Dagens tankeställare 172

Karl-Olov Arnstberg om kriget i Ukraina.

Jag har försökt diskutera kriget i Ukraina både i levande livet, i sociala medier och här på Petterssons. Mycket tjafs och skit har jag fått höra, närmast av folk som verkar tycka att kriget beror på att Putin är elak.

Professor Arnstberg ger sin syn på ämnet i sin söndagskrönika idag (26.2). Måste säga att det är exakt samma uppfattning som jag har bildat mig.

https://morklaggning.wordpress.com

Rune Holmström

10 thoughts on “Dagens tankeställare 172

 1. Rune, om jag vore dig skulle jag inte gå in i diskussioner om dina inlägg. Låt dem tala för sig. Ibland är de intressanta ibland lite konstiga, låt det vara så. De har ändå nått att ge, nått tänker man när man läst dem.

  4
  1
 2. Det låter väl bra; att ge bort lite av Ukraina så blir det fred! Putins propagandakanaler här på bloggen sprider budskapet varje dag.

  De har missat hela poängen!

  Putins har via Medvedev och andra ”språkrör” hela tiden upprepat att Ukraina ska utrotas och flera länder angripas.

  Inget av länderna runt Ryssland kommer att acceptera en lösning som innebär att de på nytt ska styras av Ryssland. Det kommer att leda till världskrig.

  Världen kan alltså välja mellan att stoppa Putin nu och låta honom lida ett förödmjukande nederlag, eller stoppa honom senare och låta honom lida ett förödmjukande nederlag.

  Därför är det bättre att stoppa Putin nu än senare. Stoppas han inte nu kommer andra diktaturer och terrorstater att inspireras av Putins framgångar genom kärnvapenskrammel. Det kommer risken för världskrig att aktualiseras igen när länder som Nordkorea, Kina och Iran börjar skramla med sina kärnvapen. Ska vi då backa igen för att de inte ska lida förödmjukande nederlag?

  Glöm inte att Ryssland är en genomkorrupt diktatur där folket förtrycks och lever så illa att inte ens de välbärgade vill stanna kvar, de föredrar Europa, USA etc. Ryssland har alltså inte lösningen på de problem som finns i resten av världen! Fokusera på dem istället för att springa Putins ärenden.

  16
  7
  • Hubertus skrev i en tidigare kommentar (tankeställare 162):
   “De goda och kloka – tanten och gubben – ville väl helt enkelt inte att världen ska styras av despoter, tyranner och diktatorer/…/”
   De goda och kloka.
   Om en människa “debatterar” på den nivån, så är det bäst man kacklar på nåt diskussionsforum för tonåringar, inte här på Petterssons.

   8
   11
   • Rune, det handlar inte om goda eller onda. Det handlar om att Ryssland anfallit Ukraina utan några som helst legetima skäl.

    7
    5
   • runeholmström tar sig själv på för stort allvar och ägnar sig mest åt att framhäva sin egen ”storhet” under rubriken ”tankeställare”. Lätt patetiskt. Kanske passar bättre efter 18 Lonkero under en kväll fylld av lumparminnen.

    8
    6
 3. “Hä löns int ́ förklar ́ för den som int ́ begrip” som Stenmark så träffande uttryckte det. Jag föredrar USA framför Ryssland åtta dagar i veckan. Det är framförallt männen som inte vek sig för en dysfunktionell kolonialmakt utan bildade en union efter egna huvuden som jag beundrar. De gjorde ett sådant bra jobb att demokratimotståndarna i femtio år försökt få sin vilja igenom utan att lyckas.

  Karl-Olov Arnstberg utrycker på ett nyanserat sätt vad jag och många med mig anser att det gått till. De som inte vill oss väl har lyckats med att skrämma upp stora delar av svenska folket med det gamla rysshatarspöket. De, liksom Nero, spelar fiol medan Rom brinner. Istället för att vi svenskar fokuserar på våra importerade problem, som förövrigt bara växer och växer medan media spelar ut rysshatarkortet, så har många här fastnat i den svartvita bilden.

  Hade inte demokraterna med hjälp av RINO:s lyckats blockera Trumps utrikespolitik så är jag övertygad om att den tidigare amerikanska administrationen hade förhindrat detta destruktiva krig. Men det vapenindustriella komplexet får varken intäkter eller bonusar med en president som inte skapar nya krig. Det finns de som inte vill oss väl inklusive många som är eller har varit i Rosenbad eller på Helgeandsholmen. Bryssel och Davos ska vi bara inte tala om.

  13
  5
  • Argus
   Sanningen är svår att hitta, som tur är finns swebbteve och Lars Bern och ibland Arnstberg. Där finns sanningen framförd på ett trevligt och belevat sätt.

   1
   7
 4. Ungefär så har jag också uppfattat situationen. KOA har satt det på pränt. De tgäller att ha hela “sanningen” klart för sig.
  Hursomhelst är det olyckligt att “makterna” hela tiden inte låter sig nöja utan måste in och pilla på andras områden. Ideologier och maktbegär styr i alltför hög grad!

  14
  15
 5. Rune Holmström……. jag håller med dig till 100%.
  Kriget i Ukraina är ett infekterat ämne att diskutera i offentliga rum.
  Professor Karl-Olov Arnstberg är en frisk fläkt i debatten med sin kunskap/analys i ämnet.
  👍

  24
  31

Kommentera