Satellitbilder visar att Ryssland tömmer stor damm

UKRAINA. Ryssland tycks försöka tömma en enorm konstgjord damm i södra Ukraina på vatten, enligt satellitdata som public service-bolaget NPR har tagit del av. Sedan början av november har vatten flödat ut från slussportar vid ett vattenkraftverk som kontrolleras av de ryska styrkorna.

Dammen läge i Ukraina

Dricksvatten för hundratusentals invånare i Cherson och Zaporizjzja står på spel. Dessutom är vattnet viktigt för jordbruket och för säkerheten vid Europas största kärnkraftverk i Zaporizjzja.

Lokalt är den mycket viktig, säger Brian Kuns, forskare i landsbygdsutveckling vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), om reservoaren.

Satellite image from Jan. 2, 2023. ©2023 Maxar Technologies

Zaporizjzjas lokala militäradministration menar att avsikten kan vara att översvämma området längre söderut för att hindra ukrainska styrkor från att korsa floden Dnepr.

Lågvatten i dammen

-Pettersson säger att man kan vara säker på att ryssarna jävlas…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “Satellitbilder visar att Ryssland tömmer stor damm

 1. Ryssens några få kompetensområden terror, dödande, tortyr och inte minst miljöförstöring. Läs gärna på om aralsjön, en gång en av jordens största sjöar, nu står där skeppsvrak mitt i öknen. Tjernobyl, kolahalvön, karelen, Viborg…Listan är hur lång som helst på förstörda områden men poängen är att Ryssen borde omyndigförklaras och inte kontrollera något territorium överhuvudtaget, och allra minst klampa in på andras område för att sprida det ryska levernet enligt ovan.

  17
  8
 2. Är inte det en ganska gammal “nyhet”?
  Om dom började att tömma dammen i början av november så borde det väl i så fall också ha upptäcks i början av november?
  Men om det går så långt att det negativt påverkar kylningen av kärnkrafts reaktorerna så är det naturligtvis oroande!

  Jag vill också ta tillfället i akt att ge sign. “Gammeldags svensk” en eloge för både sitt flitiga engagemang, klarsynthet och välformulerad och intressant fakta -trots att han är både en desperat lögnhals, faktaresistent och obegåvad…
  Det är värt en applåd tycker jag!

  21
  25
  • Ja gammelkommunisten är fantastisk i sina analyser och sin opartiskhet. Han har helt rätt i allt han säger. RT och TASS är ju sanningsorganen nr 1 i världen. Vill även ge BSS en eloge för sin klarsynthet och berömmet till den intensive bloggaren, gammelkommunisten.

   13
   9
 3. Överatt av google.

  UKRAINA ANVÄNDER ÖPPET KEMISKA VAPEN MOT RYSKA SOLDATER, OCH OPCW FÖRBLIR TYST
  2023-02-09
  Den 5 februari 2023 visade en ukrainsk befälhavare stolt i en video att drönare och kemiska vapenkapslar skulle släppas av dem på ryska soldater. Tre dagar senare, och trots mycket hype om Ukrainas officiella användning av kemiska vapen på sociala nätverk, och utropet från OPCW av flera Twitter-användare, lyser organisationen med sin tystnad.

  För tre dagar sedan publicerade en befälhavare för en ukrainsk armés taktiska luftspaningsenhet, Robert Madyar, en video på sin Telegram-kanal som visar flera drönare, såväl som kemiska vapenpatroner, några (tomma) utspridda på ett bord, andra (fulla) förvaras i en frys. Dessa kapslar är gjorda för att släppas av drönare, vilket gör dessa “made in Ukraine” kemiska vapen desto farligare eftersom ryska soldater inte kommer att höra dem komma.

  De två första bilderna i Ukraina.ru-inlägget visar samma typ av drönare, nedskjuten i Novobakhmutovka, efter att den tappat en produkt på ryska positioner som orsakade kräkningar och kramper hos soldaterna.

  Med tanke på de orsakade symtomen och lagringsförhållandena för patronerna som visas av Robert Madyar, verkar Ukraina producera och använda cyanogenklorid (fast vid -7°C, förångas vid 13°C), vilket är listat i det tredje schemat av konventionen om kemiska vapen (all produktion måste deklareras till OPCW), mot ryska soldater. Ukraina har undertecknat denna konvention.

  Detta hindrade inte den från att detonera en stridsvagn fylld med salpetersyra i Rubezhnoye i april 2022 när den ukrainska armén drog sig tillbaka från staden och effektivt genomförde en attack med kemiska vapen.

  Och Ukraina slutade inte där, eftersom det ryska försvarsministeriet den 31 juli 2022 öppet tillkännagav Kievs användning av kemiska vapen mot ryska trupper. Och i december 2022 uppgav Ryska federationens ständiga representant vid OPCW att Moskva hade information om amerikaner som hjälpte Ukraina att förbereda kemiska provokationer.

  Den 7 februari 2023, två dagar efter att Madyars video publicerades, dök en annan video upp i ukrainska chattrum som visar en drönare som släpper granater på ryska soldater och den fruktansvärda plågan när en av dem drunknade i en bevattningskanal efter kramper.

  Mycket snabbt sågs den här videon som ett bevis på att Ukraina verkligen hade använt kemiska vapen mot ryska soldater, i strid med konventionen undertecknad av Kiev.

  Jag väntade med att skriva den här artikeln för att se om OPCW skulle reagera, även om organisationen kallades ut på Twitter så fort Madiars video från den 5 februari 2022 publicerades. Men tre dagar efter att bevisen kom fram för att Ukraina producerar och använder kemiska vapen mot ryska styrkor förblir OPCW helt tyst och misskrediterar sig därigenom helt.

  Oavsett om det är OSSE, IAEA eller OPCW, har dessa tre internationella organisationer alla visat sig oförmögna att fullgöra sin roll i flera år och öppet visat en total partiskhet till förmån för Nato och dess kolonier som Ukraina, vilket gör dem totalt värdelösa. Ändå kostar dessa organisationer pengar för de länder som är medlemmar. Det är uppenbart att Ryssland och andra länder som inte är i linje med Natos politik kastar pengar på organisationer som inte gör sitt jobb. Jag tycker att det är dags att ompröva hur dessa institutioner fungerar, och om de inte kan reformera, att ta sig ut och skapa nya, mer effektiva.
  Fanns tydligen en film på twitter, men twitter har tagit bort filmen, tydligen för hemsk.

  https://www.donbass-insider.com/2023/02/09/ukraine-openly-uses-chemical-weapons-against-russian-soldiers-and-the-opcw-remains-silent/

  21
  25
  • Tack till alla er som står upp för era åsikter.
   Det kommer att rädda liv på tid och längd.
   🙏

   8
   12
  • Det finns mycket på RT, Tass, Sputnik, Telegram, Youtube, Twitter med flera och du kan vara övertygad om att om Ukraina använt biologiska vapen så skulle det rapporteras i varenda västerländsk media.

   Man ska nog var mer orolig för Putin som använt bio/kemvapen på motståndare i fredstid.

   22
   15
   • Aldrig att västmedia skulle yppa om det, det kommer mainstream media sopa under mattan eller skylla på Ryssland, precis som med nord stream sabotaget.

    20
    20
   • Västmedia skriver aldrig om ukrainska krigsbrott, bara om ryska.
    Jag har personligen sett 4 videor där ukrainare avrättar folk, 3 där offren är ryska krigsfångar men också en drönarvideo där tre ukrainska soldater skjuts av andra ukrainare.
    Självklart ska man rapportera om båda sidors eventuella förbrytelser, inte bara om den enas.

    15
    16
 4. Pettersson
  Kan du svara på min fråga istället.
  Var är bevisen?

  Jag vet redan dina åsikter om mig.

  22
  23
 5. Illdåd och ren ondska speglar det imperialistiska och fascistiska Ryssland! Må de aldrig bli accepterade av något EU land.

  Svin skall hålla sig i stian och där passar Putler och hans ZZ styrkor in!

  Slava Ukraini 💙💛

  Som hon sjöng på Mello igår kväll NEVER GIVE UP

  23
  20
 6. Se det från den positiva sida, nu får de chans att städa bort all skit som ligger på botten.

  Största problemet är att samma damm förser kärnkraftverket som ingen kan stava till kylvatten och därmed kan det vara ett problem.

  21
  6
  • Energodar, inte så svårt att stava till… Dar kan väl snarast översättas till källa eller gåva, det före vet jag inte. Någon annan kommentator som är bättre på Ukrainska kanske kan?

 7. Känns som man börjar titta efter andra vägar än vapen.
  Man börjar nog bli frustrerad när framgångarna uteblir.
  Dessutom vet dom att Ukraina snart kommer få enorm förstärkning från
  väst inom kort.
  Inte så roliga dagar nu om heter Vladimir Putin iallafall.
  Men som man bäddar får man ligga.
  Verkar bli äldre och äldre vapen på ryska sidan ju längre tiden går.
  Man kan ju inte tolka det annat än det råder brist på krigsmateriel och inte minst kompetens.

  32
  15
  • Var är bevisen?
   Ni menar att 2st bilder från olika årtal är ett bevis för att Ryssarna har tömt dammarna?
   Det här påminner om MSM mediernas agenda sättande reportage av de så kallade klimat katastroferna.
   Man får den bilden man vill förmedla helt enkelt.

   21
   37
   • Gamling, du är desperat i ditt försvararande av Putins olagliga terrorkrig. Själv försvarar du Ryssland med rena lögner och blir överbevisa gång på gång. Du är faktaresistent och obegåvad.

    32
    21

Kommentera