EU:s ekonomi går bättre än väntat men Sverige sämst i klassen

EU. Tillväxten i Europa ser ut att bli högre än vad prognoserna tidigare pekade på, visar EU-kommissionens nya prognos. Medan svenska medier fokuserar på att Sveriges ekonomi väntas gå sämst i EU skriver internationella medier i stället att EU som helhet ser ut att ducka recession.

Tillväxten skruvas upp till en förväntad tillväxt på 0,8 procent 2023 och 1,6 procent 2024. Tack vare lägre olje- och gaspriser väntas inflationen sjunka snabbare än tidigare trott. Dessutom är arbetslösheten låg.

”Nästan ett år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina mår EU:s ekonomi bättre än vad vi räknade med i höstas”, skriver kommissionen och fortsätter: ”Inflationen verkar ha nått sin topp och en gynnsam utveckling på energimarknaderna förebådar ytterligare kraftiga nedgångar.”

Sveriges ekonomi går sämst av alla 27 länder i EU under 2023, enligt EU-kommissionens senaste prognos. Den svenska ekonomin backar med 0,8 procent under 2023, och blir därmed EU:s enda minusland.

Det land som sias ha högst tillväxt under 2023 är Irland, med 4,9 procent.

För 2024 ser det något bättre ut för Sverige, med en uppgång på 1,2 procent – även om det fortsatt är sämst i hela EU. Den svenska inflationen väntas samtidigt gå nedåt: till 6,3 procent i år och 1,8 procent 2024.

Ta del av prognosen här

Prognosen för Sverige

EU borde vara en samarbets- och handels-union och inte en bidragsunion. Bild: Jeander

18 thoughts on “EU:s ekonomi går bättre än väntat men Sverige sämst i klassen

 1. Ät någon förvånad? Om man ska vara socialkontor för resten av världen går ekonomin bakåt. Det begriper varje normalbegåvad.

  12
 2. Möjligen kan tillståndet i landet förbättras. Nu är iallafall idioten Mikael Ribbenvik avskedad.

  12
  1
 3. Sverige betalade ju höga engångsbidrag till EU-länder som Spanien, Italien och Grekland ska kunna sänka pensionsåldern och ge guldkant till sin lata befolkning, samtidigt som svenskarnas pensionsålder höjdes och skattebördan ökade. Förutsättningen för vår välfärd, elproduktionen, förstördes av inkompetenta politiker och utlämnades till bl. a. tyskarnas godtycke.
  Svenska politiker sålde en stor del av elproduktionen till utländska intressen och all industriell verksamhet av vikt hamnade också i utländska intressen.
  Inte konstigt det går dåligt bara av ovanstående orsaker där inte invandring och övrig vanskötsel är inräknat. Konstigt att vi över huvud taget fungerar som land. Här måste trots allt finnas mycket resurser att ösa ur.

  19
  • Nu gnuggar väl både Märta och Greta sina händer. Om vi kan få ner konsumtionen till noll så är ju planeten räddad och Sverige kan välförtjänt ta åt sej äran.

 4. Vi väntar tålmodigt på Lövens löfte om vinsten som kommer lite längre fram. Eller var det lögn.

  16
  1
  • Lögnen är sossarnas paradgren, de har ljugit, åtminstone sen Palmes dagar, Erlander hade väl lite smålögner för sig men han hade nog Sveriges väl som idé.

   20
   1
 5. Migrations lögnerna har kostat Sverige åtskilliga miljarder

  Lågutbildade och analfabeter som inte kan anpassa sig i ett civiliserat samhälle är inga bra byggstenar.

  Varför fattar inte politikerna detta?

  Varför utvisar man inte kriminella och lycksökare som bara vill dränera Sverige på pengar och anseende?

  Varför skickas inte gymnasieafghanerna hem till Afghanistan?

  VARFÖR LJUGER POLITIKERNA om att det blir vinst längre fram när vi vet att så aldrig blir fallet

  21
 6. Ja, men vi har ju ansvar för hela världen. Det är ingen annan som har. Vi är ju en humanitär stormakt…..

  24
 7. Tror f..n att vi har dålig ekonomi, först mutade vi till oss en plats i Fn säkerhetsråd sedan åkte Löven till Eu efter covid för att hjälpa medelhavsländerna med massor med pengar osv osv. Igår stod en tokig kommunist i Agenda o sade vi borde höja skatten. Här skall inte höjas någon skatt fördela dom pengar dom har o syssla med dom viktiga problem vi har. Polis, sjukvård försvar skola Skit i resten o låt folk klara sig själv

  25
 8. Fakta säger negativt av idag, men det spås positivt i framtiden.
  Tänk vad alla åsikter kan ställa till det.
  Antar att rika Sverige ska fortsätta att betala för fyradagars arbetsvecka i medelhavsländerna.
  Lenin sa att religion är opium för folket.
  Jag anser att politik är opiatet av idag.

  23
 9. När landet har dragit på sig c:a 2 millioner utländska parasiter som enbart ställer till elände och kaos och som vi dessutom tvingas försörja, då kan det bara gå på ett sätt.
  Och ekonomi är en allt för viktig fråga för att handhas av politiker, det ska dom inte alls syssla med, här behövs det vanliga normala mäniskor med sunt förnuft och som klarar av dom fyra viktiga räknesätten!
  Man ska naturligtvis inte spendera mer pengar än man har!

  39
  1
 10. Hur var det nu Karl-Petter uttryckte det … Vi skulle ju få en SUPER-EKONOMI tack vare den höga invandringen … ..”

  “..Den stora invandringen skulle ju ge Sverige en “superekonomi” enligt Kar-Petter … “..Om Sverige lyckas med integrationen av nyanlända flyktingar på arbetsmarknaden kan Sverige om tre–fyra år ha en superekonomi med 4–5 procents tillväxt.
  Det sade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen…”

  “..– Om vi lyckas kan vi bli rikast i Europa. Lyckas vi får vi en superekonomi, sade han.
  – Nu när tillväxten går bättre i Europa tror jag att vi kan ha en rätt lång period av BNP-tillväxt i Sverige och andra länder, fortsatte han.
  – Det är en enorm investering. Men redan 2020 kan de flesta av dessa 170 000 ha arbete, sade Karl-Petter Thorwaldsson…”

  https://www.svd.se/a/1342c9a5-e7db-49cb-bc8c-3e871b02dee3/lo-basen-flyktingar-kan-ge-sverige-superekonomi

  https://www.svd.se/a/f32b110a-4fdb-4bff-9c7c-6b813dcb386c/andersson-flyktingvagen-skapar-tillvaxt

  16
  1

Kommentera