Dagens tankeställare 129

Rysshat och rationellt tänkande.

Kriget i Ukraina piskar upp stämningen här i Finland. Det gamla rysshatet har väckts till liv och gammelmedia itutar folk ensidig propaganda vareviga dag. Debatten ligger på nivån: Putin startade kriget – Putin är ond. Zelenskyj däremot är närmast helgonförklarad. Rysslands befolkning består av idel barbarer medan ukrainarna är oskyldiga små keruber allihop. Själv har jag inte tagit ställning i frågan en endaste gång, och gör det inte nu heller, men likaväl åker jag slalom mellan de svartvita åsikterna – eller rättare sagt mellan känslostormarna.

Ett tag la jag ut en nyhet på Facebook om den ryske schackspelaren Sergej Karjakin. Stormästaren vägrade fördöma Putin offentligt och som en följd bestraffade Internationella Schackförbundet honom med sex månaders spelförbud. Jag tyckte den enskilde spelarens privata åsikter, oavsett vilka de var, inte angick schackförbundet ett förbannat dugg. En god vän, en intellektuell kille som jag under årens lopp lärt känna som en ovanligt tolerant människa, blev bestört över mitt inlägg, kallade mig putinist och sa upp bekantskapen på direkten.

Bara för att jag inte fallit i samma moraliska känslosvall, så var jag en ondskans förespråkare. Med andra ord, eftersom jag inte instämde i den allmänna hysterin, så befanns jag per automatik som lierad med fienden.

En eftermiddag satt vi en handfull gubbar på den lokala syltan och drack några bärs. När småpratet kom in på kriget i Ukraina, förvandlades karlarna till frontsoldater från Vinterkriget. Väldigt manhaftiga och bestämda. Som en sorts retorisk motsats, för att visa hur olika människor kan se på saken, berättade jag om en rysk dam, en pensionerad läkare som jag nyligen diskuterade med en hel kväll, och som ansåg att ”Putin är ett geni”. Gubben snett emot mig mörknade i synen och mätte mig och avståndet mellan oss med blicken, som om han övervägde att flyga på mig. ”Det var alltså den ryska kvinnan som tyckte Putin är ett geni, inte jag”, klargjorde jag. ”Ja-ja, perkele”, muttrade karln. ”Då så, då kan du sluta stirra.

Likriktningen ska vara vattentät. Det finns bara en Sanning, frågan om gott och ont är svartvit. Antingen eller, några grånyanser existerar inte. Och att läsa på, att försöka förstå historisk bakgrund och stormaktspolitiska analyser känns besvärligt och överflödig tankeverksamhet är hursomhelst ett tecken på dissidentens landsförräderi.

Rune Holmström

PS. För klarhetens skull. Detta inlägg handlade inte om kriget i Ukraina utan om hur folk förhåller sig till kriget i Ukraina. DS.

22 thoughts on “Dagens tankeställare 129

  1. Tack Rune för en mycket bra text . Den behövs nu när allt är svart eller vitt på denna blogg . Detta skapar en otrevlig atmosfär bland skribenterna här . Trevlig helg önskas .
    Mvh Sjöström

    8
    3
    • Jag upprepar innebörden av det jag skrev som första inlägg i denna tråd och sen utvecklade vidare. I grund och botten finns en gråskala, men Putin satte stopp för alla diskussioner. Han sa att Ryssland ska ha vad Putin anser tillhöra Ryssland, och om någon protesterar så använder han kärnvapen. När någon har den attityden finns inte längre en gråskala. Då blir svaret bara ett tydligt NEJ! Putin säger svart, jag säger vitt!

      6
      4
  2. Fastän Rune ger besked att hans tankeställare ej handlar om kriget R mot U
    utan om folks sneda uppfattning.
    Vi skall aldrig döma ett folk/grupp för vad någon enskild gör.
    Blanda ej ihop äpplen med päron.

    10
    7
  3. Varför inte en förhandlingslösning. Lite ge och ta.
    Bättre än tusentals döda och många fler skadade.
    Men överallt hör vi att det är demokrati att förbjuda opposition och bra med politiska mord.
    Varför vill så många ha ett globalt kärnvapenkrig?

    17
    22
    • Ingen vill ha ett kärnvapenkrig, men om vi backar bara för att någon skramlar med kärnvapen så kommer kärnvapenhot bli vardagsmat, inte bara från Ryssland, även från Nordkorea och kanske Kina. Och då får vi garanterat ett kärnvapenkrig förr eller senare. Därför tror jag det är omöjligt med en förhandlingslösning. Och vad ska vi förhandla om? Gotland? Kanske inte denna gång men nästa gång? Nä, budskapet måste en gång för alla vara tydligt: att skramla med kärnvapen kommer aldrig leda någonstans!

      16
      6
    • Storpotäten, det har varit massor med förhandlingar där Ryssland erkänt Ukrainas gränser.

      Budapestuppgörelsen som skulle säkerställa Ukrainas gränser är ett. Där garanterades att Ryssland aldrig skulle invadera och kränka ukrainskt territorium. Uppgörelsen skulle säkerställa skyddet av Ukrainas suveränitet och territoriella integritet.

      Kärnvapenmakterna Ryssland, USA och Storbritannien utlovade att hålla detta i utbyte mot att den ukrainska regeringen skulle ge upp vad som då motsvarade världens tredje största kärnvapentillgångar, cirka 1 900 kärnvapenstridsspetsar.

      Budapestavtalet skrevs under av USA, Storbritannien, Ryssland och Ukraina. Även Kazakstan och Belarus skrev under för att försäkra sig om ett skydd för sin suveränitet. Frankrike och Kina skrev aldrig under officiellt, utan försäkrade sitt samtycke i separata dokument.

      Putin har brutit mot minst tolv internationella och bilatera avtal. Vad hjälper det att förhandla fram ett trettonde avtal?

      17
      8
    • Det går inte med något ge och ta detta krig startade redan 2015 då Putin skulle ha libersrum!!
      Ammunition tog slut så var tvungen att vänta medan produktion av bomber forsatt. Fem år tog det innan Putte försökte igen men nu har han fått en riktig avhyvling!!?
      I en civiliserad stat hade han blivit tvungen att åtta sina egna gifter.
      Sen när det gäller kärnvapen så kan man inte ge några eftergifter. Om man gör det så kommer det alltid ett kärnvapenhot och det kommer då med jämna mellanrum så fort diktatorn idioten plötsligt har kommit i underläge!!
      Det är ju igentligen bara tur att skit stater som Iran Pakistan eller Nordkorea inte dragit av något kärnvapen. .. och det skulle vara särskilt besvärande om Ryssland skulle göra det ! Och det endare för att det är en stor stat och det kommer att gå åt en massa kärnvapen laddningar bara för att försäkra sig om att man słagit ut dom flesta. Och det betyder ju att Putin tvingar värden att producera kärnvapestritspetsar.

      13
      3
  4. Ja det kan stämma!!!!? Men då får disciplin ta över ett det är ett internt gräl en konflikt innom landet!!!
    Det är acceptera att man stödjer olika sidor i konflikter särskilt när konflikten är en inre angelägenhet !!
    Skulle någon av konflikten spridas utanför det område som det gäller så skall det ses som ett invasionen försök att förflytta förhandlade gränser både politiska religiösa geologiska !!! Då måste det slås ned omedelbar ! Det bara för en framgång genererar bara en önskan om fler!!

    1
    8
  5. Det finns två olika spår i detta. Det ena är områdets historia och politik, det andra är vem som gör anspråk på att tolka historien.

    Jag, och gissningsvis de flesta, riktar avskyn och hatet mot den sittande regimen i Ryssland. När den är borta så kommer sannolikt både grannländerna och resten av omvärlden att se på Ryssland med nya ögon.

    En repressiv regim med en liten diktator i spetsen tillhör inte vår tid och måste med alla medel motarbetas av såväl landets invånare som oss andra! Oavsett om det är Nordkorea eller Ryssland vi pratar om.

    38
    17
    • Hur kan man tycka att stormakten Rysslands president Putin är totalt värdelös och krigs hetsande och samtidigt tycka att USAs president, den korrupta och den största lögnaren som varit i politiken i USA och som såld ut sitt egna land till Kommunistkina, Biden är bra på något sätt alls. Bara ett riktigt vänstertroll skulle kunde påstå något sådant.

      24
      28
      • Du kan ju ställa dig frågan, vem är bäst på att mörda just nu?
        Visste du inte att det var Putin-regimen som olagligt har överfallit Ukraina.

        24
        11
      • Har jag sagt något eller skrivit något om USA? Var? När? Du blandar ihop olika saker.

        11
        6
  6. Oavsett Putin kan man fråga sig vad som händer med Ukraina efteråt. Diktatur? Demokratur? Demokrati?

    18
    • Om Putin får som han vill så blir det diktatur. En lydstat med ryssvänlig marionettregering precis som i Belarus. (Eller annektering av hela Ukraina.) Varken det Belarusiska folket eller Ukrainas befolkning vill ha det så.

      23
      13
      • Om Putin vinner blit det folkmord på alla stora gossebarn och våldtäkt på alla kvinnor med en slida. Det är vad jag förstår av historien. Ukrainare kämpar för siin frihet. De har drabbats av tre folkutrensningar. En fjärde vill de inte genomlida.

        #StandWithUcraine

        14
        6
  7. Jaa frågan är om uppfattningarna här i väst skulle vara annorlunda om man tillät oss att surfa in på RT et. al. ISF hur skulle det påverka…… ? Menar både i Kina och i NK där man stänger inne samtalet klagar man ju inte…. jaa väst gnäller ju förstås eftersom man nu inser att Asien kommer vartefter att ta mer av den skapade vinsten från elektronikindustrin t.ex. Intel en av jättarna och en av de få som styr elektronik/chip marknaden Verkar som om Intel flyttar tillverkning till USA nu…, tar ett tag förstås, undras varför?

    12
    18
    • Nordkorea och Kina stänger inne samtalet precis som du säger. Det finns bara en officiell tillrättalagd (lögnaktig) version som folket tvingas acceptera. Så är det även i Ryssland och de ryska lögnerna sprids av RT, Tass och andra medier som Putin godkänt. Därför är vissa av medierna avstängda. Det finns dock fria ryska medier som rapporterar om Ryssland.

      20
      11
      • Och du menar på allvar att Sverige, USA, och andra ”liberala” länder inte ”stänger inne samtalet”? I dessa länder ”stänger dom inne samtalet” på så sätt att inga nyheter som visar något negativt om statsmakten blir publicerad i ”gammal media” eller i publik service kanaler samt att alla som inte tycker samma som dom ”vänsterblivna” blir portade eller shadow banned från alla stora plattformer på internät. Men som tur är så håller vinden på att vända, dom vänsterblivna, globalisternas och kommunisternas dagar är snart över.

        18
        23
      • Nä, som du ser så har jag INTE kommenterat situationen i väst. Var fick du det ifrån? (Det är en annan fråga som platsar i en annan tråd.)

        10
        7
      • Ryssland censurerar fria åsikter. Kina censurerar fria åsikter. Nordkorea censurerar fria åsikter. EU censurerar propaganda från stater som censurerar fria åsikter.

        11
        3
    • Ja men Rune, då är vi ju åtminstone 2 som försöker att inte ta ställning utan försöker ha ett öppet sinne till konflikten.
      Bra skrivet föresten!

      8
      4

Kommentera