Jonson minns Putins skarpa varning 2007

SÄKERHETSPOLITIK. Den pågående säkerhetskonferensen i München är den första sedan Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina förra året. Vid samma konferens år 2007 höll Vladimir Putin det tal som av en del har kallats för den verkliga krigsförklaringen mot väst, rapporterar Sveriges Radio.

Vladimir Putin talar i München 2007

Försvarsminister Pål Jonson (M) är på plats i München – och år 2007 var han där som sakkunnig för dåvarande försvarsministern Mikael Odenberg (M). Jonson säger att mycket av grunden för det som kom sedan, med Georgienkriget och annekteringen av Krim, lades då.

Talet gjorde ett djupt intryck på mig, det var den tydligaste larmklockan om att saker och ting var på väg åt fel håll, säger han till Ekot.

I dag, betonar Jonson, är det inte bara ett krig mellan Ryssland och Ukraina som står på spel. ”Hela den regelbaserade världsordningen och folkrätten” behöver säkras, säger han.

-Pettersson säger att demokrati är majoritetens makt med hänsynstagande till minoritetens intressen och åsikter, men det är inget för Vladimir Putin. Gärna val säger Putin, men jag bestämmer hur folk ska rösta och vilka som ställer upp i valen.

Putins tal i München 2007

Finlands statsminister Sanna Marin säger att man gjorde ett stort misstag som inte reagerade mer kraftfullt när Ryssland invaderade Ukraina 2014. – Om vi hade reagerat starkare vid Krim så hade inte kriget hänt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Jonson minns Putins skarpa varning 2007

 1. Ondskan i form av länder som Iran och Fascist Ryssland kommer ALDRIG bygga framgångsrika samhällen

  Fascism och islamism är passé. Jämlikhet, framåtsträvande, yttrandefrihet, öppenhet, samarbete, ………. Det är framtiden!

  13
  4
 2. Jo, Fr Elsa m fl. Putin är kriminell. Det är därför det ukrainska lider varje dag. Putin är en terrorist. Terrorister förhandlar man inte med, de skjuter man.

  35
  16
 3. Putins paranoida förbrytarhjärna har ingenting gemensamt med demokratier i väst. Modi (Indien) sa till Putin förra året att krig hör inte hemma i vår tid.

  36
  18

Kommentera