Kris för vindkraften – kinesisk jätte blöder pengar

ENERGIPOLITIK. Industrisatsningarna i norr förutsätter nyinvesteringar i vindkraft. Men många vindkraftsparker brottas med så allvarliga problem att bolagen bryter mot finansiella åtaganden gentemot långivarna, visar tidningen Affärsvärldens granskning.

 • Kinesiska jätten har investerat över 20 miljarder, men projekten blöder pengar: “I värsta fall kan banken säga upp lånet”
 • Investerare börjar få kalla fötter: ”Grundproblemet är just lönsamheten”
 • Hotet mot Hybrit: ”Synnerligen dålig tajming”
  Sverige ligger i framkant när det kommer till vindkraftinvesteringar. Idag står vindkraften för 20% av den totala elproduktionen och fram till 2026 kommer den att fortsätta växa.

Men sedan stannar tillväxten upp, enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi.

Läs vidare bakom betalvägg…

-Pettersson säger att bloggen i många år har varnat för detta, men att Miljöextremister ska kunna räkna och göra konsekvensberäkningar är mycket begärt…

Om förlustsnurror på bloggen…

Amazonas regnskogar skövlas på balsaträ till förlustsnurrornas vingar.

När de idag kända vindkraftsprojekten är i drift 2024 kommer utländska bolag att äga drygt 66 procent av den installerade vindkraftseffekten. Mindre ägare, upp till 25 megawatt (MW), kommer att äga nästan 12 procent. Det kinesiska bolaget CGN Europe kommer att äga knappt 7 procent av den installerade vindkraftseffekten och är den enskilt största ägaren.

Svensk vindenergi

Ägarspridning år 2024
65 procent utländska ägare
35 procent svenska ägare
92 procent privat ägt
8 procent offentligt ägt
43 procent fonder, försäkringsbolag, investmentbolag och liknande
39 procent vindkraftsbolag
11 procent traditionella kraftbolag (oftast statligt eller kommunalt ägda)
7 procent Övriga

Ägare Andel av installerad effekt
Övriga (mindre än 1 % vardera) 42,2%
CGN 6,6%
SR Energy 4,4%
Luxcara 4,4%
Credit Suisse 3,9%
Statkraft 3,2%
EIPP 3,1%
Prime Capital 2,7%
Vattenfall Vindkraft 2,5%
Skellefteå Kraft 2,2%
Eolus Vind 2,2%
APG 2,1%
Rabbalshede Kraft 2,1%
Ardian 2,0%
Allianz 2,0%
Enlight 1,7%
TRIG 1,7%
RWE Renewables 1,6%
BlackRock 1,5%
Asper 1,3%
Holmen 1,1%
KGAL 1,1%
Fred. Olsen Renewables 1,1%
InfraVia Capital Partners 1,0%
GE Capital 1,0%
Reichmut Infrastruktur 1,0%

-Pettersson undrar om det är så bra ur säkerhetssynpunkt att utländska bolag äger så stor andel? Risken är stor att skattebetalarna får städa upp efter Bolund och Stenevis utopier.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Kris för vindkraften – kinesisk jätte blöder pengar

 1. Hybrit är lika illa som stålverk 80 var på sin tid! Lägg ner skiten innan kostnaden skenat iväg utanför all kontroll.
  Och staten skall hålla sig jävligt långt borta. Politiker – liksom militärer – skall inte syssla med affärer!

 2. Hittills så har majoritéten av kånkade vindkraftföretag inneburit att försäljning skett till en “tydlig” icke svensk bulvan, som därefter kör företaget ytterligare i botten och tar ut “vinst” genom att skapa enorma skulder. Sedan kånkar de och det finns inga andra tillgångar än själva anläggningarna. Bulvanerna finns i utlandet, så till slut är återställningen i regel ett “kommunalt” ansvar. Om det finns några återställningsmedel fonderade, så tas dessa i regel av konkursförvaltaren, då pengarna ligger internfonderade i bolagets ekonomi. Mupparna har varit noga med att organisera hanteringen av vindkraftkonkurser så att Kommuner och stat står som slutligt ekonomiskt ansvariga. Varför skickas inte återställningspengarna till en fond t ex hanterad av resp länsstyrelse? Då skulle inte juristerna kunna beslagta.

  Räkna inte med att nya Regeringen där KD skall hantera sakfrågan lär komma att ändra. Rätt märkligt f ö att svensk vindkraft producerar ca 33 TW vindkraft årligen och att exakt samma vplym (33TW) är vad som exporteras årligen till Mellaneuropa. Konsekvensen är således att vindkraft-el inte är avsedd för svenska behov, utan för Mellaneuropas, MEN ATT SVENSKA EL-KONSUMENTER SKALL SUBVENTIONERA MELLANEUROPAS (TYSKLANDS) EL!

  Tro inte att nya Regeringen kommer att bestrida EU direktiv om vindkraft!

  24
  1
 3. Så fungerar det när Staten delar ut frikostiga etableringsbidrag, fråga en äldre Norrlänning de vet hur det har fungerat förr & det lär inte vara någon större skillnad på dagens arrangemang.

  17
 4. Vindkraft är som socialism. Den är bara lönsam så länge någon annan betalar eftersom den inte är livskraftig nog att täcka sina egna kostnader.

  34
 5. I dag är det ett jävla tjat i TV 4 om att fågeldödarna levererar lika mycket ström
  som kärnkraften,men hur ser förhållandet ut?jo 3556 mot 8 det säger väl en del.
  Fågeldödarna levererar bara när det blåser kärnkraften 100% 24/7 om inget är
  avställt för översyn eller reperation,det säger väl en del igen,elle huu.MP

  37
 6. Konkursbolag kan inte riva sina monster. Det bli som med skeppsvraken och skrotbilarna i naturen.

  39
 7. Mycket trevliga nyheter. Väderkvarnar hör hemma på 1800- talet. Vi behöver KÄRNKRAFT och inget annat. Att det ska vara så jävla svårt att fatta

  38
  1
  • Konstigt att dne som gör tummen ner skriver här, har hen en dynamo kopplat till datorn eller ute och springer med en propeller på huvudet? Idiot är det iaf.

   14
   1
 8. Måtte alla investerare inklusive korrupta politiker i klimatfiaskot få sig ett helvete….

  43

Kommentera