Indien är en framtida maktspelare

UTRIKES. ”Hela den globala spelplanen håller på att ritas om”. Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv, konstaterar att Indien är en maktspelare att räkna med i framtiden. Men samtidigt ingen lätt partner att förhandla med, Tidningen Näringslivet.

Indien, världens till ytan 7:e största land och snart det största befolkningsmässigt. Dessutom den fjärde största militärmakten i världen.

I dagarna pågår både G20-möte och andra globala högnivåmöten i New Delhi. Indien har hamnat alltmer i fokus för omvärlden, inte minst de återupptagna förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan Indien och EU har satt strålkastarljuset på Indien.

Hela den globala spelplanen håller på att ritas om när Kina växer långsammare och USA delvis vänder sig inåt. Samtidigt håller EU på att försöka hitta sin väg i en ny världsordning.

Indien är idag världens femte/sjätte största största ekonomi och förutspås klättra upp på en tredjeplats inom bara några år. Redan i år kommer Indien växa om Kina befolkningsmässigt.

Indien är helt klart en framtida maktspelare.

-Pettersson tror på Indien framför Kina på lång sikt. Anledningen är att Indien är en demokrati och trots alla brister i demokratiska system är de överlägsna alternativen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Indien är en framtida maktspelare

 1. Var där för en drygt 40 år sen, reste genom hela landet som backpacker.

  Finns en hel del för dom att jobba med, bl.a. miljön m.m.
  Tågvagnarna ser typ lika ut än idag med träbänkar och galler för fönstren, så de stackare kan inte ta sig ut om det spårar ur och börjar brinna…..

  En sevärd dokumentär om “jobb” i Indien..kan finnas lite barn också, arbetsmiljöverket(ett skämt, lika yrkesinspektionen) skulle svimma om de såg detta arbete och miljön runtomkring som gammalt skyddsombud i många år inom processindustri.

  https://www.imdb.com/video/vi454998041/?playlistId=tt5690244&ref_=tt_pr_ov_vi

  Finns på p-bukten att ladda ner på ickelänk……

 2. “För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet.” (Statsminister Göran Person november 1996)

  7
  2
 3. Den globala spelplanen är omfattande. G20, G7, QUAD, Asean, Apec, BRICS, CSTO, OPEC. Det handlar om makt, ekonomi och miljö. Putin har ställt till det för sig, vilket påverkar spelplanen. Även situationen mellan demokratier och diktaturer påverkar. Det rör sig hit och dit. Vi får se.

  7
  5
 4. Mycket intressant att herr Pettersson tror mer på Indien än Kina; på lång sikt och med anledningen att Indien är en demokrati.

  Jag tippar på Kinas fortsätta frammarsch eftersom de har tillgång till mer naturtillgångar runtom i världen och, enligt vissa mätningar, ett högre genomsnitt IQ

  https://i0.wp.com/petterssonsblogg.se/wp-content/uploads/2016/03/skc3a4rmklipp3.png?ssl=1

  Än värre blir det för västvärlden om / när BRICKS+ och SCO länderna lyckas bilda ett riktigt ekonomisk och militär allians och lyckas ersätta dom västerländska ekonomiska strukturer med deras egna. Om / när detta allians skulle få från ryssen energi och råvaror, från kineserna intelligens & massproduktion, från indierna arbetskraft och från araberna olja/gas… ja då blir dom tillsammans ett riktigt “maktspelare”. Kina har slutit ”Belt and Road” handelsavtal med dom flesta länder utanför västvärlden. Det ser ut Kinas ledning vänder världens länder till att bli partners som om de skulle spela ”GO” med världens nationer och nu ser det strategiska spelet ut så här.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Belt_and_Road_Initiative#/media/File:Belt_and_Road_Initiative_participant_map.svg

  Om till exempel Indien skulle i framtiden bli osams med Kina, kan Kina enkelt orsaka handelsproblem för Indien och få Indien tillbaka till deras allians.

  Jag är ganska säker att framförallt USA redan jobbar hårt för att splittra detta allians med alla möjliga sätt: orsaka konflikter inom och mellan länder och försöker störa / påverka / störta ledningar i dessa länder. Och om USA inte lyckas göra slut på BRICKS+ alliansen på ett fredligt sätt då kommer dom starta ett stort krig mot Kina. Lyckligtvis, får vi alla vara med i detta tredje världskrig, genom vår kära NATO medlemskap. Grattis.

  16
  26

Kommentera