Den ogröna vindkraften jämfört med kärnkraft

ENERGIPOLITIK. Jämförelse av markanvändningen vid kärnkraftverket Olkiluoto 3 i Finland vs. vindkraft i Fosen Vind i Trøndelag, Norge. Vill du veta mer om markanvändning för olika energikällor? Kolla detta: Forskning: Dessa energiformer är de mest miljövänliga

Vindkraftsparker förstör enorma naturområden. Ni vet ungefär ur stor en gran är, jämför träden med fladderverken.
https://petterssonsblogg.se/wp-content/uploads/2023/02/Vindkraft-jamfort-med-karnkraft-yta.mp4

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson är positiv till regeringens förslag om att ta bort begränsningar för kärnkraften, säger han till SVT Nyheter Sápmi.

I förhållande till vindkraft så ger ett till tre kärnkraftverk betydligt mindre avtryck än om vi ska ha vindkraftverk på i stort sett varje berg i norra Sverige.

Vindkraften har i flera år orsakat besvär för samernas rennäring. Många stora vindkraftsparker har byggts i renbetesområden.

Jonsson understryker att Sametinget inte tagit ställning i frågan, och att det ska till diskussioner om det blir aktuellt med kärnkraft i norra Sverige.

-Pettersson säger att vindkraft är värre än det verkar för reservkraft till vindkraften tar också plats och resurser…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Den ogröna vindkraften jämfört med kärnkraft

  1. Re: ”-Pettersson säger att vindkraft är värre än det verkar för reservkraft till vindkraften tar också plats och resurser…”
    PRECIS, briljant… Forsmark tar ganska stor yta i anspråk…. från Google maps 400 hektar… gigantisk yta…. ett vindkraftverk tar bara 100-200ha i anspråk Forsmark ger iofs mer el och stabil…. en snurra ger 10GWh medan Forsmark ger något mer 25TWh så vindkraften tar inte mer än tvåtusen ggr mer areal ja förutom att vindelen behöver reserveffekt i samma storleksordning som alla dessa snurror…. så lösningen är ju bara att bygga ett nytt Forsmark som stöder alla dessa vindsnurror och elen blir med detta mer än 5-10 gånger dyrare….

    6
    1
  2. Mycket prat om döda bottnar i östersjön.
    Vad blir resultatet med all betong som skall ner på botten för vattenbaserad vindkraft.
    För mig verkar det värre än vad syrebrist orsakar

  3. För er som kan se SVT Play:

    ”MP UNDER KNIVEN”

    ”De syns minst i media, har kallats för Sveriges mest hatade parti och deras ledare är de som svenskarna har lägst förtroende för. Miljöpartiet krisar på alla plan och är i akut behov av en total makeover. Politikbyrån tar hjälp av stylist, pr-specialist – och Henrik Jönsson – och lägger partiet under kniven. I studion: Henrik Torehammar, SvD, Fredrik Furtenbach, SR, och Elisabeth Marmorstein, SVT. Programledare: Aida Pourshahidi.”

    https://archive.ph/rvUAh

    SVT Play
    Speltid 29 min

    7
    1
  4. Ok, men lappar har ingen särställning och vad sametinget tycker är helt irrelevant för svensk politik. I detta specifika fall håller jag dock med pidragslapparna.

    11
    1

KommenteraAvbryt svar