Axel Johnson-familjen flyttar hem 14 miljarder

EKONOMI. Axel Johnson, född 1844 i Jönköping, död 1910 i Stockholm, var en legendarisk svensk affärsman och skeppsredare. Han är grundare av bland annat familjeföretaget Axel Johnsongruppen, och farfars far till Antonia Ax:son Johnson. År 1873 startade Axel Johnson en agenturverksamhet i Stockholm. Han importerade kol och koks till svenska järnbruk och exporterade deras produkter.

Axel Johnson startade även rederiet Nordstjernan 1890, som blev pionjär inom linjesjöfarten. År 1905 köpte han Avesta Jernverk.

Hans son, generalkonsul Axel Ax:son Johnson, var huvudman i Johnsonkoncernen 1910-1958. Han blev den förste svenske redaren som 1912 beställde dieseldrivna fartyg och 1922 hade han sålt alla ångfartyg. Behovet av dieselolja och möjligheten att förse koncernens växande vägbyggnadsföretag med asfalt gjorde att han anställde Charles Almqvist, som hade utländska raffinaderierfarenheter, för att uppföra Skandinaviens första oljeraffinaderi i Nynäshamn 1928. Två år senare bildades Nynäs Petroleum.

Genom bergsingenjörens och Bos döttrar, Antonia respektive Viveca Ax:son Johnson, är Johnsondynastin fortfarande en viktig ägare i svenskt näringsliv, bland annat av handelsföretagen Axfood och Åhléns samt bygg- och fastighetsbolaget NCC.  Nordstjernan är i dag ett familjekontrollerat investeringsföretag.

I Axfood ingår partihandel samt detaljistkedjorna Hemköp och Willys. NCC bildades 1988 genom sammanslagning av Johnson Construction Company (JCC) och ABV, som i sin tur bildades genom en sammanslagning av AB Vägförbättringar (etablerat 1918) och AB Armerad Betong (etablerat 1916). Det var en mycket kort sammanfattning av hur det moderna Sverige växte fram.

Axel Johnson-familjen har de senaste åren flyttat hem investeringar på 14 miljarder kronor från Luxemburg till Sverige, skriver Affärsvärlden, bakom betalvägg.

Det handlar om en omstrukturering i flera steg som ännu inte avslutats, uppger Johan Fant, vd för koncernens kapitalförvaltningsbolag Alto Cumulus.

Syftet är att förenkla strukturen för nästa generation samtidigt som det är positivt med innehav i hemlandet, menar han.

Beskattning i Luxemburg och Sverige är likartad, men det finns en logik i att en verksamhet med svenska ägare betalar skatt i Sverige, säger Fant.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Axel Johnson-familjen flyttar hem 14 miljarder

 1. Koks ja, kommer man ihåg när man klättrade i kokshögen i pannrummet i början på 60talet när fastighetsskötaren glömt låsa dörren(farlig för övrigt när han jagade oss i källaren ofta).
  Farmor höll på att explodera när man kom in efter “bravaderna” i koksen.
  Mangeln i rummet var livsfarlig för barn, ja faktiskt skrämmande farligt när man kunde krossas mot väggen av de stora marmorskivorna när den vände, och trärullar skulle skjutas in under vändningen, centrifugen var ju trevlig också för barn.
  Konstigt att man överlevde utan hjälm och annat skydd numera?
  Visst, några strök med, men inte av skjutningar, knivar, flyg från liten balkong, bomber……

  Sen kom oljan, och en annan historia, 168kr kubiken….mjölk i bruna flaskor med pant, 50öre litern, tetran som alltid spillde m.m.

 2. Hoppas att dom får snurr på Svenska företag och industrin i och med hemflytten.Allför många företag har flytt Sverige p.g.a.skattetrycken och behovet av billigare arbetskraft.De är sådana här kloka människor Sverige behöver för vårt lands framtid.

  48

Kommentera