Alimamy Cole, 25, döms till livstid av HD

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Alimamy Cole, 25, från Sierra Leonne dömdes till livstids fängelse av tingsrätten, friades av hovrätten men döms nu åter till livstid av Högsta Domstolen. Herr Cole har inte medverkat under rättegången i Högsta domstolen och antas ha lämnat landet efter den friande hovrättsdomen.

Alimamy Cole Foto: Polisen

-Pettersson hoppas att Alimamy Cole stannar kvar i Afrika så vi slipper betala för honom…

***

TIDIGARE 2022-11-23 Mordfall tas upp av Högsta domstolen

BROTTSLIGHET. Orimliga beviskrav riskerar leda till att människor känner att staten inte klarar av att lagföra brottslingar. Det riskerar leda till parallella rättssystem, säger Paulina Brandberg, tidigare åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Sedan 18 oktober 2022 Sveriges jämställdhetsminister (L). Brandberg påpekar att Sverige borde införa förvaring som straff – alltså en möjlighet att hålla farliga brottslingar inlåsta efter avtjänat straff om det finns hög risk för återfall.

Trots en kedja av bevis, bland annat DNA som tillhör den misstänkte, Alimany Cole, så friades 25-åringen i hovrätten för ett mord i Märsta, utanför Stockholm, efter att ha fällts i tingsrätten först. Nu ska fallet upp i Högsta domstolen, rapporterar Sveriges Radio.

-Pettersson hoppas att Högsta Domstolen kan komma med en vägledning om att beviskraven sänks en aning, till den nivån som gällde tidigare.

***

TIDIGARE 2022-03-20 Alimamy Cole flög hem till Sierra Leone – HD kan inte avgöra mordet

BROTTSLIGHET. I tingsrätten dömdes Alimamy Cole till livstids fängelse för mord i Märsta men i hovrätten friades han trots att hans DNA fanns på mordhylsorna och spår av offret på Alimamys jacka, vapnet och Alimamy själv. Högsta domstolen beslutade att ta upp målet i en ny rättegång men ett problem uppstod.

Den utpekade mördaren, Alimamy Cole, åkte hem till Sierra Leone innan riksåklagaren ens hunnit överklaga hovrättsdomen och har inte återvänt efter HD-beslutet. Nu ställs rättegången in.

Alimamy Cole Foto: Polisen

-Pettersson hoppas att herr Cole stannar i Sierra Leone och att brottet inte preskriberas bara för att han håller sig undan och att han sedan är välkommen till Sverige igen.

TIDIGARE 2021-12-09. Mordärende till HD – Alimamy Cole friades trots dna-bevis

LAG & RÄTT. Högsta domstolen (HD) har meddelat prövningstillstånd i ett mordärende där Alimamy Coleman frikändes i hovrätten trots omfattande indiciebevisning. I tingsrätten dömdes Alimamy Cole till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl en man med flera skott vid en busshållplats i Valsta i Märsta i oktober förra året. Men i hovrätten frikändes Cole då domstolen inte ansåg att en alternativ gärningsman kunde uteslutas.

Riksåklagaren (RÅ) som tyckte att hovrättens bevisvärdering var felaktig överklagade till HD och yrkade att mannen skulle dömas till livstid.

I ett pressmeddelande om överklagan skrev RÅ att man vill att HD prövar ”vilka krav som kan ställas på indiciebevisning för att den ska räcka för en fällande dom”.

23-årige Alimamy Cole greps som misstänkt flera månader efter mordet. I hans bostad hittade polisen en likadan grön jacka som mördaren bar. På den fanns både den misstänktes dna och blodspår från offret, liksom tändsatspartiklar från den typ av ammunition som använts vid mordet. Dessutom fanns mannens dna på en del av de tomhylsor som hittades vid brottsplatsen. Han har själv nekat till brott.

-Pettersson undrar om inte herr Cole varit så smart att han lämnat Sverige och lika bra är det…

***

TIDIGARE 2021-0-06. Alimamy Cole dömdes till livstid, friades, nu överklagar åklagaren till Högsta domstolen

LAG & RÄTT. Riksåklagaren har överklagat en dom till Högsta domstolen, där hovrätten friade Alimamy Cole som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för mord. Den fråga som riksåklagaren vill ha prövad är vilka krav som kan ställas på indiciebevisning för att den ska räcka för en fällande dom.

I oktober 2020 kom en ensam gärningsman, klädd i en grön jacka, till en busshållplats i Märsta på en elsparkcykel, avlossade flera skott mot en annan man och flydde sedan på samma cykel. Flera personer blev vittnen till händelsen, men de såg aldrig ansiktet på gärningsmannen.

Några månader senare greps en man misstänkt för mordet. I hans bostad fanns den gröna jacka som gärningsmannen hade på sig vid busshållplatsen. På jackan fanns den misstänktes DNA, blodstänk från den mördade mannen och tändsatspartiklar från den typ av ammunition som användes vid mordet. Den misstänkta mannens DNA fanns också på några av de tomhylsor som påträffades på brottsplatsen.

Tingsrätten ansåg att bevisningen var övertygande och dömde mannen till livstids fängelse för mord. Hovrätten menade dock att en alternativ gärningsman inte kunde uteslutas och frikände därför för mord. Riksåklagaren överklagar nu hovrättens dom och yrkar att mannen ska dömas för mordet till livstids fängelse.

Bevisfrågor lämpar sig i allmänhet inte för prövning i Högsta domstolen, eftersom det finns en risk att prövningen skulle få en begränsad betydelse utanför det aktuella målet. Riksåklagaren konstaterar dock att det här målet avser en typsituation på så sätt att det rör sig om en skjutning i kriminell miljö där inget vittne har kunnat peka ut gärningspersonen, vilket innebär att åtalet bygger på bland annat tekniska spår. Det är enligt riksåklagaren angeläget att HD någorlunda regelbundet uttalar sig om kraven på vilken bevisning som ska vara tillräcklig för en fällande dom.

Sådana här brott utförs ofta hastigt och av maskerade gärningsmän. Det innebär att vittnen och målsäganden sällan har möjlighet att lämna detaljerade berättelser som kan leda till att gärningspersonen identifieras. Det har vi sett exempel på i flera fall under senare år. Och även om det finns vittnesiakttagelser är det vanligt att personerna inte vill medverka i utredningarna. Av det skälet är det särskilt viktigt att domstolarna får vägledning kring hur bevisning ska värderas. Min uppfattning är varje bevis först ska värderas för sig och att man därefter ska göra en sammanvägd bedömning av all bevisning. Så verkar inte hovrätten ha gjort i det här fallet, säger riksåklagare Petra Lundh.

Överklagandet.

TIDIGARE 2021-09-07. Dömdes till livstid för mord, nu frias Alimamy Cole

VÅLDSVÅGEN. Attunda Tingsrätt dömde Alimamy Cole till livstids fängelse för mordet i Märsta. Nu frias Alimamy Cole, 23, i hovrätten. En övervakningskamera från en buss fångade hur en gärningsman i oktober förra året öppnade eld mot en man som skulle gå ombord.

Enligt tingsrätten var det Alimamy Cole som avlossade fem skott som träffade sitt offer. Därför dömdes han till livstids fängelse. Men domen överklagades – och nu har också hovrätten prövat fallet.

Både vittnesuppgifter och bussens övervakningskamera vittnade om att den som öppnat eld bar en grön jacka med en pälsförsedd huva uppdragen. Däremot fångades aldrig gärningsmannens ansikte på bild.

Misstankarna riktades ändå mot den 23-åriga Alimamy Cole och polisen installerade övervakningskameror i trapphuset där han bodde. Fyra månader efter mordet greps han.

23-åringens DNA hittades på tre av åtta patronhylsor vid brottsplatsen och vid en husrannsakan i Alimamy Coles lägenhet hittades en grön jacka med 23-åringens DNA – och trots den tid som gått sedan mordet fanns fortfarande blodbesudlingar med offrets DNA och tändsatspartiklar.

Alimamy Cole har hela tiden nekat till brott och hävdat att blodet hamnat på jackan på annat sätt.

Hovrätten resonerar i domen att det kan finnas ”alternativa förklaringar”, som att Alimamy Cole hanterat den ammunition som användes vid mordet, utan att vara gärningsman. Det kan, enligt hovrätten, heller inte uteslutas att gärningsmannen är någon som Alimamy Cole känner och som lämnat jackan i hans lägenhet.

Alimamy Cole frias för mord – men döms till tio månaders fängelse för vapenbrott.

-Pettersson säger att Alimamy har hanterat ammunitionen offret sköts med och har offrets blod på jackan som fanns i Alimamys lägenhet! Det borde räcka, när herr Cole inte har några bra förklaringar…hoppasåklagaren överklagar och högsta domstolen tar upp fallet…

***

TIDIGARE 2021-06-21. Alimamy Cole döms till livstid för mord

VÅLDSVÅGEN. Attunda Tingsrätt, mål nummer B 367-21, dömde idag Alimamy Cole född 1997 till livstids fängelse för att den 2 oktober 2020 ha berövat Wissem Messaoudi livet genom att skjuta honom
med flera skott.

Tingsrätten anser att bevisningen mot Cole är övertygande. Coles dna som hittats på hylsorna vid brottsplatsen bedöms som särskilt stark bevisning. Vidare skriver domstolen att utredningen visar att Alimany Cole befunnit sig i området för gärningen, samt att han haft tillgång till en elsparkcykel vilket gärningsmannen använt sig av.

Cole döms för mord, vapenbrott, narkotikabrott, olovlig körning-grovt brott, rattfylleri, ringa narkotikabrott, och brott mot vapenlagen. Han skall också betala skadestånd på drygt 250.000 kronor till offrets anhöriga.

Försvarsadvokaten och målsägarbiträdet kostar skattebetalarna c:a 674.000 och det är rena förtjänsten.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “Alimamy Cole, 25, döms till livstid av HD

 1. Han kommer nog inte tillbaka och skönt är det, fängelsepersonalen slipper en bråkstake.

  4
  2
 2. Alimamy Cole från Sierra Leone invandrade till Sverige år 2003 och erhöll svenskt medborgarskap år 2008.
  Asylsökande utan pass 2016-2019 från Sierra Leone:
  2016: 100%,
  2017: 100%,
  2018: 100%,
  2019: 93%
  https://meritwager.nu/allmant/sa-stor-andel-asylsokande-i-sverige-har-inte-uppvisat-pass-eller-annat-godtagbart-identitetsbevis-vid-asylansokan-2015-2019/

  För tio år sedan kom det 54.259 asylsökande personer till Sverige och 91 % av dem visade inte sina pass och styrkte därmed inte vilka de var.
  F.d. flyktingombudsman Merit Wager, citat: ”Det kan inte vara för mycket begärt, ens i Sverige, att man avkräver personer som söker en så stor förmån/rättighet som asyl eller uppehållstillstånd, är att han styrker identitet, sin nationalitet och – så långt någonsin möjligt – styrker sin asylberättelse!”
  https://meritwager.wordpress.com/2014/08/26/68-000-personer-kan-inte-sakna-pass/

  13
 3. Högsta domstolen har nog insett att det är inte längre Morgan som kan påverka vem som blir justitieråd och som sedan måste smörjas.

  7
  1
  • Ersättning till gängkriminella, SÅ STÖTANDE!!!!

   Ersätt JK med någon som lever i verkligheten

   17
   1
 4. TT/SVT skriver: “Under rättegången i Högsta domstolen har 25-åringen inte medverkat. Efter den friande domen i hovrätten antas han ha lämnat landet.”

  Inte så mycket som en viskning att personen i fråga är helt främmande för konungariket. Sierra Leone verkar för övrigt vara ett, efter afrikanska förhållanden, ett lugnt land. Vad gjorde han för anledning att vara här? Ur en svenskt perspektiv.

  22
  1
 5. Svenska skattebetalare bör vara tacksamma att denna importerade gullunge stack från Sverige. Vi har sparat tiotals miljoner i fängelsekostnader.

  15
  2
 6. Om en rörmokare monterar ett rör fel, så är han ansvarlig och gör naturligtvis om arbetet -utan kostnad!

  I det här fallet
  Skicka räkningen/arna till Ribbenvik!
  Han skall betala för det helvete han har ställt till med!

  28
  2
 7. Hur kan man komma fram till så olika uppfattningar.
  Måste vara något fel på vår domstolar.

  26
  1
 8. Socialen har mejlat honom och bett om adressen, för att kunna skicka soc. bidraget.
  “Vi är minsann inte rasister”, känt PK ordspråk.

  25
  2
  • Skulle kännas gott med lite anhörigutvandring också. Men när det är åt det hållet så är väl inte familjen så viktig längre.

   10
   2
 9. Migrationsverket borde se på en asylansökan så här.
  Om personen begår ett grovt brott hur stor är chansen att den söker skydd i sitt forna hemland?

  25
 10. Det nya spännande Sverige

  https://www.expressen.se/tv/sport/fotboll/fotbollsmatchen-urartar-ungdomar-i-vilt-slagsmal/

  Skäms allah goda o naiva idioter som tillsammans med korkade politiker skapat dagens otrygga Sverige

  Och Justitieministern beviljar dem ersättning

  https://www.dn.se/sverige/de-sitter-tysta-i-manader-och-kan-fa-hundratusentals-kronor/

  När sparkas JK Mari och ersätts med någon som ser Sveriges väl och ve före de kriminellas?

  Varför agerar inte (SD)?

  27
  6
  • Vem sätter tummen ner på detta?? Anser inte man skall ha ersättning om man själv aktivt vart med i slagsmål då skall det jämkas till 0kr hoppas SD får upp strålkastaren Heidenborg med

   5
   2
 11. Det svenska rättssystemet är ett hån mot oss svenskar.

  Hur kunde det gå så illa??? Mördare går fria men felparkerare råkar illa ut

  54

Kommentera