Värsta naturkatastrofen i Europa?!, på ett århundrade

GEOGRAFI. Världshälsoorganisationen, WHO, klassar jordbävningen i Syrien och Turkiet som den värsta naturkatastrofen i Europa på ett århundrade. – Vi bevittnar den värsta naturkatastrofen i Europa på ett århundrade – och vi vet ännu inte hur omfattande den är, det säger WHO:s Europachef Hans Kluge på en pressträff under tisdagen, rapporterar TV4 med flera medier.

Med hittills 40.000 bekräftat döda, samt enligt FN över sju miljoner barn och totalt 27 miljoner människor som på något sätt har drabbats så är det utan tvekan en fruktansvärd katastrof.

 • Men när Pettersson gick i skolan låg inte södra Turkiet och Syrien i Europa utan i Asien, Främre Asien eller Främre Orienten som det också kallades.

Under min skoltid gick gränsen mellan Asien och Europa genom nordvästra Turkiet, sunden Bosporen och Dardanellerna, samt den mellanliggande Marmarasjön och storstaden Istanbul med en del i varje världsdel och turkar samt syrier räknades absolut inte som européer.

Europa med jordbävninggsområdet i Turkiet och Syrien

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Värsta naturkatastrofen i Europa?!, på ett århundrade

 1. Jordbävningen i Turkiet är ingen naturkatastrof. Det är ett helt naturligt och återkommande fenomen. Om turkarna hade byggt jordbävningessäkra hus så hade det inte varit någon katastrof. Det som hände kan rubriceras som en mänsklig katastrof som ägde run på grund av människors dumhet och okunskap.

  9
  3
  • Jag läste om att borgmästaren i en stad vid epicentrum varit så stenhård med att byggföreskrifter efterföljs så att där rasade inga hus alls. Korruptionsbekämpning kan fungera om man verkligen vill.

 2. Turkiet är arvtagare till det ottomanska riket och i hundratals år fanns islamvärldens hjärta i Istanbul, där hade kalifen, profeten Muhammeds efterträdare, sitt säte. Många turkar tror att de har ett särskilt civilisatoriskt uppdrag att föra islams ljus och turkisk kultur till världens människor som ännu lever i mörker, och president Erdogan brukar även påminna turkarna om deras särskilda roll som islamvärldens ledare.
  (Mohamed Omar skriver i Det Goda Samhället):
  https://detgodasamhallet.com/2023/02/14/mohamed-omar-hur-ser-turken-pa-sig-sjalv/#more-67637

  – i Turkiet är nationalism och islam intimt sammanflätade. Den som inte är muslim, ses med skepsis och betraktas som illojal turk. Religionsfrihet är inskriven i turkisk lag, men i praktiken möter kristna i Turkiet en annan verklighet. Den religiösa nationalismen är mycket stark och sätter en allt större press på kristna vilka inte betraktas som fullvärdiga medborgare i det turkiska samhället. Deras möjligheter till att få statliga jobb begränsas och de diskrimineras på den privata arbetsmarknaden….
  – Läs mer:
  https://www.open-doors.se/turkiet

 3. Erdogan kommer överdriva katastrofen i syfte att generera mer blodspengar till landet, 10- 100 faldiga dödstalet och mängden behov av vård och stöd för återuppbyggnad från EU som i sin tur kommer dra in ännu mer pengar från medlemsländerna och skänka rakt av.
  om inte hotar åter igen med att släppa de flyktingar som finns i de sk flyktinglägren rakt över gränsen till europa ( som EU / vi betalar turkiet att förvara )
  och sen blir det totalkaos med krig åt alla håll.
  så kan man lita på honom ?
  Han sitter på trumfkorten.

  5
  1
 4. Självfallet ligger inte Turkiet i Europa vare sig geografiskt eller kulturellt. Helt obegripligt men man skall ju inte vänta sig för mycket av den genomkorrumperade FN-organisationen. Jag antar att det finns en agenda med att kalla det Europa, oklart vad dock?

  10
  2
 5. Visst är denna och liknande händelser hemska, men en jordbävning i sig kan ju knappast beskyllas för att vara en katastrof. Det är ju snarare Följderna av händelsen som kan vara fruktansvärda. Att kontinenterna och de tektoniska plattorna rör på sig är en förutsättning för planetens utveckling. För utan detta fenomen skulle vi t.ex. inte ha våra stora bergskedjor. Och utan dessa skulle bristen på dricksvatten slå ut de stora befolkningsgrupperna. Att jorden rör på sig är ett bevis på att planeten lever och det av helt egen kraft + en del hjälp av solen. Oavsett vad olika aktivister yrar om. Den lilla människan har inte mycket att komma med där heller.
  Katastrofen däremot beror, som så ofta förr, på människans inneboende dumhet. Varför bosätta sig på områden där man vet att jordbävningar förekommer ? Varför bosätta sig på vulkansluttningar ? Utbrotten sker i cykler med större eller mindre mellanrum. Varför bosätta sig på flodbankar, när man vet att översvämningar sker och har skett i århundraden ? Varför bosätta sig vid havets strand när man vet att erosion förekommer ?
  Naturen är ingen katastrof — Däremot Dumheten !!!

  18
  12
  • En jordbävning är katastrof i ordets rätta bemärkelse:

   “Det som är avgörande för vad som klassas som en katastrof är alltså effekten eller effekterna av en viss händelse om inte händelsen i sig. Effekterna som anges i samtliga definitioner kan således föranledas av såväl naturfenomen som mänskliga handlingar, oavsiktliga eller avsiktliga.”

   En jordbävning som den i Turkiet är per definition en katastrof – en naturkatastrof.

   16
   3
   • Jordbävningar och vulkanutbrott kan ses som jordens säkerhetsventiler. Precis som i en ångpanna eller tryckkokare. Utan dessa tryckutjämningar skulle klotet förmodligen åka på en bra mycket värre smäll.

    4
    12
 6. WHO kanske inte kan skilja på Sverige och Schweiz? Det är ju faktiskt rätt många som gör det. A propå – vad heter Namibias huvudstad?

 7. Nu finns det gott om jobb i Turkiet och Syrien. Avregistrera turkar, syrier och muslimer m. fl. och skicka hem dessa. Bra för vår statskassa och Erdogan.

  36
 8. Det är inte bara i Sverige som höga befattningar innehas av inkvoterade kompletta oduglingar!

  Hans Kluge är en mindre vetande byråkrat som uppenbarligen har stora svårigheter med bl.a. geografi.
  -Skulle inte förvåna mig om han också är socialist!

  68
  9
 9. Skrämmande korkade människor inom WHO. De kunde inte hitta på något att jordskorpan har svällt på grund av global uppvärmning? 😂😂

  76
 10. Klart den var värst i Europa.
  Asien där det egentligen var, har sett större.
  Så nu har fredens folk ytterliggare ett skäl till att söka sig mot “bankomaten”.

  73
  1
 11. Så nu ska det vara Europas ansvar ?
  De bygger dåliga hus och skiter i alla regler om hållfasthet och jordbävningsrisk, men mutor betalas till de som bestämmer, så allt är OK på pappret.

  87
  1
 12. Om nu husen som inte klarade jordbävningen stått kvar, vad hade det kallats då, klimathot av värsta sorten?

  74
  1
 13. Man skall ALDRIG förvänta sig några större fakta kunskaper hos vare sig journalister eller politruker !

  Vet första gången jag åkte färjan över Bosporen i istanbul sent 80-tal ute på tågluff mellan Sirkeci och Haydarpasa. …
  Då kändes det verkligen att man lämnade den Europeiska kontinenten och kom över i Asien.

  71
  • Asien har kommit ända hit till Sverige nu, så du behöver inte resa för att uppleva kaos och elände.

   79
   1

Kommentera