Den Lille Havfrue vandaliserad med rysk flagga

SABOTAGE. Köpenhamns turistmärke, statyn Den Lille Havfrue, har återigen blivit utsatt för vandalisering. Enligt danska medier har en rysk flagga målats på statyn.

Bronsskulpturen av en kvinna som sitter på en sten vid havet, inspirerad av H.C Andersens saga, har genom åren utsatts för olika typer av vandaliseringar.

För drygt ett år sedan så målades ett hakkors på statyn och hon har tidigare täckts av röd och blå färg.

Enligt Ekstra Bladet har den ryska flaggan synts på statyn senast från 7-tiden i morse. Köpenhamnspolisen säger till tidningen att inga anmälningar har kommit in gällande flaggan än.

Den lilla damen, som fyllde 100 år 2013, har fått utstå mycket genom åren.

 • 1964 fick hon huvudet avsågat. Konstnären Jørgen Nash påstod sig känna till brottslingarna, men vägrade avslöja deras identiteter. I sin memoarbok påstod han själv ha kastat huvudet i Utterslev Mose. Men det hittades aldrig.
   
 • 20 år senare tappade sjöjungfrun armen hon lutar sig mot. 1984 sågades den av. En kort tid senare fick hon dock tillbaka den när gärningsmännen lämnade tillbaka armen.
   
 • 1998 tappade sjöjungfrun huvudet igen. En natt sågades det av, några dagar senare fick hon tillbaka det. Gärningsmännen ska ha kontaktat en fotograf som senare själv anklagades för att ha klippt av den. Åtalet lades dock ner.
   
 • 2003 skadades sjöjungfrun allvarligt igen. Okända gärningsmän sprängde bort henne från sin plats på stenen vid Langelinie.
   
 • Genom åren har sjöjungfrun inte bara blivit stympad. Flera gånger har hon blivit överös med färg och hon har både burit tomteluva, burka och svenska och norska fotbollslandslagströjor.
   
 • På 70-talet höll hon en banderoll där det stod: “Ja, och då fick kvinnor lika lön. Titta – det var ett riktigt äventyr”, och efter att Ungdomshuset på Nørrebro hade tömts 2006 sprejades hon helt rosa, medan det skrevs “69” på stenen.
   
 • I maj 2017 målades sjöjungfruns huvud och stora delar av kroppen med röd färg. Framför statyn stod det i rött “Danmark försvara Färöarnas valar”
   
 • Redan i juni 2017 var det dags igen, när Den lilla sjöjungfrun hade täckts blå med färg. Framför henne stod det skrivet med vit text ‘Befria Abdulla’.
   
 • I juli 2020 vandaliserades stenen under den lilla sjöjungfrun, någon hade skrivit eftersom “rasistisk fisk” med sprayfärg.
   
 • I mars 2022 ritades ett hakkors och en symbol för den ryska militären på stenen som sjöjungfrun sitter på. Polisen uppgav i samband med detta att de betraktade det som politiskt motiverad skadegörelse.
   
 • Den lilla sjöjungfrun skapades av skulptören Edvard Eriksen 1913 och gavs som gåva till Köpenhamn av bryggaren Carl Jacobsen. Under tidens lopp har hon även burit flera klädesplagg – till exempel en burka och en Ku Klux Klan-outfit.

-Pettersson tycker att en rysk flagga är det värsta hittills…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Den Lille Havfrue vandaliserad med rysk flagga

 1. Hur kan någon vilja rita en flagga som symboliserar fascism och terrorism? Slava Ukraina 🇺🇦

  12
  11
 2. Håkan Dahlberg:
  Ja de svenska blå/gula färgerna är inte särskilt populära i Danmark !
  Stenbock menar det kunde varit än värre,med en “bögfärgad”….

  8
  7
  • Stenbock
   Danskar bryr sig inte om sådant. Är man säker i sin mansroll kan man strunta i vad andra gör hemma i sängen.

   5
   3
 3. Så det finns fascist svin även i Danmark.

  Sorgligt då Danmark upplevt vad fascism/nazism verkligen står för under WW2.

  16
  11

Kommentera