring den misstänkta gruppen fortsatt oklart, exempelvis vilka som ingår eller vem som skulle ha betalat för operationen. Enligt New York Times är amerikanska tjänstemän som informerats om uppgifterna kluvna till hur stor tilltro man kan sätta till uppgifterna.

-Pettersson säger att uppgifterna kan inte stämma av två skäl, enligt Putins propagandapluton på bloggen är det:

 1. USA som sprängd Nord Stream 1 och 2
 2. Inget som skrivs i västmedia är sant

Den 26 september 2022 inträffade en serie detonationer och efterföljande undervattensgasläckor på naturgasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2 . Båda rörledningarna byggdes för att transportera naturgas från Ryssland till Tyskland genom Östersjön och är majoritetsägda av det ryska statsägda gasbolaget Gazprom. Ingen av ledningarna levererade gas vid sabotaget. Gärningsmännens identitet och motiven bakom sabotaget är fortfarande omdiskuterade.

USA har kallat sprängningen ”sabotage” och Ryssland har krävt en oberoende FN-utredning.

Om Nord Stream på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Pro-ukrainsk grupp kan ligga bakom sabotaget mot Nord Stream

  • Ja, och vem bryr sig? Nu är de flesta rören borta, låt oss glädjas och vara tacksamma för det. Vem som får ta åt sig äran för hjältedådet kanske vi får veta framöver? Det skulle vara bra om någon kan spränga det sista röret också.

   26
   13
 1. Det är väl ingen hemlighet att det var Gazprom som sprängde Nord Stream. Observera att en av ledningarna i Nord Steam 2 sprängdes inte. Nord Stream 2 ägs av bara Gazprom till skillnad från Nord Stream 1 som ägs av bl.a. västerländska företag.
  Putin tvingade Gazprom att minska deras leveranser och då hotades Gazprom av enorma bötesbelopp då de inte skulle kunna fullfölja sina kontrakt. Genom att spränga ledningarna så kan Gazprom åberopa Force Majeure och därmed slippa sina bötesbelopp.

  42
  25
 2. Vilka korkade kommentar? Jag skulle kunna åstakama samma skada själv .
  Den som betalar för sabotage är troligen den som tjänar mest på det och alla vet ju vem det är

  27
  2
 3. Fantastiskt, den amerikanska underrättelsetjänsten har ansträngt sig ordentligt för att finna en syndabock som inte kan stännas till svars för dådet. USAs slutsats är att…
  a) oidentifierad ukrainsk trupp… ja, ukrainare är redan i krig, så krigshandlingar kan förväntas från ukrainare
  b) agerande utan ukrainska ledningens godkännande, så ukrainas ledning vore inte ansvarig för dessa enorma skador som orsakades till Tysklands ekonomi … och därför Tyskland kan fortsätta förlänga kriget.

  Löjligt, mer troligt är att Joe “lets go Brandon” Biden personligen placerade bomberna på plats.

  29
  45
  • Som bekant har den amerikanske grävande journalisten Seymour Hersh menat att USA placerade sprängladningarna på rören under den stora marinövningen i somras samt att norrmännen utlöste laddningar via en flytboj som släpptes i havet kvällen innan av en P8 Poseidon flygplan.
   Enligt siten Flightradar flög ett norskt sådant plan just kvällen innan över det aktuella området vilket ger substans till Hersh påståenden.
   Hur som haver så kan knappast någon liten grupp genomföra en aktion likt denna, det krävs stora resurser och jag kan knappast tro att ingen större nationnvarit inblandad.

   28
   41
   • Mikael, synd att Seymour Hersh inte har några som helst källor för sina påståenden, men många påstår att han som 85-åring har sett bättre dagar som journalist.

    Jag tror det är betydligt fler i alla åldrar som påstår att Ryssland ligger bakom sabotaget med lika trovärdiga källor, dvs inga alls.

    40
    25
   • Pettersson
    Seymour Hersh är som 85-åring säkerligen en klart bättre journalist än vad Pettersson är idag. Vidare har han helt säkert ett mycket större och tillförlitligare kontaktnät.
    Visst har han källor, men han är rädd om dem så att det inte går för dem som det gått för Julian Assange.

    22
    35
   • Håkan, nu går du för långt. Jämföra mig med en journalist, du är inte klok…

    Men har du träffat Seymour Hersh och kan gå i god för att han är lika seriös som han var för 40-50 år sedan.

    Synd att han släpper sina uppgifter på en blogg och att Norges försvarsmakt som också anklagas av Seymour Hersh kallar uppgifterna för nonsens.

    12
    9
   • Som bekant har vi redan kunnat konstatera att Hersh “avslöjande” var en fiction novell som han hittat på.

    28
    14
  • Och USAs underrättelsepropaganda säjer, i GLOBALISTtidningen NYT, att även om dom okända sabotörerna i den oidentifierade sabotagegruppen är okända, den pro-Ukraina sabotageguppen kanske ens bestått av ukrainare utan de kan också ha varit pro-Ukraina ryska medborgare involverad ! Men en sak USAs underrättelse vet om detta okända oidentifierade pro-Ukraina gruppen, som agerade utan kännedom av Ukrainas ledning,… de vet att inga USAs eller britternas medborgare var involverade i dådet. Och hur fan kan CIA veta detta om de inte vet vem de var… hallo logikbomben.

   “Officials who have reviewed the intelligence said they believed the saboteurs were most likely Ukrainian or Russian nationals, or some combination of the two. U.S. officials said no American or British nationals were involved.”

   16
   39
   • Granne
    Sluta att anklaga oss globalister för allt.

    11
    7
 4. USA ligger definitivt inte högst på listan av misstänkta.
  Det här kommer kanske komma fram om nåt årtionde eller två.

  34
  15
 5. Vilken löjlig saga. Det fordras verkliga resurser för ett så omfattande terrorattentat, och det kan Ukraina inte åstadkomma i Östersjön.
  Det är nu ganska många länder som kräver en grundlig internationell utredning av sprängningarna.
  Men med till visshet gränsande sannolikhet så sprängdes ledningarna av USA.

  45
  54

Kommentera