Ryssland pausar avtal om kärnvapen

RYSSLAND pausar sitt deltagande i det så kallade Start-avtalet (Strategic arms reduction treaty), ett avtal med USA som handlar om kärnvapennedrustning. President Vladimir Putin gav beskedet i slutet av sitt nästan två timmar långa tal till nationen. Ryssland kommer inte att låta USA och Nato inspektera landets kärnanläggningar, men tänker inte vara först med att testa kärnvapen, uppgav Putin. – Om USA genomför tester, då kommer vi också att göra det.

Rysslands president Vladimir Putin har hotat med kärnvapen över 30 gånger sedan 24 februari 2022. Putin har ensam makten att avgöra om kärnvapen ska användas.

Det första Start-avtalet undertecknades 1991. Det existerande avtalet är det sista länderna emellan som reglerar tillgången till kärnvapen. I slutet av januari slog USA:s utrikesdepartement fast att Ryssland inte följer avtalet, något som har förnekats från ryskt håll.

Under det långa talet upprepade Putin sina felaktiga påståenden om att Ryssland har gjort allt i sin makt för att lösa situationen i Donbas på ett fredligt sätt. Han sa att väst och Kyiv har konspirerat mot Ryssland och att USA vill skaffa sig ”obegränsad makt”. Han hävdade också att Rysslands ”existens står på spel” och lovade att ”systematiskt” fortsätta offensiven mot Ukraina.

-Pettersson säger att Ryssland bryter redan mot kärnvapenavtalet.

Putin bryter alla avtal som finns.

Ryssland har brutit mot minst tolv internationella och bilatera avtal så risken är stor att de bryter mot kärnvapenavtalet också.

Några av dessa är FN-stadgan, Helsingforsslutakten och Parisstadgan, som garanterar staters suveräna likställdhet och territoriella integritet, gränsernas okränkbarhet, avståndstagande från hot om eller användning av våld samt staters frihet att själva välja eller ändra sina säkerhetsarrangemang. Rysslands åtgärder är med andra ord olagliga, eftersom de undergräver och hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende. De utgör ett fortsatt hot mot själva grunden för den europeiska säkerhetsordningen och äventyrar den regelbaserade världsordningen. 

Ryssland är en part i Minskavtalen, de senaste formella dokumenten där Ryssland har bekräftat Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. Ryssland har dock inte fullgjort sina skyldigheter i enlighet med Minskavtalen, eftersom det och dess aktörer inte har genomfört en vapenvila, avlägsnat alla tunga vapen, genomfört ett utbyte av alla politiska fångar och säkerställt leveranser av humanitärt bistånd baserat på en internationell mekanism. Ryssland har tvärtom stärkt de olagliga väpnade grupperna i östra Ukraina. Ryssland låter inte heller observatörer från OSSE:s särskilda övervakningsuppdrag i Ukraina få obehindrat tillträde, bland annat till gränsen mellan Ukraina och Ryssland – det (mycket begränsade) övervakningsuppdraget avbröts efter ett ryskt veto sommaren 2021. Det är svårt att diskutera genomförandet av de politiska delarna av Minsk II-avtalet eftersom varken vapenvilan, avlägsnandet av tunga vapen och det särskilda övervakningsuppdragets tillträde till alla territorier har genomförts fullt ut. Ukraina har dock genomfört så mycket av Minskavtalen som rimligen är möjligt utan kontroll över territoriet och har tagit upp alla punkter. Landet har antagit och förlängt lagstiftning om särskild status och amnesti (2014) och utarbetat utkast till lagstiftning om lokala val (2014). Ukraina har antagit konstitutionella ändringar för att ge ökad självständighet åt territorier som för närvarande står utanför dess kontroll (2015).

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Ryssland pausar avtal om kärnvapen

 1. Så nu vet vi att Putte tänker beordra att testspränga några kärnladdningar för att se om systemen fungerar.

  Men vi kommer antagligen inte höra något om det eftersom korruptionen har ätit bort allt inklusive kärnvapensystemen så antagligen blir det inte ens ett “puff”.

  18
  11
 2. Atomvapen, ja tack… för att GLOBALISTERNA och deras nyttiga idioter inte lät regeringen i en genomkorrupt och urfattigt land falla för ett år sedan.

  Ny inte ens herr Petterssons kanadensisk kusin gillar detta situationen vi har hamnat i…

  https://m.youtube.com/watch?v=5N0vQ4Tq3ew&t=35s

  Men kanske du förstår någonting han inte förstår?

  17
  25

Kommentera