S struntade i att vända på den här stenen

IDENTITET. S-regeringen struntade i att ta kontrollen över id-handlingarna. Priset betalar svenskarna i dag. I april 2019 tog Mikael Damberg emot en utredning om nya statliga ID-kort. Uppdraget var att lämna förslag på förändringar av kraven för svenska identitetshandlingar, skriver Sofie Löwenmark på Expressen.

Den dåvarande inrikesministern verkade vara mycket nöjd med resultatet.

”Bedrägerier som begås med användning av falska eller stulna id-handlingar är ett växande problem. Med de här förslagen från utredningen tar staten kontrollen över svenska identitetshandlingar”, skrev han i ett pressmeddelande.

Utredningen skickades snabbt ut på remiss. Men därefter hände ingenting. Snart fyra år senare ligger utredningens förslag fortfarande och samlar damm i någon byrålåda på regeringskansliet. Det är obegripligt.

I Sverige finns en lång tradition av att lita på att en person faktisk är den som den utger sig för att vara. Det finns goda skäl att omvärdera den synen. De senaste åren har larmen ökat om falska identiteter, falsk folkbokföring, ett havererat system med samordningsnummer och ett ständigt växande skuggsamhälle. 

Jag märker det i min egen research. För drygt tio år sedan var antalet domstolsavgöranden om falska och inte styrkta identiteter närmast obefintligt. I dag hittar jag dem regelmässigt i ärenden om folkbokföring, uppehållstillstånd och annat. 

Ett problem är att de falska ID-handlingarna och arbets- och uppehållstillstånden numera är av mycket god kvalitet och därför svåra att upptäcka med blotta ögat. Ett annat att det är enkelt att köpa falska handlingar på nätet.

De osäkra id-handlingarna är en sten som man bara måste vända på i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Bruket av falska identiteter uppmärksammas oftast vid välfärdsbrott och bedrägerier. Men det är nog så viktigt att synliggöra och stävja fusket även i andra sammanhang, som i vårdsektorn.

Ett säkerhetsföretag i Storbritannien skrev nyligen i en rapport att man upptäcker flest falska dokument vid anställningar i hälsosektorn. Företaget tror att bristen på vårdpersonal kan göra att bedragare tror att kontrollerna är sämre där. Falska identiteter kan alltså utgöra en direkt hälsofara för den som vårdas av en person som utger sig för att vara en annan.

Det finns tyvärr anledning att tro att kontrollerna brister även i Sverige. Det svenska säkerhetsföretaget Sistec avråder arbetsgivare från att överhuvudtaget acceptera körkort som giltig ID-handling.

Även den bortglömda statliga utredningen kom fram till att körkort inte längre borde vara en giltig statlig identitetshandling. Körkort ansågs nämligen inte uppfylla rimliga säkerhetskrav. 

Utredningen föreslog i stället att samtliga statligt godkända ID-handlingar skulle innehålla biometriskt underlag i form av fingeravtryck och ansiktsbild som ska kontrolleras både vid ansökan och vid utlämnande. Förslaget var att åtgärderna skulle träda i kraft i början av 2022. 

De osäkra id-handlingarna är en sten som man bara måste vända på i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Om det hade skett skulle det varit enklare att stävja den våg av bedrägerier som plågar såväl välfärdssystem och företag som privatpersoner. 

Måtte den nya regeringen agera mer resolut än den förra.

Sofie Löwenmark är fristående kolumnist på Expressens ledarsida.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “S struntade i att vända på den här stenen

 1. Anledningen till att körkort inte är godtagbar ID-handling i utlandet är att födelseort saknas. Födelseort saknas för att något känt att någon annan skulle kunna bli kränkt av det.

  10
 2. De riktigt tunga stenarna lät (S) ligga kvar.

  MAKTEN är viktigare än att folk är trygga i hemmet och på gator och torg.

  August PALM hade inte känt igen sig i dagens maffialiknande (S):

  23
  1
 3. Införande av en ny ID-handling för svenska medborgare är ett av de bättre sätten att inleda en folkräkning.

 4. Förutom fingeravtryck och ansiktsbild borde dem som inte kan verifiera sin identitet även avkrävas ögoniris och DNA-data,

  35
  • Lars.

   De ska inställa sig en gång i veckan på FK.SOC.(med fingeravläsning) för att få några kronor, och åker dom på semester utanför Sverige ska de stoppas vid tullen och skickas tillbaka vartsomhelst men inte hit, lika bidraget avslutas på rot för hela klanen.
   De kriminella kan jag inte skriva om, blir för grovt, men effektivt.

   23
  • Personers DNA bör man nog vara försiktig med , det finns nu amerikanska företag som försöker ta patent på det mänskliga genomet för att på något satanistiskt sätt tjäna pengar och kontrollera folk !

   Detta ligger i linje med detta med vaxxet som de försöker få folk att tvingas ta påfyllnadsdoser resten av livet ut !

 5. Bara ett exempel på framåtsyftande Socialdemokratisk politik.
  Den utredningen ligger väl i samma papperskorg som utredningen om Politikeransvaret .
  Magdalenas mantra om Ordning och Reda gäller inte skötseln av Sverige och Partiets egen politik .
  Kallas det ordning att förbjuda BRÅ att utreda kriminaliteten.
  Kallas det ordning att förbjuda en ny folkräkning.
  Kallas det ordning att stänga fungerande kärnkraftverk
  Kallas det ordning att låta invandrare utan legitimation få uppehållstillstånd
  Kallas det ordning att strunta i integrationen
  Kallas det ordning att förstöra Svenska pensioner
  Kallas det ordning att nedmontera välfärden .
  Etc , etc , etc
  Ja då har Sossarna skapat ordning i Sverige .

  42

Kommentera