SD och M vill se tolkavgift på 500 kronor

INVANDRING & SKATTER. M och SD i Stockholm vill se en tolkavgift i sjukvården på 500 kronor – något som får kritik från vårdpersonalen, skriver SvD.

En tolkavgift skulle öka incitamentet att lära sig svenska, enligt Britt-Mari Canhasi, sjukvårdspolitisk talesperson för SD i region Stockholm. Partiet har stått fast vid förslaget som lanserades första gången 2019, medan M har backat och sedan återupptagit det i opposition.

En tolkavgift som inte ingår i högkostnadsskyddet beräknas kunna halvera regionens årliga tolkavgifter som i dag ligger på 150 miljoner, enligt tidningen.

Agmall Sarwari, distriktsläkare på en vårdcentral i södra Stockholm, säger att vården riskerar att i slutänden bli dyrare. Han menar att felbedömningar och onödiga undersökningar kan göras till följd av språkliga missförstånd.

-Pettersson tycker att Tolk ska vara gratis för svenskar som inte förstår vad läkaren säger, men inte för några andra…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “SD och M vill se tolkavgift på 500 kronor

 1. Tolkar är som sömnpiller för de orkeslösa invandrarna. “Vi behöver inte göra någonting, svenskarna måste älska oss eftersom de ger oss allt och lite till”.

  26
  • “Ger allt och lite till”. Kommer osökt att tänka på pandemins första månader och hur jag undrade vilka det var som drabbades värst och behövde sjukhusvård
   Våra medier rapporterade inget om det. Inte heller FHM. Men efter ett par månader gick somaliska läkare ut och berättade att somalier var drabbade i en mycket hög grad.
   Och iom att sjukhusresurserna började sina började läkarna prioritera bort våra gamla, vilka inte fick den vård de borde ha haft. I stället för syrgas fick de morfin som tog död på dem.
   Kan man ju undra hur många av de “orkeslösa inv…..” Som fick vård istället.

   18
   • Midazolam och morfin är lika med palliativ vård (dödshjälp).
    Även inom sjukvården så är kultur krockar vardag.
    Det är en förenklad bild av sanningen när man skyller misstagen på språkförbistring när igentligen både kunskap och erfarenhet i yrket saknas.

    12
 2. Vad bra. Då kan jag få en tolk. Sist jag var vårdcentralen fick jag en afrikansk läkare (n-ordet tycks numera vara tabu) inte nog med att han talade dålig svensk, han bröt också svårt på danska.

  23
  1
 3. Varför inte göra, som Tjeckien om jag inte fattat fel. De har ingen asyl eller anhöriginvandring trots att det är fullt tillåtet att söka. Varför då, jo förmodligen för att invandrare inte får ett öre i stöd. De får stå för sin egna bostad, kostnader och försörjning. Ungefär, som alla friska medborgare i Europeiska länder självklart gjort i alla generationer. Det betyder att Tjeckien inte har någon asylinvandring för ingen vill söka asyl där. Jag tycker det är en praktisk lösning och rättvist mot de egna invånarna. Sverige måste börja visa lite respekt till sina skattebetalande medborgare. Svenskar, som i generationer arbetat och betalt sina skatter och aldrig ville ligga samhället till last.

  34
 4. “Hur den svenska staten kan välja att betala för att migranter livet ut ska slippa lära sig svenska är för mig en gåta“, skriver debattören Patrik Engellau. “Utan gratis tolkhjälp på skattebetalarnas bekostnad, hade migranten fått sätta till alla klutar för att mobilisera sina egna krafter för att så snart möjligt anpassa sig till svenska förhållanden där språkförståelsen är det kanske främsta förhållandet. Statens eller kommunens skyldighet blir att plocka fram tolkar som ger migranten möjligheter att verka som en färdigutbildad kravmaskin. I Danmark är invandrares rätt till gratis tolkhjälp begränsad till tre år, sedan får invandraren klara sig på egen hand. I Sverige är rätten till tolk obegränsad i tid och benämningen tolk är inte skyddad, vem som helst kan kalla sig tolk. Den offentliga sektorns årliga kostnader för de 5 – 6 000 tolkar som finns i landet uppskattas till minst två miljarder kronor (och då ingår inte kostnader för ”förvaltningens interna administration“ och en del annat)“.
  – och Patrik Engellau skriver mera här:
  https://detgodasamhallet.com/2019/06/16/patrik-engellau-tolkar-for-invandrare/

  21
 5. Hurra! Men var finns det egna ansvaret? Jag blir så jälva less på att vi som får rasiststämpeln på oss duger när vi ska betala allting!! Varför ska vi skattebetalare betala för? Kan dom inte betala själva så får dom lära sig svenska så de kan göra sig förstådda, punkt slut.

  34
 6. Bra början, på sikt bör det bli full kostnadstäckning för staten. En somalier får väl söka sig till klanens medicinman, om de vägrar jobba och lära sig svenska. Vi har inte råd med dessa invasiva bidragsberoende negrer. Det första som bör göras är att göra det lika obekvämt som för oss svenskar. Ta bort bidrag och ta full avgift. Det enda vi kan bjuda på är en enkelbiljett till MENA

  45
 7. “-Pettersson tycker att Tolk ska vara gratis för svenskar som inte förstår vad läkaren säger, men inte för några andra…”

  Villkoret för svensk läkarlegitimation ska vara adekvata kunskaper i svenska språket och den svenska kulturen. Förutom de rent medicinska kraven.

  Låt Migrationsverket anställa utländska läkare utan prövning för att hålla sjuk- och hälsovård för alla som sökt asyl. Det behövs ingen prövning då bluffare skulle avslöjas omedelbart av sina landsmän.

  26
 8. Samma sak som med det kriminella slöddret. Vilka svenska busar får gratis advokater ? Till skillnad mot de importerade “berikarna”. Alltså den övervägande delen av buset. Där får staten/skatteslavarna stå för de väl tilltagna kostnaderna.

  38
 9. Snackekärringen Märta Stenevi (MP) skriver “Att politiker ens kommer på tanken att föreslå att patientavgifter ska baseras på etnicitet och liv värderas olika i vården är så sjukt att det knappt finns ord”
  Det är precis det bl.a. regeringen kärringen satt ville ha, men då var det utlänningarna som ska betala 50:- i patientavgift både för sjukvård och tandvård, men svenskar ska betala full avgift.

  49
 10. Ingen svensk medborgare behöver tolk när den ska prata med en svensk läkare.
  Ingen ska få svensk läkarlegitimation utan att först fått godkänt på minst svenska 3 nivå.

  59
 11. Det låter rimligt.
  Alla indragningar som gynnar Sverige ekonomiskt, är bra.

  Parasiterna, om de nu är här, får väl lära sig språket som gäller i VÅRT land. 🇸🇪

  62
  1
 12. Jag tycker att de ska lära sig Svenska. Finns de som bott här i minst 10 år, kanske mer och inte kan Svenska

  56
  1
  • Känner till ett fall, med en kvinna som efter 24 år i landet, måste ha tolk på vårdcentralen.
   Tolkhjälp i max 1år, därefter får blattarna själv stå för kostnaden.
   Språk krav/test av läkare med utländsk bakgrund.
   Svenskar bör välja bort utomeuropeiska häxdoktorer!

   61
   1
 13. -Pettersson tycker att Tolk ska vara gratis för svenskar som inte förstår vad läkaren säger, men inte för några andra…

  Och för att kunna bevara Sverige svenskt ska vi inte ha några utländska läkare i Sverige som inte pratar perfekt svenska.

  Vidare skall Sverige skicka tillbaka minst två millioner utlänningar, då först kan vi börja reparera och bygga ett nytt och hållbart Sverige för oss svenskar!

  81
  1

Kommentera