Myndigheter anklagas för att ha blundat för byggfusk

NATURKATASTROF. Bara dagar efter den förödande jordbävningen kommer nu kritik från både lokala och internationella experter mot att myndigheterna ska ha mer eller mindre blundat för byggfusk och därmed förvärrat katastrofen i Turkiet. En grupp ingenjörer ska till exempel ha larmat om brister i byggsäkerheten.

Det går inte att utesluta att någon exempelvis fuskat med betongen.

I Turkiet kräver man nu att regeringens byggpolitik granskas, före valet 2018 lanserade man ett program där den som brutit mot byggregler kunde köpa sig fri genom att betala böter.

Minst tolv personer, däribland byggkonstruktörer, har gripits i Turkiet efter jordskalvet i måndags då tiotusentals byggnader rasade. 113 arresteringsordrar har utfärdats och fler gripanden väntas, enligt BBC.

Utbredd korruption och politik som möjliggjort bristfälliga byggkonstruktioner ses som anledningar till att skalvet blev så dödligt. Experter har i åratal varnat för farorna.

BBC skriver att många kommer att se Turkiets drag som ett sätt att försöka förflytta skuldbördan för katastrofen. President Erdogan är hårt pressad och hans hantering av krisen kan påverka valet om tre månader.

-Pettersson säger att jordbävningen var kraftig liksom alla efterskalv, jämför man med Japan som är ett av världens seismologiskt mest aktiva områden så syns skillnaden på byggteknik. I Japan sker ungefär tjugo procent av världens jordbävningar över sex på Richterskalan.

Jordbävningen i Tokyo och Yokohama 1923 tog drygt 140 000 människors liv. 1995 slog katastrofen till igen, utanför miljonstaden Kobe – med en dödssiffra på över 6 000.

2011 skedde en jordbävning till havs som skapade en tsunami som slog in mot kärnkraftverket Fukushima, som drabbades av härdsmälta. Knappt 16.000 människor beräknas ha förolyckats då, men inte på grund av strålning eller raserade byggnader utan på grund av tsunamin.

Skytree i Tokyo, världens högsta tv-torn och den högsta byggnaden i världen efter Burj Khalifa. Färdigställt 2012 – ett år efter tsunami- och kärnkraftsolyckorna i Fukushima – utgör Skytree ett tydligt och trotsigt exempel på japanernas fasta beslutsamhet att inte falla till föga för de potentiella farorna att bygga högt i Tokyo, mitt på en aktiv förkastningsspricka.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Myndigheter anklagas för att ha blundat för byggfusk

 1. Istället för att gråta, täda ljus och forma handhjärtan som många svenska vänstertanter gör kan man fundera på vad man kan göra för att undvika liknande katastrofer.

  1) Man behöver inte bygga upp stora samhällen i förkastningszoner där det alltid föreligger risk för jordbävning.

  2) Man kan utforma byggnader så att de tål jordbävningslaster. Det finns t.ex. Europeiska standarder om jordbävningslast och hur man utformar konstruktioner som tål dessa laster. Det syntes redan på de första filmsekvenserna att vissa byggnader stod kvar medan andra mellan dessa hade rasat helt och mellan de byggnader som stod kvar låg endast en hög med bråte.

  3) Man måste ha ett tillförlitligt varningssystem på plats i jordbävningsområden så att man kan varna människor när det är risk för ett större jordskalv.

  Det är den turkiska regeringen och främst diktatorn Erdogan som har det yttersta ansvaret för att det gick som det gick.

  Nu har IS terrorister och andra terrorgrupper tagit sig över gränsen från Syrien till Turkiet så det är hög tid att stoppa alla svenska hjälpinsatser och åka hem.

  Svenska hjälparbetare har en särskilt hög risk för att dödas efter den uppmärksammade koranbränningen.

  28
  6
  • Turkiet har liknande byggnormer som Kalifornien och Japan har.
   Men i sann socialistisk anda så behöver man inte följa dessa normer om man har rätt Partikontakter och rätt dokument (pengar) i rätt händer.

  • Det turkiska folket skulle ha stor hjälp av att bli av med Erdogan och hans parti.

   Gällande byggfusk så kommer jag ihåg en kort videosnutt, flygfoto som visade en jordhög med skräp på. Det gick inte att se att det varit en byggnad. Omgovande byggnader såg helt oskadda ut.

   27
   13
 2. Som alla socialistiska diktaturer är korruption legio i Turkiet. Det är vad vi ser resultatet av idag när vi ser ruinerna efter jordskalvet.

  37
  6
   • Same shit different label.
    Erdogans parti är Partiets systerparti i Turkiet.
    Då socialism och islam är i princip samma sak när man tittar på ideologierna är det lätt att förstå att socialistiska partier lyckas så väl i de arabiska/ muslimska länderna.

    Även Assad, Hussein, Nasser, Gaddafi är eller var alla socialister.

    6
    4
 3. Ölandsbron och cementen. Arkitekten i Spanien är även skyldig att sköta kontrollen att allt går rätt till. Lämna in cementprov till kontrollmyndighrten. Även kolla att rivningsbråte inlämnas, deponerade. De som fuskat och åker dit får dryga böter, fängelse. Boris Beckers hus på Mallorca stod tomt efter kontroller som brast. Det blev knarkarkvart där, han fick inte använda huset. El, värme, vatten.

  25
  13

Kommentera