Slipper Erdogan ansvaret?

JORDBÄVNING. Den 17 augusti 1999, drabbades staden Izmit i Turkiet av en förödande jordbävning. Minst 17.000 människor dog och 40 000 skadades. I Turkiets största stad Istanbul, omkring 10 mil från Izmit, är man medveten om att en stor jordbävning i något skede kommer, och att staden inte är förberedd. Istanbul har 14 miljoner invånare och seismologerna frågar sig inte om en jordbävning kommer att drabba Istanbul utan frågan är när det sker. Istanbul ligger vi den eurasiska kontinentalplattan och rörelser längs plattan förorsakar ständigt till jordbävningar i Turkiet.

Izmit efter jordbävningen år 1999. Bild: Sergei Chirikov

Recep Tayyip Erdoğan var borgmästare i Istanbul mellan 1994 och 1998. Han tvingades bort från ämbetet och dömdes till fängelse för att han deklamerat en dikt offentligt, med orden “moskéerna är våra baracker, de troende är våra soldater och minareter är våra vapen”.

Efter sex månader i fängelse grundade Erdoğan Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) Från sitt första år blev AKP den mest offentligt stödda politiska rörelsen i Turkiet. I det allmänna valet år 2002 segrade partiet med nästan två tredjedelar av platserna i parlamentet och kunde därmed bilda den första enpartiregeringen i Turkiet på nio år. Det har kritiserats i det starkt sekulära Turkiet för att förespråka en islamisk stat, men anses av sina egna anhängare vara ett moderat muslimskt parti.

När Erdogan tog makten 2002 var det med löften om ökad transparens och en uppbyggd ekonomi och att sådana effekter som av jordbävningskatastrofen i Izmit, nära Istanbul 1999, där 17.000 människor dog, aldrig skulle ske igen.

The Guardians Bethan McKernan skriver att den senaste naturkatastrofen visar hur den fortsatta korruptionen och slappa regler kring byggnationer förvärrat sårbarheten. ”På pappret är Turkiets säkerhetsföreskrifter bland de bästa i världen[…] men de har inte följts ordentligt”, skriver hon.

Ett sätt för Erdogan att få igång den turkiska ekonomin och skapa välstånd efter år 2002 har varit omfattande satsningar på att bygga nya sjukhus, skolor och bostäder. Många av de stora byggherrarna har haft nära kontakter med Erdogan och AKP.

Vid den senaste jordbävningen i Turkiet kanske dödstalen slutar på 50.000 människor och miljoner har blivit hemlösa. Hade byggreglerna följts hade dödstalen varit avsevärt lägre och antalet hemlösa en bråkdel.

Erdogan och regeringen har hittills reagerat genom att arrestera byggherrar som de senaste åren uppfört moderna, höga byggnader i det drabbade området och som nu förvandlats till grushögar.

Vilket ansvar har Erdogan och hans regering?

Erdogan och hans regering har infört en “amnesti” som går ut på att de byggherrar som fuskat och inte uppfyllde kraven på jordbävningssäkra byggnader kunde köpa sig fria i stället för att åtgärda bristerna och uppfylla lagkraven.

Lagkrav som Erdogans eget parti AKP införde efter att de kommit till makten 2002. Att AKP vann valet anses till stor del ha berott på att partiet lovade att katastrofen från jordskalvet nära Istanbul 1999 inte skulle få upprepas.

Så sent som 2019 lovordade den turkiske presidenten “amnestin” som hans eget parti varit med och infört för byggnader som inte uppfyllde normerna för bland annat jordbävningssäkerhet.

-Tyvärr tror Pettersson att de i oppositionen som påpekar detta inför valet den 14 maj kommer att arresteras och hindras för att ställa upp.

En av Erdoğans farligaste utmanare, Ekrem Imamoglu, borgmästare i Istanbul har dömts till över två års fängelse för att ha förolämpat valmyndigheten och försök pågår att terroriststämpla honom. Vilket skulle göra att han inte kan utmana Erdogan om presidentposten.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Slipper Erdogan ansvaret?

 1. Det är Guds straff det är ju bara muslimsk stater som råkar ut för jordbävningen så alla åker er i underjorden och hamnar i knät på fan!!
  Pax viskum min son

 2. Köpa sig fria?

  Är ju lika i Sverige med rätt partibok och åsikt, samma med ansvar.

  Hyckleriet har inga gränser numera.

  20
 3. Och denna person fjäskar Sverige för För att få gå med i Nato?? han borde sitta inspärrad för tagande av mutor

  19
  1

Kommentera