Saab svarar på RFI från NATO med GlobalEye

FÖRSVARSMATERIAL. Saab har lämnat in svar på en Request for Information* (RFI) till Natos inköpsorganisation, Nato Support and Procurement Agency gällande den nya generationens spanings- och ledningsförmåga. Saabs svar är baserat på GlobalEye.

SAAB GlobalEye Bild SAAB

Nato ska definiera sin framtida spanings- och ledningsförmåga inom ramen för projektet Alliance Future Surveillance and Control (AFSC).

Saab utgör sedan länge en väl etablerad del av Natos försvarsindustriella bas och våra lösningar finns i mer än två tredjedelar av medlemsnationerna. Våra produkter, så även GlobalEye, är utvecklade för att möta Natos behov och krav. Jag är övertygad om att vi kan bidra med viktiga förmågor som kommer att stärka Nato och göra nytta för medlemsländerna, säger Carl-Johan Bergholm, chef för Saabs affärsområde Surveillance.

GlobalEye ger spanings- och ledningsförmåga över luftrum, hav och mark med ett antal aktiva och passiva sensorer som gör det möjligt att upptäcka och identifiera objekt på långa avstånd. Genom att skicka information i realtid till enheter i flygvapnet, armén och marinen ger GlobalEye en samlad lägesbild av vad som sker i omgivningen, och förmåga att tidigt upptäcka hot. Utöver den militära förmågan kan GlobalEye också användas för civila uppdrag, exempelvis ledning och koordinering i räddningsinsatser vid naturkatastrofer eller större olyckor på land eller till havs.

* Request for Information (RFI) är en förfrågan från en upphandlande organisation eller myndighet om skriftlig information från leverantörer om de varor eller tjänster de kan tillhandahålla.

-Pettersson säger att vi tidigare skrivit på bloggen att Argus och Korpen ser och hör. “Korparna”, det finns två, och två “Argus” som gjort åtskilliga spaningsflygningar utanför Kaliningrad och över polskt och litauiskt luftrum nära Belarus och Ukrainas gräns. (de klargula strecken)

Jag vet inte och ska inte veta vad de svenska spaningsplanen gör exakt men vi kan konstatera att samarbetet med Nato verkar omfattande och det irriterar säkert ryssen medan ukrainarna troligen är tacksamma för informationen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Saab svarar på RFI från NATO med GlobalEye

 1. Gamling, det du påstår har hänt är inga problem eftersom det är fria fantasier från Putins propagandakontor.

  Problemet är Putins infiltration, ockupation och krigföring mot ett grannland som Ryssland erkänt gränserna på och tecknat vänskapsavtal med.

  Det är problemet men det är inte lätt att förstå för den som är faktaresistent.

  39
  12
  • Pettersson
   Så du tror att det är Putins propagandakontor som skriver på NATO:s hemsida, det tror inte jag.
   Nedanstående är kopierat direkt från NATO:s hemsida:
   “The other thing I will say is that the war didn’t start in February last year. The war started in 2014. And since 2014, NATO Allies have provided support to Ukraine, with training, with equipment, so the Ukrainian Armed Forces were much stronger in 2022, than they were in 2020, and 2014. And of course, that made a huge difference when President Putin decided to attack Ukraine.”
   Stoltenberg håller alltså med om att kriget började 2014 och inte 2022.

   14
   31
  • Pettersson
   Min information fanns tillgänglig även på MSM medierna innan 2022.
   Sen skrevs historien om av förståliga skäl (USA/NATO) till den som du förespråkar.
   Så du har glidit in i Ukrainas historia efter mig och därav våra olika åsikter i frågan.

   12
   28
   • Hmm. Civila dödsoffer, du menar kanske dom som fått sätta livet till när Putin siktat
    in sig på sjukhus Ambulanser , skolor, lekplatser o.s.v ?

    35
    9
   • Visst, problemet är bara att detta besannades under andra världskriget!
    Den franska Maginotlinjen, de belgiska försvarsverken var precis lika odugliga som nazisternas Atlantvall!
    Segrarna tillfaller normalt sett alltid dem som anfaller, detta ser vi nu även i Ukraina, när man väl fått ordning på prylarna och gått till motattack så har ryssen fått backa!

    17
    4
 2. Det Svenska försvaret borde inrikta sig på just försvar och inget annat.
  Alla dessa sido uppdrag som militären gör på order av USA/NATO utsätter istället civilbefolkningen för fara och kan lätt eskalera till ett fullskaligt krig.

  Stoltenberg fick i en intervju med AP tungsladd så sanningen gled ur munnen:

  “Det andra jag kommer att säga är att kriget inte började i februari förra året. Kriget startade 2014. Och sedan 2014 har Nato-allierade gett Ukraina stöd med utbildning, med utrustning, så de ukrainska väpnade styrkorna var mycket starkare 2022 än de var 2020 och 2014. Och naturligtvis gjorde det en stor skillnad när president Putin beslutade att attackera Ukraina”.

  https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_211698.htm

  19
  38
  • Gamling, har du ännu inte fattat att det svenska försvaret, Nato med flera länder ägnar sig åt försvar. Inget annat.

   Att Nato, Sverige med flera har utbildat ukrainska soldater är ingen hemlighet. Det började dom med när Putin ockuperade Krimhalvön och infiltrerade Donbass.

   Putin började och Putin kan avsluta.

   45
   10
   • Pettersson
    Du ser inga problem med att CIA genomförde en färgrevolution i Ukraina (euromajdan) 2014?
    Demokratiskt??????
    Att Victoria Nuland och dåvarande vice president Joe Biden tog över tillsättningen av den nya regimen i Kiev?
    Att Nato utbildade och beväpnade nazisterna i Azov bataljon, Aidar bataljon, Den högra sektorn mm?
    Att Sverige åkte dit 2018 och utbildade dessa förband…… mitt i ett pågående inbördeskrig i landet?
    Vilka länder har Sverige och Nato försvarat historiskt?

    17
    36
  • Ryssen har väl alltid hållt på att jävlas med omgivningen, långt efter andra V.K, dom har
   väl hållit på att snoka runt i våra skärgårdar, givetvis nekat till anklagelserna, den enda gången dom inte kunde neka var när U137 stod parkerad uppe på land i Blekinge,
   fast det lade du nog inte märke till som Ryssvän du är?

   35
   7
  • Tony
   Det räckte med att läsa en av organisationerna som låg bakom anklagelserna mot Ryssland.

   Nämligen PHR:s grundare Dr. Lawrence som var ordförande för den första amerikanska arbetsgruppen för förebyggande tjänster 1984-89 och tjänstgjorde i efterträdarens arbetsgrupp 1990-96. Från 1991 till 1995 var han chef för hälsovetenskaper vid Rockefeller Foundation.

   5
   23
   • Mitt inlägg var tillägnat till Tonys första inlägg.

    Beträffande ubåtarna under Sovjetunionens tid……. det är skillnad på 4 eller 5 propellrar för ett tränat öra för sonarer.
    Det lutade åt Nato istället för Warszawa.
    Men som sagt……… USA fortsätter med att försöka dra in så många länder som möjligt till NATO

    5
    24
  • Gammelsvammel
   Är du nu inte riktigt införstådd ännu att det sitter en diktator i Ryssland som precis som Hitler har sina stormaktsdrömmar? Tacka Gud för att vi och hela västvärlden har Nato som beskydd mot fascisten Putin.

Kommentera