Afghanistan innan talibanerna

ISLAM. Långt tillbaka var området som idag kallas Afghanistan buddistiskt, sedan invaderade muslimska araber och tvingade befolkningen att konvertera till islam och sedan gick det som det gick. Under 1950- och 1960-talen var Afghanistan ett av världens mest biståndsberoende länder, räknat per invånare. Mellan 1950 och 1970 kom 50 procent av biståndet från Sovjetunionen och 30 procent från USA. 1973 störtades kungen och landet styrdes i en gradvis mer västvänlig riktning vilket gjorde att relationerna med Sovjetunionen blev kyligare.

Kvinnor i Kabul, Afghanistan c:a 1965

1978-79 skedde en kommunistisk revolution och den nya regeringen började förvandla samhället i socialistisk riktning, halva den afghanska armén deserterade och gick över till islamistiska motståndsrörelser. Sovjetunionen invaderade men 100.000 soldater men det hjälpte inte. Efter tio år tvingades Sovjet ut ur Afghanistan och i stället blev det inbördeskrig mellan olika muslimska grupper.

1996 tog talibanerna över och de kastades ut 2001 av USA som i sin tur kastades ut av talibanerna 2021. Där är vi idag med ett fruktansvärt förtryck av flickor, kvinnor och oliktänkande, det var en mycket kort version av Afghanistans historia, vill ni läsa mer detaljer finns det böcker.

Det är märkligt hur mycket elände som kan samlas på ett ställe och jag tror det beror på islam…

År 1988 var 40 % av läkarna och 60 % av lärarna vid Kabuls universitet kvinnor. Nu får kvinnorna inte utbilda sig och inte arbeta någon annanstans än i hemmet. De muslimska männen är idioter.

-Pettersson undrar om det är islam som gör folk galna eller om det är de galna som blir muslimer…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Afghanistan innan talibanerna

 1. Pettersson undrar om folk blir galna av islam?
  Här är beviset, t.o.m. präster i Svenska Kyrkan blir det:
  Kritik mot islam är ”konspirationsteorier”, menar representanter för svenska kyrkan. Prästen Anna Karin Hammar t.ex. tycker att Muslimska brödraskapet har många fina sidor och blir därför djupt upprörd över att det riktas kritik mot islam, och hon får stöd av prästen Maria Kjellsdotter Rydinger (S) i Tro och Solidaritet.
  https://detgodasamhallet.com/2023/02/15/bitte-assarmo-svenskkyrkliga-praster-avfardar-islamkritik-som-konspirationsteorier/#more-67665

  • Jag anser att Anna Karin bör satsa påmen annan karriär. Visserligen är det kristerligt att förlåta sina fiender men det betyder ju inte att man inte ska försvara sig vid angrepp. Man kan förlåta fienden men först ska denne bekämpas tills dess hotet från denne upphör. Därefter kan man förlåta. Det duger inte att lägga sig platt.

 2. Låt talibanerna visa vad de går för, så försvinner alla problem. Låt de stå på egna ben och visa att dom är vuxna. Fasa ut allt bistånd. Anpassa befolkningsmängden till försörjningsförutsättningarna. Byt ut vapnen till plogar och spadar.

  30
 3. Inga afghaner gjorde speciellt mycket motstånd när talibanerna tog över makten 2021 så de ville ha den regimen. Nu har de fått som de ville så de kan sluta gnälla som små hyndor. Ingen bryr sig om Afghanistan eller afghanerna längre.
  Däremot kan vi skicka hem alla afghaner som kom hit mellan 2001 och 2021 eftersom deras regim nu sitter vid makten och de inte längre behöver skydd.

  49
  • Fast Kina har insett vad islam kan innebära varför landets muhammedaner (uppe i nordvästra hörnet) får chansen att ändra uppfattning på särskilda utbildningsläger. Dessa kritiseras av Svenne der Besserwisser som ju också kritiserar Ungern o Polen för att de nationerna insett värdet av att numera hålla islam utanför sina gränser.

   46
   1
   • @Huvaligen Å andra sidan har ju kineserna inget i den där regionen att göra. Kina är ett mycket farligt land som vi skall passa oss för djävligt noga. Putin är en tax i jämförelse. Låt uigurerna ha sitt islamska samhälle om de vill det.

    Vad gäller Afghanistan och säkert även t.ex. Syrien och till stora delar Iran och Turkiet så skall vi inte låta oss luras av några damer i kortkort eller några sjalkastare. Gissningsvis vill en majoritet ha sin fundamentalism, det är den mest rimliga förklaringen till att det ser ut som det gör och inte förändras på djupet i precis hela denna region.

    6
    1

Kommentera